Від Озіла до Зінченка: як змінився Арсенал з моменту останньої участі в ЛЧ

ISPORT.ua розповідає, якими були лондонці у своєму крайньому розіграші головного європейського турніру.
2023 г., 20 вересня, 13:00
Мікель Артета та Арсен Венгер / Getty Images
Мікель Артета та Арсен Венгер / Getty Images

У середу, 20 вересня, лондонський Арсенал проведе свій матч у рамках першого туру групового етапу Ліги чемпіонів сезону-2023/24 проти ПСВ.

Для "канонірів" ця зустріч дуже важлива, адже вони повернулися в головний європейський турнір через 7 років.

За цей час команда кардинально змінилася і нарешті виборола право зіграти в ЛЧ. Давайте згадаємо, яким був Арсенал у сезоні-2016/17.

Результати

  • Сезон-2016/17: вихід до 1/8 фіналу

Арсенал потрапив в одну групу з потужним ПСЖ, який уже придбав своїх зірок і мріяв про перемогу в ЛЧ, та середненькими Базелем і Лудогорцем. Лондонці не зазнали проблем з аутсайдерами, набравши максимальну кількість очок у цих іграх. Єдиним клубом, яким їх зупиняв був ПСЖ. Команди двічі зіграли між собою і двічі внічию - 1:1, 2:2. Саме Арсенал вийшов у плей-оф із першого місця.

В 1/8 фіналу в лондонців було прокляття - грати з Баварією, яка посідала перше місце у своїй групі, а Арсенал - друге. Здавалося, що зараз англійці можуть обійти це прокляття, але ні. Знову Баварія, знову розгром і знову виліт. Двічі німці обіграли англійців з однаковим рахунком - 5:1.

  • Сезон-2023/24:

Зараз у Арсеналу прохідна група, але слабких суперників не буває. Їм належить зіграти з Лансом (Франція), ПСВ (Нідерланди) і Севільєю (Іспанія).

Читайте також: Хто зупинить Сіті, хто стане сенсацією і розчаруванням: питання, на які відповість Ліга чемпіонів

Тренер

  • Сезон-2016/17: Арсен Венгер

Легендарний французький фахівець ще на той момент продовжував працювати в лондонській команді. Венгер все також був експресивний, ідейний, відданий, але ось результати погіршувалися, як і довіра до нього. Буквально через рік він буде звільнений, через тиск уболівальників, які відвернулися від нього, як і керівництво.

  • Сезон-2023/24: Мікель Артета

Чинний тренер Арсеналу закінчив ігрову кар'єру саме в таборі "канонірів" у 2016 році - перед крайнім походом команди в Лізі чемпіонів. Мабуть, така доля, що саме він мав і повернути.

Склад

  • Сезон-2016/17: загальна трансферна вартість 542 млн євро

Лондонці, які й не могли боротися за чемпіонство в Англії, мали дуже вагомий склад, де були різні зірки: Войцех Щенсни, Петер Чех, Шкодран Мустафі, Лоран Косельні, Лоран Косельні, Ектор Бельєрін, Аарон Ремзі, Джек Вілшер, Санті Касорла, Месут Озіл, Данні Велбек, Алексіс Санчес, Олів'є Жиру та інші.

Найдорожчі гравці: 

  1. Алексіс Санчес - 65 млн євро
  2. Месут Озіл - 50 млн євро
  3. Аарон Ремзі - 35 млн євро
  4. Граніт Джака - 35 млн євро
  • Сезон-2023/24: загальна трансферна вартість 1,09 млрд євро

Звичайно, через роки трансферна вартість гравців збільшилася, як і цінник команди. У клубі з'явилися нові герої, серед яких і українець Олександр Зінченко.

Найдорожчі гравці: 

  1. Букайо Сака - 120 млн євро
  2. Мартін Одегор - 90 млн євро
  3. Деклан Райс - 90 млн євро

Єдиний і неповторний

Через стільки років лише один гравець залишився в складі лондонців - Мохамед Ельнені. Єгиптянин у своєму першому сезоні (якраз-таки 16/17) взяв участь у п'яти іграх команди в Лізі чемпіонів, але завжди виходив на заміну. На його рахунку одна гольова передача.

Зараз 31-річний гравець є гравцем ротації, але його становище в команді значно погіршилося через постійні травми. Мохаммед уже понад рік не може відновитися від ушкоджень.


Ми не знаємо, яким буде новий шлях, але точно буде особливим. Артета, той, хто вчився у найкращих - Гвардіоли та Венгера, знає важливість участі в Лізі чемпіонів. Тож побажаємо удачі, щоб наступний виступ у ЛЧ трапився не через сім років.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK