Дніпро-1 - шостий український клуб в Лізі чемпіонів: як дебютували попередники?

Згадуємо перші виступи українських клубів у головному єврокубковому турнірі.
2023 г., 25 липня, 08:00
Дніпро-1 / scdnipro1.com.ua
Дніпро-1 / scdnipro1.com.ua

Сезон УПЛ 2022/23 Дніпро-1 закінчив на другому місці й здобув право вперше у своїй історії грати в Лізі Чемпіонів. Таким чином дніпровський клуб став шостою українською командою, яка брала участь у головному єврокубковому турнірі.

З такої нагоди ISPORT.UA вирішив згадати, як українські клуби дебютували в Лізі чемпіонів раніше.

Таврія Сімферополь 1992/93

Сімферопольський клуб став першим чемпіоном України, а також першим українським представником у Лізі чемпіонів. 

У кваліфікаційному раунді Таврія здолала ірландський Шербурн, 2:1 за сумою двох матчів. Однак уже в наступному раунді сімферопольці розгромно поступилися швейцарському Сьону. 1:4 програли в гостях, а вдома не змогли нав'язати боротьбу, програвши 1:3.

Динамо Київ 1993/94

Уже наступного сезону в Лізі чемпіонів представляло Україну київське Динамо, яке починало турнір одразу з першого раунду.

У суперники киянам дісталася Барселона Кройффа. У столиці України Динамо обіграло каталонців 3:1 завдяки дублю Леоненка, однак у матчі-відповіді на Камп Ноу підопічні легендарного нідерландця виграли 4:1 і пройшли далі.

Шахтар 2000/01

У 2000 році в Лізі чемпіонів дебютував донецький Шахтар. "Гірники" впевнено пройшли кваліфікаційні етапи, розгромивши естонську Левадію 9:2 і чеську Славію 2:1.

За результатами жеребкування Шахтар потрапив до групи B, де його суперниками були лондонський Арсенал, Лаціо і Спарта. Свій шлях у квартеті "гірники" розпочали з трьох поразок, однак у другому колі зуміли обіграти Спарту й Арсенал, закінчити на третьому місці й вирушити в Кубок УЄФА.

На жаль, і там Шахтар не затримався, програвши в першій же грі Сельті з мінімальним рахунком 0:1.

Металіст Харків 2013/14

Харківський Металіст зумів перервати більш ніж 10-річну гегемонію Шахтаря і Динамо в Лізі чемпіонів. Харків'яни стали віце-чемпіонами України і вирушили до головного турніру.

У третьому кваліфікаційному раунді Металіст упевнено обіграв ПАОК 3:1, однак до плей-оф команда не потрапила. УЄФА дискваліфікував харків'ян за договірний матч із Карпатами у 2008 році. ПАОК, який через це пройшов далі, у наступному раунді програв Шальке і теж покинув Лігу чемпіонів.

Дніпро 2014/15

Роком пізніше в Лізі чемпіонів дебютував ще один український клуб - дніпропетровський Дніпро.

Дніпряни також почали з третього кваліфікаційного раунду, де їм дістався данський Копенгаген. У Києві команди розійшлися безгольовою нічиєю, а ось у Данії господарі виявилися сильнішими і виграли 2:0.

Дніпро-1 2023/24

Ще одна дніпровська команда дебютує в Лізі чемпіонів у майбутньому сезоні. Дніпро-1 розпочне свій єврокубковий шлях 25 липня, коли зустрінеться з Панатінаїкосом у рамках другого кваліфікаційного раунду.

C розкладом і результатами Ліги чемпіонів 2023/24 ви можете ознайомитися на нашому сайті.


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK