Чуда не буде або чому вихід Роми та Севільї в фінал Ліги Європи - не на руку Україні?

ISPORT розповідає, яким чином українські клуби пов'язані з фіналістами ЛЄ.
2023 г., 19 травня, 12:55
Хосе Менділібар та Жозе Моуріньо / Getty Images
Хосе Менділібар та Жозе Моуріньо / Getty Images

Напередодні визначилися фіналісти Ліги Європи сезону-2022/23. Рома під керівництвом Жозе Моуріньо вийшла в другий єврокубковий фінал поспіль, а Севілья спробує вкотре виграти свій улюблений турнір.

Але на жаль, подібний розвиток подій - не найкращий для України. ISPORT розповідає, чому так і яку роль Рома та Севілья відіграють для українського віце-чемпіона.

Що кажуть правила УЄФА?

В єврокубки наступного сезону Україна проходить по квоті минулорічної таблиці коефіцієнтів УЄФА, де ми посідали 12-те місце, а через відсторонення країни-терористки ми фактично одинадцяті. 

Згідно з правилами УЄФА, чемпіон асоціації, що в рейтингу коефіцієнтів знаходиться на 11-й сходинці (тобто, Україна) розпочинає свій шлях в наступному році з раунду плей-офф кваліфікації, АЛЕ якщо переможець попереднього розіграшу ЛЧ здобув право виступати в наступному сезоні через свій чемпіонат, він звільняє одне місце в груповому етапі, яке й дістається чемпіону 11-ї асоціації.

З Лігою Європи ситуація наступна. Переможець турніру отримує пряму путівку в груповий раунд Ліги чемпіонів. І якщо при цьому він здобув таку саму путівку через власний чемпіонат, то місце в групі ЛЧ віддають бронзовому призеру першості, яка в таблиці коефіцієнтів займає п'яту позицію - Франції. Але й Україна тут теж причастна. Адже через вихід французького клубу в групу, зміняться місця в кваліфікації і тоді віце-чемпіон України розпочинає свій шлях не з другого раунду плей-офф, а відразу з третього.

Наскільки це важливо? Команда, яка програла в третьому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів гарантовано потрапить в групу Ліги Європи.

В той же час, команда, яка програє в другому раунді кваліфікації ЛЧ, потрапляє в третій раунд кваліфікації ЛЄ, а якщо програє там - то йде в плей-офф раунд кваліфікації Ліги конференцій. Поразка там, звісно, веде до вильоту з єврокубків.

Джерело: Getty Images

То яка ситуація в України?

Для початку, розглянемо Лігу чемпіонів - з Ман Сіті все ясно, вони вже практично гарантували собі чемпіонство, а Лігу чемпіонів гарантували уже фактично. З Інтером ситуація складніша, але й вони наразі на 5 балів опереджають найближчого конкурента за ТОП-4, а залишилося всього три тури.

Отже, чемпіон України сезону-2022/23 з великою долею ймовірності гратиме в груповому етапі Ліги чемпіонів-2023/24.

А ось в Лізі Європи все важче.

Рома в Серії А наразі шоста і лише якесь неймовірне чудо дозволить їй наздогнати Лаціо (чи той таки Інтер), від якого вони відстають на цілих шість балів. А ще ж є Мілан, в якого на два очка більше ніж у "вовків". А Севілья - це провал в Ла Лізі цього року. Вони не те що в ЛЧ, вони просто в єврокубки можуть не вийти, якщо програють в фіналі. Дістатися Ліги чемпіонів через чемпіонат у них немає навіть теоретичних шансів.

Тому, вірогідно, команда, що посяде друге місце в таблиці чемпіонату України, починатиме свій шлях в ЛЧ з другого кваліфікаційного раунду, як це було минулого року з Динамо Київ, які тоді переграли Фенербахче і вилетіли вже на іншій стадії.

P.S. Руслан Маліновський зі своїм Марселем цілком може зайняти третє місце в чемпіонаті Франції і нинішня ситуація означає, що їм також доведеться проходити сито кваліфікацій.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: Україна Рома Севілья

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK