Суперники України на Євро-2024: Румунія – команда, яку ще спробуй пробий

ISPORT розповідає про першого опонента збірної України на чемпіонаті Європи.
17 червня, 14:00
Збірна Румунії / Getty Images
Збірна Румунії / Getty Images

Національна збірна України стартуватиме на чемпіонаті Європи в Німеччині поєдинком проти команди Румунії, який пройде в Мюнхені, на Альянц Арені.

Матч відбудеться 17 червня 2024 року, початок о 16:00 за київським часом. ISPORT розповідає про першого суперника нашої команди.

Румунія

  • Рейтинг ФІФА: 46
  • Тренер: Едвард Йорданеску
  • Результат на Євро-2020: не кваліфікувалися
  • Кращий результат в історії Євро: чвертьфінал в 2000
  • Всього брали участь: 5 разів
  • На групових етапах: 1 перемога, 5 нічиїх, 9 поразок
  • Проти України: 3 перемоги та 3 поразки

Збірна Румунії в кваліфікації до чемпіонату Європи мала досить рівну групу і їй не треба було сперечатися за путівку з такими командами, як Англія чи Італія.

Джерело: Getty Images

Тим не менше, румуни дуже добре пройшли свою групу не програвши жодного з шести матчів і залишивши позаду і Швейцарію, і Ізраїль, з якими й конкурували за вихід на Євро-2024.

Сильні та слабкі сторони

В нинішній збірній Румунії й далеко немає зірок калібру Георге Хаджи, Крістіана Ківу чи Адріана Муту. Багато гравців виступають в Італії, але представляють далеко не найсильніші колективи.

Тим не менше, можна виділити оборону цієї команди. У відборі за десять матчів вони пропустили всього п'ять голів – два з яких у виїзному супер-матчі проти Швейцарії рік тому, в якому Румунія відіграла два голи на останніх хвилинах зустрічі.

Джерело: Getty Images

І як не дивно, слабкою стороною цієї команди є атака. Хоча саме в цій лінії грають гравці з прізвищами Хаджи та Пушкаш. Якщо вже згадали про Пушкаша, то в румунів є певні проблеми з центральним нападником. В кваліфікації основним був Деніс Алібек, але останній рік він провів в чемпіонаті Катару і дуже не вразив, а в товариських матчах в червні навіть не грав. Власне Георге Пушкаш з італійського Барі був другим варіантом на позиції нападника, але його також важко назвати забивним гравцем. Є в команді також Деніс Драгуш та Даніель Бірліга, які за збірну грають не так і часто, а тому проти України вийдуть, мабуть, хіба що на заміну.

Щодо проблем в атаці гарно говорять результати товариських матчів – 0:0 проти Болгарії та Ліхтенштейну. Та й в кваліфікації до Євро румуни забили всього 16 голів в десяти матчах, з них шість збірній Андорри.

Головна зірка та лідер

В Румунії досить досвідчена збірна, і єдиним гравцем молодшим за 24 роки тут є Раду Дрегушін – центральний захисник Тоттенгема. Оборонця важко назвати зірковим футболістом на світовому рівні, але потенційно це дуже хороший гравець і вже точно найзірковіший в цій команді Румунії.

Джерело: Getty Images

Але до лідера своєї збірної Дрегушін ще не дотягує, адже в команді є досвідчений Ніколае Станчу. Для капітана і головного плеймейкера колективу цей чемпіонат Європи, скоріше за все, остання можливість показати себе європейському глядачу. 31-річний футболіст став одним з тих, хто минулого року перебрався в Саудівську Аравію і там, граючи в стані відвертого середняка, набрав за сезон пристойні 4+7 за системою гол+пас.

На кого ще звернути увагу?

Денніс Ман – 25-річний правий вінгер італійської Парми, 11 голів якого допомогли легендарному клубу повернутися в Серію А. Враховуючи можливі проблеми з лівим флангом оборони нашої команди, може бути досить неприємним суперником.

Гораціу Молдован -  основний воротар команди, а нам він цікавий тим, що може стати суперником Андрія Луніна в воротах мадридського Атлетико (або партнером Артема Довбика, або і те і інше). За "матрацників" не зіграв в цьому сезоні жодного разу, але в збірній саме він №1.

Джерело: Getty Images

Янніс Хаджи – йому всього 25 років, а враження таке, ніби говорять про нього вже десь 20. Син найбільшої легенди румунського футболу. Велика ймовірність, що на ньому полягатиме завдання освіжити гру з лави запасних в матчі проти України.

Трансферне порівняння

Вище ми вже казали, що Румунія не зіркова команда, а тому і дорогоцінних гравців тут майже немає. Майже, бо є Дрегушін з Тоттенгема, якого Transfermarkt оцінює в 25 мільйонів євро. Решта ж гравців не дотягують навіть до 10 млн.

Історія матчів проти України

Національні збірні зустрічалися одна з одною шість разів – всі зустрічі були товариськими. Цікаво, що перші три матчі виграли румуни, тоді як наступні три – Україна. Але одна з цих перемог була в серії пенальті в рамках товариського турніру на Кіпрі.

  • 26.02.2001 Україна – Румунія 0:1
  • 27.03.2002 Румунія – Україна 4:1 (гол: Шищенко)
  • 20.08.2003 Україна – Румунія 0:2
  • 29.05.2010 Україна – Румунія 3:2 (голи: Алієв, Коноплянка, Тамаш-автогол)
  • 08.02.2011 Україна – Румунія 2:2 - по пенальті 4:2 (голи: Ракіцький, Мілевський)
  • 29.05.2016 Румунія – Україна 3:4 (голи: Зозуля, Зінченко, Коноплянка, Ярмоленко)

Що треба знати про матч Румунія – Україна

На ISPORT також можна ознайомитися з календарем та результатами всіх матчів чемпіонату Європи 2024 року.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK