Кроос, Коноплянка та ще шість гравців, які завершили кар'єру у 2024 році

ISPORT розповідає про футболістів, які вирішили повісити бутси на цвях і присвятити себе іншим справам.
12 вересня, 13:00
Тоні Кроос та Євген Коноплянка / Василий Войтюк, iSport.ua
Тоні Кроос та Євген Коноплянка / Василий Войтюк, iSport.ua

Щороку футбол втрачає великих виконавців і 2024 рік не став винятком.

Сезон-2023/24 став останнім для цілої низки гравців, які зайняли своє місце в історії спорту. Комусь вдалося досягти небувалих висот, хтось просто продовжить жити в серцях фанатів.

І хоча їм на зміну приходять молоді таланти, які, можливо, зможуть їх затьмарити, це не скасовує факту завершення видатних кар'єр. Тому ISPORT вирішив згадати вісьмох футболістів, чиї кар'єри завершилися у 2024 році.

Тоні Кроос

Вік: 34 роки
Громадянство: Німеччина
Останній клуб: Реал Мадрид
Статистика: 754 матчі, 73 голи, 166 асистів, 97 ЖК, 2 ЧК
За збірну: 114 матчів, 17 голів, 21 асист, 9 ЖК

Хочеться почати з гравця, який своїм рішенням піти з футболу в такому віці шокував багатьох шанувальників, якщо не всіх.

Дивно, але про Тоні Крооса ніколи не говорили багато. Він потрапляв у заголовки, коли йшов із Баварії в Реал (а міг опинитися і в Манчестер Юнайтед, про що він сам розповідав), коли ставав чемпіоном світу. Але за часів виступів за "вершкових" він завжди був десь осторонь, прожектор світив на інших гравців. 

Він же тихо виконував свою роботу, за яку його ніхто ніколи не критикував. Його тріо з Лукою Модричем і Каземіро назавжди увійшло в історію футболу як одне з найвидатніших серед півзахисників. А скільки трофеїв вони разом виграли... 

Тоні Кроос
Тоні Кроос / Джерело: Getty Images

Можна довго перераховувати всі заслуги Тоні і задаватися питанням, чому він не залишився на ще один сезон, який він напевно провів би на звичному першокласному рівні.

Але замість цього можна просто порадіти, що ми в "прямому ефірі" спостерігали за цією великою кар'єрою. А може наостанок йому ще й Золотий м'яч дадуть?

Войцех Щесни

Вік: 34 роки
Громадянство: Польща
Останній клуб: Ювентус
Статистика: 548 матчів, 559 пропущених голів, 210 "сухих" матчів, 21 ЖК, 2 ЧК
За збірну: 84 матчі, 83 пропущених голів, 34 "сухих" матчів, 2 ЖК, 1 ЧК

Випадок із Войцехом Щесни нагадує попередній приклад у плані своєї несподіваності.

Ставши непотрібним Ювентусу, клуб і воротар домовилися про розірвання контракту, після чого поляк... пішов із футболу.

Здавалося б, 34 роки, "дитячий" вік за мірками воротарів, але Щесни подумав інакше - він захотів піти. Хоча він цілком міг відіграти на +- високому рівні ще років п'ять.

Як це буває з воротарями, Щесни по-справжньому розкрився в зрілому віці. У стартові роки кар'єри в Арсеналі він не вважався надійним голкіпером, який здатний застовпити за собою місце в рамці на роки вперед. Так, він отримав Золоту рукавичку АПЛ у 2014 році, але здавалося, що в Лондоні йому щось заважає.

Усе змінив переїзд до Італії у 2015 році, коли він приєднався до Роми. Ось там він і почав розкривати свій потенціал, який привів його в Турин, де він провів сім років своєї кар'єри.

Войцех Щесни
Войцех Щесни / Джерело: Getty Images

Войцех встиг зачепити успішний період "старої синьйори", тричі вигравши Серію А, стільки ж разів піднявши над головою Кубок і двічі - Суперкубок Італії.

Але у 2024 році керівництво клубу вирішило оновити склад, зокрема й воротарську позицію. Щесни теж вирішив дещо оновити - тепер на його сторінці на Transfermarkt висить напис "Завершив кар'єру".

Філ Джонс

Вік: 32 роки
Громадянство: Англія
Останній клуб: Манчестер Юнайтед
Статистика: 288 матчів, 6 голів, 9 асистів, 36 ЖК.
За збірну: 27 матчів, 1 асист, 2 ЖК

Історія Філа Джонса вийшла досить-таки сумною.

На старті кар'єри він вважався одним із найперспективніших центрбеків Англії та світу. Адже не дарма в 2011 році Манчестер Юнайтед виклав за нього Блекберну 19,3 мільйона євро.

Якщо сер Алекс Фергюсон бачив у гравцеві щось, то практично завжди можна було бути впевненим - з нього вийде справжнісінька зірка.

По суті, так воно б і сталося, якби не одне дуже велике "але" - травми. У своєму першому сезоні на Олд Траффорд англієць ще тримався здоровим, але починаючи з сезону-2012/13 він настільки часто почав травмуватися, що при вході до лазарету можна було б повісити його портрет із написом "Найвідданіший відвідувач".

Філ Джонс та Гаррі Кейн
Філ Джонс та Гаррі Кейн / Джерело: Getty Images

Любов фанатів поступово змінилася гнівом. Вони вважали, що футболіст мало що робить, щоб залишатися здоровим, але це не так - Джонс розповідав, на що він йшов, щоб тримати себе в тонусі. Але цього все одно було мало.

До того ж, фанати не розуміли, чому клуб продовжує продовжувати контракт із захисником, якого вони бачать на полі кілька разів на рік. Ця історія завершилася рік тому, коли Юнайтед не став продовжувати Філа і той цілий рік просидів без клубу.

Але він часу даремно не втрачав: уже попрацював помічником тренера в академії "червоних дияволів", після чого отримав тренерську ліцензію. Хто знає, може в майбутньому ми станемо свідками нової зірки серед тренерів?

Пепе

Вік: 41 рік
Громадянство: Португалія
Останній клуб: Порту
Статистика: 737 матчів, 42 голи, 36 асистів, 185 ЖК, 15 ЧК
За збірну: 141 матч, 8 голів, 4 асисти, 25 ЖК, 2 ЧК

Кеплер Лаверан Ліма Феррейра, він же Пепе, завжди буде асоціюватися у фанатів з агресією, грубістю і червоними картками.

Таке резюме він заслужив не просто так - граючи за Реал, він наводив страх на опонентів не тільки своїм зовнішнім виглядом, а й грою. Форварди завжди могли бути впевнені, що з поля вони підуть з парою синців і подряпин.

Втім, це не завадило центрбеку завоювати любов мадридських фанатів. Він і його партнер по центру оборони Серхіо Рамос часто були причиною того, що матчі з Барселоною завершувалися не в рівних складах. І саме тоді Ель Класіко було на піку свого напруження.

Пепе та Ліонель Мессі
Пепе та Ліонель Мессі / Джерело: Getty Images

Цікаво, що з віком португалець, який народився в Бразилії, став спокійнішим, стриманішим. Хоча часом він все ж згадував своє минуле, через що страждала його команда.

І що більш дивно, за минулий рік Пепе примудрився встановити кілька вікових рекордів Ліги чемпіонів і Євро. Ще більш дивно звучить рекорд, пов'язаний з тим, що тепер він є найстаршим автором голу головного єврокубка.

Тьяго Алькантара

Вік: 33 роки
Громадянство: Іспанія
Останній клуб: Ліверпуль
Статистика: 487 матчів, 48 голів, 63 асисти, 65 ЖК, 1 ЧК
За збірну: 46 матчів, 2 голи, 9 асистів, 4 ЖК

Так уже виходить, що в нашому списку поки що опиняються ті, хто, по ідеї, міг ще грати і грати (за винятком Пепе). Але в кожного з них були свої причини повісити бутси на цвях.

Так сталося і з Тьяго Алькантарою, який став братом Філа Джонса по нещастю. Хоча варто зазначити, що іспанцеві все ж пощастило значно більше за свого колегу.

Будучи вихованцем Барселони, хавбеку пророкували велике майбутнє. Ще б пак, свій перший повноцінний сезон за каталонців він провів під керівництвом Пепа Гвардіоли, який бачив у гравцеві щось особливе.

Тому ніхто не здивувався, що Тьяго пішов за своїм наставником до Мюнхена у 2013 році. Спочатку йому було складно - вже тоді його почали діставати травми. Але до кінця 2010-х років він став невід'ємною частиною "ротен". І сталося це вже без Гвардіоли.

Тьяго Алькантара
Тьяго Алькантара / Джерело: Getty Images

У 2020 році Алькантара приймає рішення ще раз у своїй кар'єрі змінити чемпіонат, переїхавши до Англії, де наступні чотири роки він присвятив себе Ліверпулю. Ось тільки це був уже не той Тьяго, якого всі пам'ятали. У лазареті його бачили частіше, ніж на полі (98 матчів за чотири роки тому доказ).

Ймовірно, Тьяго сам зрозумів, що краще зупинитися просто зараз, краще вже не буде. А ось нашкодити своїй спадщині він ще міг. І як Філ Джонс, Алькантара теж вирішив спробувати себе в ролі тренера. Подивимося, що з цього вийде.

Євген Коноплянка

Вік: 34 роки
Громадянство: Україна
Останній клуб: ЧФР Клуж
Статистика: 432 матчі, 76 голів, 64 асисти, 42 ЖК, 2 ЧК
За збірну: 87 матчів, 21 гол, 15 асистів, 9 ЖК

Усі чудово знають, у чому були сильні сторони Євгена Коноплянки і яке вміння він намагався довести до ідеалу. 

Українець любив тікати у відриви, зміщуватися з флангу в центр і наносити обвідний удар у дальній кут. Це було його візитною карткою, але це ж і зробило його передбачуваним, адже нічого іншого він не вмів.

Поряд з Андрієм Ярмоленком Коноплянку вважали топовим талантом свого покоління. Але на відміну від капітана Динамо, у Коно було значно менше проблем, пов'язаних із травмами. У нього були інші труднощі.

Протягом усієї своєї кар'єри вінгера критикували за погану працездатність, за те, що він практично ніколи не допомагав обороні. І якщо в рамках УПЛ на це ще закривали очі, то в Європі таке не вітається.

Євген Коноплянка
Євген Коноплянка / Джерело: Getty Images

До цього додалися проблеми з вивченням іноземних мов. Не дивно, що ні в Севільї, ні в Шальке у Євгена не склалося. І хоча у нього були яскраві спалахи, закріпитися в еліті європейського футболу йому не вдалося.

Дуже дивно виглядав його трансфер у Шахтар. Незрозуміло, навіщо це було потрібно "гірникам", зате цілком очевидно, в чому була вигода Коноплянки: хороший контракт і чемпіонський титул.

Періоди в Краковії та ЧФР Клуж навіть не хочеться обговорювати - це був уже не Коноплянка, а його пародія. Зараз Євген намагається знайти себе у світі футбольних агентів, створивши своє агентство 

Леонардо Бонуччі

Вік: 37 років
Громадянство: Італія
Останній клуб: Фенербахче
Статистика: 701 матч, 48 голів, 13 асистів, 117 ЖК, 4 ЧК
За збірну: 121 матч, 8 голів, 7 асистів, 15 ЖК, 2 ЧК

Леонардо Бонуччі потрапив до списку гравців, які примудрилися пограти як за Інтер, так і за Ювентус із Міланом.

Після не найуспішнішої частини кар'єри, коли він постійно їздив по орендах, він опинився в Турині, де утворив тріо з Джорджо К'єлліні та Андреа Бардзальї, яке в якийсь момент навіть стало еталонним для всіх шанувальників розбирати гру в обороні.

У 2017 році сталося відрядження до Мілана, про яке пошкодували всі. Рік потому італієць повернувся до Ювентуса, але, здається, все вже не було, як раніше.

Леонардо Бонуччі
Леонардо Бонуччі / Джерело: Getty Images

Усе почалося з Бардзальї, який у 2019 році завершив кар'єру. Три роки по тому в США поїхав і К'єлліні, а 2023 року настала черга Бонуччі знову прощатися з Ювентусом.

Відрізок кар'єри в Уніоні вийшов далеко не таким, яким німецький клуб і захисник собі уявляли. У січні цього року Леонардо поїхав у Фенербахче, де дограв сезон і, як виявилося, свою кар'єру.

Якщо відкинути деякі скандали, то Бонуччі дійсно був захисником, на якого варто рівнятися. Разом зі своїми братами по обороні він став справжньою легендою Ювентуса і уособленням чи не найуспішнішої ери клубу.

Лукаш Піщек

Вік: 39 років
Громадянство: Польща
Останній клуб: Гочалковіце-Здруй
Статистика: 607 матчів, 50 голів, 82 асисти, 44 ЖК, 1 ЧК
За збірну: 66 матчів, 3 голи, 9 асистів, 3 ЖК

Завершуємо наш список ще одним захисником, ще одним поляком.

По ходу своєї кар'єри в самому розквіті сил Лукаш Піщек міг піти на підвищення в топові європейські клуби. Але захисник вирішив залишитися в Дортмунді і стати легендою місцевої Боруссії, що у нього вийшло зробити.

Піщек у 19-річному віці опинився в Німеччині, ставши гравцем Герти. Спочатку заграти там йому не вдалося: всього через місяць після трансферу він вирушив у трирічну оренду в Заглембе.

Потім він провів три роки в складі берлінського клубу, а в 2010 році вільним агентом перебрався до "джмелів", де незабаром застовпив за собою місце на правому фланзі оборони.

Лукаш Піщек
Лукаш Піщек / Джерело: Getty Images

Лукаш разом з іншими ключовими фігурами команди став уособленням Боруссії Юргена Клоппа, яка два роки поспіль ставала чемпіоном. Ще по три рази він вигравав Кубок і Суперкубок Німеччини, також один раз дійшовши до фіналу Ліги чемпіонів.

Три роки тому Боруссія відпустила його в рідний клуб Гочалковіце-Здруй. Цікаво, що в березні 2023 року він став там граючим тренером, а 6 червня 2024 року у своєму останньому матчі в кар'єрі гравець відзначився голом.

Одразу після завершення кар'єри Піщек повернувся до Боруссії, щоб допомагати своєму ексодноклубнику Нурі Шахіну тренувати команду.

Олексій Погорелов, ISPORT.ua

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK