Африканці Роналду та Педрі і німець з Узбекистану: звідки родом учасники Євро-2024

ISPORT розповідає, де народилися гравці, які отримали виклик на чемпіонат Європи.
9 червня, 14:00
Кріштіану, Педрі та Циганков / колаж Василь Войтюк via Getty Images
Кріштіану, Педрі та Циганков / колаж Василь Войтюк via Getty Images

Головні тренери національних збірних учасниць чемпіонату Європи 2024 року визначилися з гравцями, які зіграють на турнірі.

Але далеко не всі гравці, що візьмуть участь у Євро, народилися саме в Європі. Тож ISPORT розкаже, звідки саме родом всі учасники турніру.

Африка

Незважаючи на стереотип, що в деяких збірних грає дуже багато вихідців з Африки, більшість з них народилась вже в Європі, тому футболістів на Євро, які народилися саме на африканському континенті не так і багато.

По-перше, це звісно Кріштіану Роналду. Хоча острів Мадейра й належить до Португалії, територіально цей архіпелаг відноситься до Африки. Те ж саме можна сказати і про Канарські острови. На одному з них, а саме Тенеріфе, народилися два гравці збірної Іспанії – Педрі та Айозе Перес.

Кріштіану Роналду на рідному острові
Кріштіану Роналду на рідному острові / Джерело: Getty Images

Перейдемо на материкову частину Африки. В сенегальському місті Дакар народився Амаду Онана – півзахисник збірної Бельгії, а ось партнер Кріштіану по збірній Португалії Даніло Перейра родом з міста Біссау (Гвінея-Біссау).

Мають свого представника з Африки і англійці – це захисник Марк Геї, який народився в Абіджані (Кот д'Івуар). Одразу два гравці збірної Швейцарії народилися в столиці Камеруну Яунде – це воротар Івон Мвого та форвард Брель Емболо.

Марк Геї
Марк Геї / Джерело: Getty Images

Ну звісно ж, є тут і представники Франції. Володар Ліги чемпіонів Едуарду Камавінга народився в Анголі, тоді як голкіпер Бріс Самба з містечка Лінзоло, що в Конго.

На цьому для Африки все, всього дев'ять гравців. А якщо не рахувати футболістів, які народилися в європейських країнах, просто на території іншого континенту, то взагалі не так і багато.

Південна Америка

Є на цьому континенті така країна, як Французька Гвіана - найбільший заморський департамент Франції. Саме тут, в місті Каєнне народився Майк Меньян (воротар Мілана і збірної Франції).

Майк Меньян
Майк Меньян / Джерело: Getty Images

В Бразилії народилися два гравці збірної Португалії – це легендарний 41-річний Пепе (місто Масейо) та Матеус Нуньєс з Ман Сіті (Ріо-де-Жанейро).

Ще один корінний бразилець – це Жоржиньо, який вже багато років грає за збірну Італії і вже має статус чемпіона Європи. Партнер Жоржиньо по збірній – Матео Ретегі – народився в місті Сан Фернандо, що в Аргентині, куди вже давно переїхали його предки саме з Італії.

А найцікавішим персонажем з Південної Америки, можна назвати цього хлопця. Вернон де Марко – аргентинець з Кордоби. Він не мав ніякого коріння, але на старті своєї кар'єри переїхав в Словаччину, де затримався надовго, а згодом взяв громадянство. Тепер Вернон може зіграти проти України на Євро-2024.

Вернон де Марко
Вернон де Марко / Джерело: Getty Images

Азія

Якщо не рахувати всіх грузинів та турків, які народилися в азійській частині своїх країн, то насправді вихідців з Азії на цьому Євро буде дуже мало.

І один з них – Віктор Циганков. Для українських фанатів це досить відома історія, що один з лідерів нашої збірної народився в Ізраїлі, в місті Нахарія, і ще в дитинстві з батьками повернувся в Україну.

Також в Ізраїлі народився колишній українець, а нині грузинський хавбек Гіоргі Цитаїшвілі. Обидва гравці – сини футболістів, які в той період виступали за ізраїльські клуби.

Циганков та Цитаїшвілі
Циганков та Цитаїшвілі

А останнім "азіатом" у нас став Вальдемар Антон – захисник збірної Німеччини. Оборонець Штутгарта народився в Узбекистані, а на другому році свого життя разом з батьками переїхав у Німеччину.

Північна Америка та Океанія

Як не дивно, але гравців, які б народилися в США, Австралії чи інших країнах цих регіонів, на чемпіонаті Європи ми не побачимо.

Європа

Звісно, більшість гравців народилися на території цієї частини світу. Перераховувати їх ми не будемо (подивитися всіх ви можете тут), а просто згадаємо тих, хто родом з іншої країни.

Відмітимо братів Мілінковічів-Савічів. Обидва гравці збірної Сербії народилися в Іспанії, але Ваня на заході (місто Оренсе), а Сергей на сході (місто Ллейда). В Каталонії народився також гравець збірної Албанії Іван Балліу.

брати Мілінковіч-Савічі
брати Мілінковіч-Савічі / Джерело: Getty Images

Албанці, звісно, одна з найбільш "розкиданих" збірних. У них є гравці родом з Греції, Македонії, Косово, Швейцарії, Німеччини і Армандо Броя з Англії.

Схожа ситуація і в інших країн колишньої Югославії – Словенії, Хорватії та Сербії. Цікаво, що в кожній з цих країн є уродженці Боснії і Герцеговини, яку на Євро не пустила Україна.

У Німеччині народилися гравці зі збірних Хорватії, Угорщини, Туреччини, Сербії та навіть іспанець Хоселу, а ось на території Великої Британії, окрім англійців, шотландців та вже згаданого Броя, народився тільки швейцарець Квадво Дуа.

Україна

На території України народилися 25 футболістів – 24 з них грають за нашу національну команду, 25-й – це Тарас Романчук з міста Ковель, що на Волині, який представлятиме Польщу.

Романчук
Романчук / Джерело: Getty Images

Про Віктора Циганкова ми вже згадували, а ось останній представник нашої команди Андрій Ярмоленко, який народився в санкт-пітєрбургє.

Щодо решти хлопців, то маємо ось таку ситуацію.

Воротарі

  • Георгій Бущан (Динамо) - Одеса
  • Анатолій Трубін (Бенфіка Лісабон, Португалія) - Донецьк
  • Андрій Лунін (Реал Мадрид, Іспанія) – Красноград, Харківщина

Захисники

  • Микола Матвієнко (Шахтар) – Саки, Крим
  • Юхим Конопля (Шахтар) - Донецьк
  • Валерій Бондар (Шахтар) - Харків
  • Олександр Тимчик (Динамо) – Крикливець, Вінничина
  • Віталій Миколенко (Евертон Ліверпуль, Англія) - Черкаси
  • Ілля Забарний (Борнмут, Англія) - Київ
  • Олександр Сваток (СК Дніпро-1) – Кам'янське, Дніпропетровщина
  • Максим Таловєров (ЛАСК Лінц, Австрія) - Донецьк
  • Богдан Михайліченко (Полісся) – Бориспіль, Київщина

Збірна України
Збірна України / Джерело: Getty Images

Півзахисники

  • Андрій Ярмоленко (Динамо) – санкт-пєтєрбург
  • Микола Шапаренко (Динамо) - Велика Новосілка, Донеччина
  • Володимир Бражко (Динамо) - Запоріжжя
  • Тарас Степаненко (Шахтар) - Велика Новосілка, Донеччина
  • Олександр Зубков (Шахтар) – Макіївка, Донеччина
  • Георгій Судаков (Шахтар) – Брянка, Луганщина
  • Олександр Зінченко (Арсенал, Англія) – Радомишль, Житомирщина
  • Віктор Циганков (Жирона, Іспанія) – Нахарія, Ізраїль
  • Михайло Мудрик (Челсі, Англія) – Красноград, Харківщина
  • Сергій Сидорчук (Вестерло, Бельгія) – Джанкой, Крим
  • Руслан Маліновський (Дженоа, Італія) – Житомир

Нападники

  • Артем Довбик (Жирона, Іспанія) – Черкаси
  • Роман Яремчук (Валенсія, Іспанія) – Львів
  • Владислав Ванат (Динамо) – Кам'янець-Подільський

Нагадаємо, що перед Євро-2024 Україна ще проведе один товариський матч проти Молдови. З розкладом всіх поєдинків чемпіонату Європи можна ознайомитись на ISPORT.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK