Суперники України на Євро-2024: Словаччина - вікова команда з "українцем"

ISPORT розповідає про другого опонента збірної України на чемпіонаті Європи.
21 червня, 09:38
Колаж Василь Войтюк / Getty Images
Колаж Василь Войтюк / Getty Images

У другому турі групового етапу фінальної стадії чемпіонату Європи 2024 року збірна України зіграє зі збірною Словаччини у Дюссельдорфі на Меркур Шпіль-Арені.

Матч відбудеться 21 червня 2024 року, початок о 16:00 за київським часом. ISPORT розповідає про другого суперника нашої команди.

Словаччина

  • Рейтинг ФІФА: 48
  • Тренер: Франческо Кальцона
  • Результат на Євро-2020:виліт на стадії групового етапу
  • Найкращий результат в історії Євро: перемога у 1976 році (у складі Чехословаччини); 1/8 фіналу у 2016 році (самостійно)
  • Усього брали участь: 5 разів
  • На групових етапах: 2 перемоги, 1 нічия, 3 поразки
  • Проти України: 2 перемоги, 3 нічиї та 3 поразки

У межах кваліфікації Словаччина опинилася у групі, де був явний переможець (Португалія) та інші. Сценарій виправдався - португальці виграли всі матчі, не пропустивши жодного гола.

А ось словацька збірна вела боротьбу з Люксембургом за статус другої кращої. Заробивши 22 очки і допустивши лише дві поразки (обидва в іграх з Португалією), команда Франческо Кальцони з другого місця вийшла прямо на Євро-2024.

Збірна Словаччини
Збірна Словаччини / Джерело: Getty Images

Сильні та слабкі сторони

Влітку 2022 року Федерація футболу Словаччини ухвалила рішення замінити Штефана Тарковича іноземним фахівцем, яким виявився Франческо Кальцона.

Призначення було спірним, адже до цього італійець мав рівно нуль досвіду самостійної роботи. Однак його кандидатуру порадила національна легенда Марек Гамшик - він був знайомий з тренером з часів Наполі, де Кальцона працював асистентом Мауріціо Саррі.

Варто зазначити, що ризик виправдав себе: під керівництвом Кальцони виступи збірної Словаччини заграли новими фарбами. Наставник дав гравцям таку необхідну впевненість у власних силах, що вплинуло як на стиль гри, так і на результати.

Франческо Кальцона
Франческо Кальцона / Джерело: Getty Images

Кальцона постарався реалізувати високошвидкісну пресингову гру замість класичного "автобуса", який використовувався раніше. Тепер команда грає зовсім по-іншому, фулбекам не те, що дозволяється, а рекомендується активно підключатися до атак.

Однак це ж у зв'язку з іншою проблемою є головною слабкістю команди. Крайні захисники часом надто захоплюються грою в атаці, через що страждає оборона, яка далеко не молода.

Середній вік стартового складу під час відбіркової кампанії наближався до 30 років - це була найбільш вікова з усіх команд. Тож можна тільки уявити, що робитимуть Михайло Мудрик та Віктор Циганков із далеко не найшвидшими Петером Пекаріком (37 років), Міланом Шкріньяром (29 років), Норбертом Дйомбером (31 рік) і Верноном Де Марко (31 рік).

Головна зірка та лідер

Після того, як Марек Гамшик завершив кар'єру, збірній Словаччини не вистачає яскравої особи.

Так, у неї є зірки світового рівня в особі Мілана Шкриньяра та Станіслава Лоботки, але до легенди Наполі їм все ж таки далеко.

Логічно, що лідером збірної є капітан. У цьому випадку цей статус відійшов Шкріньяру. Центрбек добре складний фізично, агресивний, але також дуже важливий для побудови атак Словаччини.

Однак перший сезон у ПСЖ пройшов явно не так, як він розраховував, адже так і не зміг стати залізним гравцем основного складу.

Мілан Шкріньяр
Мілан Шкріньяр / Джерело: Getty Images

Три роки тому участь Лоботки на Євро-2020 критикувалася фанатами, оскільки футболіст був явно не у формі. Проте зараз ситуація перекинулася. Він став улюбленцем уболівальників та головною зіркою центру поля словацької команди.

У сезоні-2022/23 він зіграв величезну роль у тому, що Наполі виграв чемпіонат Італії. Він також хороший у перехопленнях м'яча, як і у створенні моментів, допомагаючи Словаччині ламати оборонні лінії суперника.

На кого ще звернути увагу?

Давід Ганцко - 26-річний центрбек Феєнорда провів відмінні два сезони в Нідерландах, ставши важливою частиною як клубу, так і збірної Словаччини.

Він входить до числа найкращих захисників Ередівізі, де він допоміг роттердамському клубу стати чемпіоном. У збірній його зазвичай використовують як лівого захисника, де він дуже впливає на команду.

Томаш Суслов - цікаво, що гравець раніше піддавався критиці з боку Кальцони. Але, мабуть, він це врахував і тепер навіть претендує на місце у стартовому складі.

Томаш провів гарний рік у Вероні. Його технічні здібності та непередбачуваність при володінні м'ячем роблять його цікавим вибором для атаки збірної Словаччини.

Примітно, що для Суслова матч проти збірної України буде дуже особливим, оскільки родина батьківської лінії проживає на території України.

Томаш Суслов
Томаш Суслов / Джерело: Getty Images

Лео Сауер - 18-річний вінгер обіцяє стати майбутньою зіркою словацької збірної. Не зігравши ні хвилини у вищому дивізіоні Словаччини, він перейшов із МСК Жиліна до Феєнорда у віці 16 років і швидко увірвався до першої команди нідерландців, хоча в основному він виходив на заміну.

Кальцона подарував юному футболісту дебют за збірну минулого року, коли Лео було 17 років, що зробило його наймолодшим гравцем в історії Словаччини (побивши рекорд Марека Гамшика).

Трансферне порівняння

Словаччина може похвалитися деякими зірками, проте вони вже не молоді, а тому й їхня вартість не така висока, як у випадку з українськими футболістами.

Сумарно збірна Словаччини оцінюється у 156,4 мільйони євро. Найдорожчим гравцем словацької команди вважається Ганцко, якого Transfermarkt оцінює у 35 мільйонів.

Потім йдуть Шкріньяр (30 мільйонів) та Лоботка (28 мільйонів). Всі інші оцінені у 7 мільйонів і нижче.

Історія матчів проти України

Національні збірні зустрічалися одна з одною вісім разів. На офіційному рівні команди провели чотири зустрічі. У рамках відбору на ЧЄ-2016 словаки виграли матч у Києві (1:0), а у другій грі було зафіксовано нічию (0:0).

Останні матчі пройшли на груповому етапі Ліги націй: "жовто-сині" забрали першу гру (1:0), а у другій Словаччина скористалася тим, що цей поєдинок Україна проводила другим складом (4:1).

  • 20.11.2002 Словаччина - Україна 1:1
  • 28.04.2004 Україна - Словаччина 1:1
  • 10.02.2009 Словаччина - Україна 2:3
  • 08.09.2014 Україна - Словаччина 0:1
  • 08.09.2014 Словаччина - Україна 0:0
  • 10.11.2017 Україна - Словаччина 2:1
  • 09.09.2018 Україна - Словаччина 1:0
  • 16.11.2018 Словаччина - Україна 4:1

Що потрібно знати про матч Словаччина – Україна

  • Поєдинок відбудеться 21 червня
  • Початок зустрічі о 16:00 за Києвом
  • Онлайн-трансляція матчу на MEGOGO та Суспільному
  • фаворит – збірна України

На ISPORT також можна ознайомитись з календарем та результатами всіх матчів чемпіонату Європи 2024 року.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK