Ейзельська трагедія та диво у Стамбулі: англо-італійські фінали єврокубків

ISPORT.ua пропонує згадати всі очні зустрічі англійських та італійських клубів у вирішальних матчах.
2023 г., 9 червня, 13:15
Фінал Ліги чемпіонів Мілан - Ліверпуль 2005 року / Getty Images
Фінал Ліги чемпіонів Мілан - Ліверпуль 2005 року / Getty Images

У суботу, 10 червня, Манчестер Сіті та міланський Інтер зійдуться у фіналі Ліги чемпіонів у Стамбулі на стадіоні Ататюрк, якому свого часу судилося прийняти найвидовищніший вирішальний поєдинок головного єврокубку також між представниками Англії та Італії.

Манчестер Сіті й Інтер зіграють між собою вперше не лише у фіналі, а й уперше в історії - раніше шляхи цих команд ніколи не перетиналися в офіційних матчах міжнародних турнірів. Загалом це буде восьме англо-італійське протистояння у вирішальному поєдинку єврокубка. Раніше команди з цих країн грали одна проти одної у фіналах Кубка чемпіонів/Ліги чемпіонів, Кубка володарів кубків, Ліги конференцій і жодного разу у фіналах Кубка УЄФА/Ліги Європи.

Донедавна між клубами з Англії й Італії був паритет у особистих зустрічах в єврокубкових фіналах. Представники цих країн провели шість таких матчів, і кожна сторона мала по три перемоги. Лише у нещодавньому фіналі Ліги конференцій англійцям вдалося вийти вперед, коли Вест Гем здолав Фіорентину.

Читайте також: Манчестер Сіті - Інтер: де дивитися фінал Ліги чемпіонів

За всю історію англо-італійських фіналів найчастішим їх учасником з боку Туманного Альбіону був Ліверпуль, який представляв свою країну в чотирьох випадках, а з боку Апеннінського півострова - Мілан, який зіграв у трьох поєдинках.

ISPORT пропонує вам згадати усі англо-італійські протистояння у фіналах єврокубків.

16 травня 1973
Кубок кубків, Салоніки

Мілан - Лідс 1:0

Гол: К'яруджі, 5

Уперше представники Італії та Англії зустрілися в фіналі Кубка володарів кубків 1973 року, в якому зійшлися Мілан і Лідс. Італійська команда взяла свій четвертий єврокубковий трофей під керівництвом легендарного Нерео Рокко, із яким пов'язані перші гучні успіхи "россонері" на міжнародній арені.

Долю першого в історії англо-італійського протистояння у фіналі єврокубку вирішив ранній гол зі штрафного нападаючого Мілана Лучано К'яруджі, який так і залишився єдиним у матчі.

30 травня 1984
Кубок чемпіонів, Рим

Рома - Ліверпуль 1:1, 2:4 пен.

Голи: Пруццо, 42 - Ніл, 13

Пенальті: 0:0 Нікол (повз ворота), 0:1 Ді Бартоломеї, 1:1 Ніл, 1:1 Конті (повз ворота), 2:1 Сунес, 2:2 Рігетті, 3:2 Раш, 3:2 Граціані (повз ворота), 4:2 Кеннеді

Перша зустріч італійців та англійців у фіналі Кубка чемпіонів відбулася 1984 року. При цьому Ліверпулю довелося протистояти Ромі на її рідній арені - Стадіо Олімпіко, що, зрештою, не завадило мерсисайдцям завоювати свій четвертий головний єврокубковий трофей.

Джерело: Getty Images

"Червоні" відкрили рахунок на початку поєдинку зусиллями Філа Ніла, але "вовкам" ще до перерви вдалося вирівняти становище після точного удару Роберто Пруццо. Нічийний результат протримався до кінця матчу, а в серії пенальті Ліверпуль припустився однієї помилки, тоді як гравці Роми пробили повз ворота двічі.

29 травня 1985
Кубок чемпіонів, Брюссель

Ювентус - Ліверпуль 1:0

Гол: Платіні, 58 (пен.)

За рік Ліверпуль знову грав у фіналі Кубка чемпіонів, де у Брюсселі на стадіоні Ейзель зустрічався тепер уже з Ювентусом. Успіх цього разу святкувала італійська сторона завдяки єдиному голу Мішеля Платіні, який реалізував пенальті та здобув для туринців перший в історії головний європейський клубний трофей.

Джерело: Getty Images

Проте той фінал запам'ятався саме сумними подіями, які передували матчу і попри які поєдинок все ж таки відбувся. Англійські фанати атакували італійських ультрас, спровокувавши тисняву на трибунах, одна зі стін стадіону не витримала та обвалилася, унаслідок чого 39 людей загинуло та близько шести сотень отримали травми.

Джерело: Getty Images

Винними у трагедії визнали вболівальників мерсисайдців, англійським клубам заборонили брати участь у єврокубках п'ять років, а Ліверпуль усунули від міжнародних турнірів на шість років.

4 травня 1994
Кубок кубків, Копенгаген

Арсенал - Парма 1:0

Гол: Сміт, 20

Наступна зустріч англійців та італійців у фіналі відбулася 1994 року в Кубку володарів кубків. Парма після тріумфу в цьому турнірі роком раніше цього разу не зуміла повторити свій успіх і зазнала мінімальної поразки від Арсенала.

Джерело: Getty Images

У середині першого тайму поєдинку гол на свій рахунок записав Алан Сміт, а лондонський клуб завоював поки що єдиний у своїй історії єврокубковий трофей. Наступного року вже самі "каноніри" не зможуть повторити своє досягнення, поступившись у фіналі турніру іспанській Сарагосі.

25 травня 2005
Ліга чемпіонів, Стамбул

Мілан - Ліверпуль 3:3, 2:3 пен.

Голи: Мальдіні, 1, Креспо, 39, 44 - Джеррард, 54, Шміцер, 56, Алонсо, 60

Пенальті: 0:0 Сержіньйо (повз ворота), 0:1 Хаманн, 0:1 Пірло (воротар), 0:2 Сіссе, 1:2 Томассон, 1:2 Ріїсе (воротар), 2:2 Кака, 2:3 Шміцер , 2:3 Шевченко (воротар)

"Диво у Стамбулі" - легендарний, видовищний фінал та один із найкращих матчів в історії.

Мілан впевнено взяв перший тайм, відправивши у ворота суперника три м'ячі без відповіді зусиллями Паоло Мальдіні та Ернана Креспо, і вже практично ніхто не сумнівався в підсумковому успіху італійської команди. Проте в другій половині зустрічі трапилося неймовірне, і Ліверпуль зробив божевільний камбек, відігравши відставання.

Джерело: Getty Images

Доля трофею вирішилася в серії післяматчевих пенальті, де вирішальний удар з одинадцятиметрової позначки не реалізував Андрій Шевченко.

23 травня 2007
Ліга чемпіонів, Афіни

Мілан - Ліверпуль 2:1

Голи: Індзагі 45, 82 - Кюйт, 89

"Після Стамбула завжди бувають Афіни", - прийнято згадувати у стані "россонері". І це твердження доведене вже швидкою помстою Мілана Ліверпулю.

Італійська та англійська команди через два роки повторили фінальний матч Ліги чемпіонів, і "россонері" хоч і не в такому драматичному протистоянні, але взяли впевнений реванш у опонента.

Джерело: Getty Images

Дубль Філіппо Індзагі визначив результат поєдинку, а гол Дірка Кюйта вже ніяк не вплинув на підсумковий тріумф суперника.

7 червня 2023
Ліга конференцій, Прага

Фіорентина - Вест Гем 1:2

Голи: Бонавентура, 67 - Бенрахма, 62 (пен.), Боуен, 90

Ще свіжий у пам'яті фінал другого розіграшу Ліги конференцій, перемога в якому дозволила англійцям вийти вперед у фінальних протистояннях із італійцями.

Джерело: Getty Images

Після безгольового першого тайму Вест Гем і Фіорентина у другій половині зустрічі досить швидко обмінялися голами. А коли здавалося, що зустріч перейде у додатковий час Джаррод Боуен на останній хвилині поставив крапку в поєдинку, вирвавши перемогу та здобувши для "молотобійців" єврокубковий трофей.

Чи збільшить Манчестер Сіті відрив у фінальних англо-італійських протистояннях або ж Інтер вирівняє становище, стане відомо вже у майбутньому вирішальному матчі Ліги чемпіонів між "містянами" та "нерадзуррі".

Раніше ISPORT розповідав, кого вважають фаворитом фіналу Ліги чемпіонів Манчестер Сіті - Інтер.

Ігор Міщук, ISPORT.ua


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK