Порту дорожче Шахтаря практично втричі: трансферне порівняння команд

ISPORT розповідає про вартість та трансфери суперників за матчем Ліги чемпіонів.
2023 г., 12 грудня, 08:15

У середу, 13 грудня, на Драгау пройде надважливий матч шостого туру групового етапу Ліги чемпіонів між Порту та Шахтарем. Португальський та український колективи у цьому поєдинку визначать другого від групи Н учасника 1/8 фіналу.

ISPORT вивчив склади команд та представляє деякі їх особливості.

За всі ці роки, що Шахтар представляє Україну на єврокубковій арені, ці два клуби жодного разу не проводили між собою трансфери.

Але насправді це й не дивно: обидва колективи мають однакову політику щодо купівлі молодих гравців, їх розвитку та подальшого продажу. У певному сенсі їх навіть можна назвати конкурентами, хоча всім ясно, що у "драконів" у цьому плані більше досвіду.

Трансфери Порту

Вхідні

Минулого літа Порту зробив ставку на покупку молодих іспанців, найдорожчим з яких став Іван Хайме – за його трансфер майбутній суперник Шахтаря заплатив Фамалікану 10 мільйонів євро.

Також у Барселони був придбаний Ніко Гонсалес (8,4 мільйона), у Жил Вісенте взяли Франа Наварро (7 мільйонів), а у Боки Хуніорс - аргентинського вінгера Алана Варелу (8 мільйонів).

З Аякса в якості оренди на сезон повернувся додому син головного тренера Франсішку Консейсау, а разом з ним за тією ж схемою прийшов Хорхе Санчес. З другої команди Порту викликали вінгера Гонсалу Боржеса, з оренди повернувся Ромаріо Баро.

Іван Хайме
Іван Хайме / Джерело: Getty Images

Вихідні

У плані продажів португальці відзначилися лише один раз, та й то за допомогою Саудівської Аравії - за 60 мільйонів в Ан-Наср поїхала чи не найголовніша зірка команди Отавіу.

Діогу Лейте, який повернувся з оренди, був відразу ж проданий Уніону за 7,5 мільйона, Мамаду Н'Діайє пішов в оренду в Аль-Раед, а Бернарду Фолья пішов здобувати досвід у Порту Б.

Варто також відзначити цілий десант гравців, які отримали статус вільних агентів і вже знайшли собі нові клуби: Карраса (Шавіш), Матеус Урібе (Аль-Садд), Вілсон Манафа (Гранада), Нану (Самсунспор), Фернандо Андраде (Каза Пія) та другий син головного тренера Порту Родріго Консейсау (Цюрих).

Кріштіану Роналду та Отавіу
Кріштіану Роналду та Отавіу / Джерело: Getty Images

Згідно з усім відомим порталом Transfermarkt, весь склад Порту оцінюється в 289 мільйонів євро. Найдорожчим гравцем "драконів" вважається воротар збірної Португалії Діогу Кошта, вартість якого оцінюється в 45 мільйонів. Слідом у порядку зменшення вартості йдуть вінгер Пепе (25 мільйонів), Еванілсон (22 мільйони) та Галено (20 мільйонів).

Якщо порівнювати клуби між собою, то Шахтар оцінюється практично втричі менше ніж Порту - 113 мільйонів. На думку Transfermarkt, найдорожчим футболістом у "гірників" є Микола Матвієнко (20 мільйонів). У трійці найдорожчих знайшлося місце Георгію Судакову (18 мільйонів) та Артему Бондаренко (9 мільйонів).

Інші цікаві факти про клуби:

  • Сержіу Консейсау очолює Порту з літа 2017 року - за цей час біля керма Шахтаря побувало сім тренерів (якщо враховувати Даріо Срна);
  • у складі Порту виступають вісімнадцять легіонерів – у Шахтаря таких одинадцять;
  • за підсумками сезону-2022/23 Шахтар мав більший трансферний дохід, ніж Порту (114,8 мільйонів проти 86 мільйонів - спасибі продажу Михайла Мудрика);
  • середній вік гравців Шахтаря на 2,5 року менше, ніж у Порту (24,1 проти 26,6);
  • шістнадцять гравців Шахтаря представляють свої країни на міжнародному рівні, ще п'ятнадцять - на молодіжному, у Порту таких лише дев'ять і два відповідно;
  • найкращими бомбардирами протистоянь Порту та Шахтаря є Галено, Джексон Мартінес, Халк та Луїс Адріано – всі вони забили по два голи.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!

КЛЮЧОВІ СЛОВА: Порту Шахтар Донецьк

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK