Найкращий подарунок на 17-річчя в історії чи перший кубок легенди: головні сторілайни фіналу Євро-2024

ISPORT розповідає про ключові персони майбутнього фінального поєдинку чемпіонату Європи.
14 липня, 10:00

Ми дедалі ближче стаємо до проведення фінального матчу чемпіонату Європи 2024 року, який вийшов доволі неоднозначним.

Стартова гра Німеччини та Шотландії, здавалося б, задала тон усьому турніру. Але вже зовсім скоро стало зрозуміло, що дійсно захопливих матчів буде не те, щоб багато.

До того ж на долю Євро певною мірою вплинули часом спірні рішення суддів як у полі, так і на VAR.

І так уже вийшло, що саме Іспанія та Англія стали тими, хто зміг подолати весь шлях і вийти у фінал, де вони в очній зустрічі поборються за трофей.

З цієї нагоди ISPORT вирішив розглянути всі головні історії, пов'язані з іспанцями та англійцями.

Фінал Євро може стати червоною доріжкою Беллінгема до Золотого м'яча

Відносно недавно система визначення найкращого гравця у світі змінилася і тепер Золотий м'яч вручається за успіхи не за календарний рік, а за сезон (що більш логічно). 

У зв'язку з цим у Джуда Беллінгема є всі шанси стати першим англійцем з часів Майкла Оуена (а це, на хвилиночку, 2001 рік), кому вдалося завоювати головну індивідуальну нагороду у футболі.

Суперників у півзахисника буде не дуже-то й багато. Поки що у букмекерів головним претендентом на Золотий м'яч вважається партнер Джуда по Реалу Вінісіус Жуніор.

При цьому на нагороду також претендують ще двоє гравців "бланкос", один з яких уже завершив кар'єру - це Тоні Кроос і Дані Карвахаль (так-так, він теж є в котируваннях, і досить високо).

Однак двома кандидатами, про яких говорять протягом усього сезону, були тільки Беллінгем і Вінісіус. І тут у "десятки" збірної Англії є перевага.

Джуд Беллінгем
Джуд Беллінгем / Джерело: Getty Images

На відміну від опонента, який зі збірною Бразилії вже залишив Копа Америка-2024, Джуд зіграє у фіналі чемпіонату Європи, який до того ж, будемо чесними, котирується вище, ніж південноамериканський турнір.

Варто Беллінгему виграти Євро, як він тут же стане фаворитом на Золотий м'яч. Звичайно, справедливо зазначити, що на турнірі гравець і близько не показує всіх своїх здібностей. Але, як ми бачимо, навіть цього виявилося цілком достатньо, щоб дійти до фіналу. Не дарма кажуть: "Гра забувається, результат залишається".

Вигравши Євро, Беллінгем, немов Танос, збере всі свої "Камені нескінченності" у вигляді чемпіонату Іспанії, Ліги чемпіонів, Суперкубка Іспанії та чемпіонату Європи. І саме останній "камінь" має принести йому Золотий м'яч.

Від "його замінить Довбик" до "капітан чемпіонів Європи" за один місяць

Кар'єру Альваро Морати не вийде описати двома словами. Форвард ніколи не вважався дуже талановитим, але чомусь за нього завжди викладали великі суми.

Коли Альваро був 21 рік, його купив Ювентус за 20 мільйонів, а через два роки Реал повернув його за 30 мільйонів.

Через рік Челсі виклав за нього 66 мільйонів, але лише для того, щоб через півтора року Атлетіко спочатку орендував його на півтора сезони за 18 мільйонів, а після доплатив ще 35 мільйонів за повноцінний трансфер.

Однак практично одразу ж "матрацники" віддали його в дворічну оренду назад у Турин за 20 мільйонів. З 2022 року іспанець залишається гравцем основи команди Дієго Сімеоне.

Ось так Мората приніс своїм командам 189 мільйонів євро. Багато хто дивується, за що? За які заслуги? У чемпіонатах він ніколи не забивав понад 15 голів за сезон, він не володіє видатною технікою, швидкістю.

Але Мората виділяється нетиповою для сучасного форварда працездатністю і жертовністю, за що його особливо цінує Сімеоне.

Альваро Мората
Альваро Мората / Джерело: Getty Images

Ця ж історія повторюється на чемпіонаті Європи, де 31-річний нападник веде за собою збірну Іспанії в якості капітана.

Мората вийшов в основному складі в усіх матчах турніру, окрім гри проти Албанії, яка для "фурії рохи" вже нічого не вирішувала. Однак за шість матчів він відзначився лише однією результативною дією - гол у ворота Хорватії у стартовому турі.

Частково регулярні появи Морати за такої результативності пояснюються відсутністю кращої альтернативи - зараз у іспанців просто немає топового форварда. Але це ніяк не заважає їм показувати цілком цікавий і, що важливіше, успішний футбол.

До старту турніру з'явилися чутки про те, що Мората може покинути Атлетіко, а на його місце у Жирони буде придбано Артема Довбика. Зараз же, коли Довбик, будемо чесні, провалив Євро, а Мората гратиме у фіналі, ці розмови вщухли.

Так, Альваро хоч і відмовився від пропозиції з Саудівської Аравії, він все ще може піти з Атлетіко заради Мілана, і тоді Довбик реально може його замінити в Мадриді.

Але поки що цього не сталося. Зате через кілька днів Мората може підняти над головою кубок чемпіонів Європи як капітан Іспанії. І зараз для нього це найважливіше.

Гарет Саутгейт закриє роти хейтерам або капітулює

Хто б що не говорив про Гарета Саутгейта, але він уже став одним із найуспішніших тренерів в історії збірної Англії. Ніхто не виводив "Трьох левів" у фінал міжнародного турніру більше одного разу, крім Саутгейта.

Але найбільш знаковим тренером для Англії залишається сер Альф Рамзі, який приніс країні першу і поки що єдину перемогу на чемпіонаті світу в 1966 році.

У Саутгейта буде чудова можливість не тільки наблизитися до Рамзі в плані спадщини. Особисто для нього це також буде можливість реваншу за поразку на Євро-2020, де тільки промахи в серії пенальті позбавили англійців другого в історії країни трофею.

Ось тільки цього разу завдання буде складнішим. Тоді ніхто не вважав Італію фаворитом, але вона перемогла. Нині ж ситуація змінилася - у протистоянні з Іспанією в ролі андердога виступатиме саме команда Саутгейта.

Але це не позбавить його неймовірного тиску, під яким він опиниться.

Гарет Саутгейт
Гарет Саутгейт / Джерело: Getty Images

Саутгейт очолив збірну Англії 2016 року і за цей час він прищепив команді впізнаваний стиль, від якого більшу частину матчу хочеться спати. Усі ці роки наставника критикують за неправильний вибір гравців, фаворитизм на адресу певних виконавців і боягузливу тактику.

Маючи шикарний підбір футболістів, матчі збірної Англії рідко бувають видовищними. І якщо вже англійці поки що не здобули жодного трофея під керівництвом Саутгейта, критика фанатів вважається цілком обґрунтованою.

Не дарма люди задаються питанням: як, маючи у своєму складі найкращого бомбардира Бундесліги, найкращого гравця АПЛ і найкращого гравця Ла Ліги минулого сезону, Англія грає настільки погано і настільки нудно?

Зате якщо Англія все ж переможе Іспанію і вперше у своїй історії стане чемпіоном Європи, Саутгейт вийде із ситуації королем, а хейтерам нічого не залишиться, окрім як закрити роти і визнати, що тактика тренера працює.

Але що, якщо Англія програє? Що, якщо вона знову не зможе зробити той самий останній крок на шляху до мрії? Реакція громадськості певною мірою залежатиме від результату. Але навіть ультраатакуючий футбол не врятує Гарета від гігантського шквалу критики.

Гарет Саутгейт
Гарет Саутгейт / Джерело: Getty Images

Його контракт зі збірною завершиться наприкінці 2024 року. До старту Євро Саутгейт говорив, що був би не проти продовжити свою роботу з національною командою.

У разі тріумфу в керівництва Федерації не буде жодної причини не продовжувати з ним угоду. А ось у разі другої поспіль поразки у фіналі Гарету можуть побажати "всього хорошого в майбутніх починаннях".

Казка школяра продовжується

Ламін Ямаль все більше і більше дивує фанатів.

Черговий вихованець Ла Масії дуже рано увірвався в дорослий футбол, де зовсім не загубився і вже на рівних грає з більш досвідченими футболістами.

Багатьох це вражає і захоплює, але ж у нас уже були подібні приклади, які згодом призвели до катастрофи.

Найсвіжіший приклад - Ансу Фаті. Ось так співпало, що він теж є продуктом академії Барселони. Як і Ямаль, Фаті дуже рано потрапив до першої команди, де став основним гравцем, отримавши традиційне прізвисько "новий Мессі". Що сталося далі, всім прекрасно відомо.

Страшно уявити, що те ж саме може статися і з Ламіном. Судячи з тенденції (Педрі, Гаві), це цілком може стати реальністю.

Але поки що все просто чудово. Проривний сезон 16-річний вінгер може завершити неймовірним досягненням, ставши чемпіоном Європи. І це буде чудовий подарунок на 17-річчя - 13 липня, за день до фіналу, у Ямаля день народження.

Ламін Ямаль
Ламін Ямаль / Джерело: Getty Images

Іспанець проводить блискучий турнір. Уже в першому ж матчі він відзначився результативною передачею. До фіналу він оформив ще два асисти, а в грі з Францією він відзначився шикарним голом з дальньої дистанції.

Поки що на турнірі ніхто не зміг закрити Ямаля повною мірою. Тому буде цікаво подивитися, як Гарет Саутґейт вирішить цю проблему: яку схему він обере і кого він поставить на лівий фланг, адже Люк Шоу вже може вийти в старті.

Легенда "корони" може виграти свій перший трофей

Коли минулого літа Гаррі Кейн переїжджав із Лондона до Мюнхена, усі були впевнені, що за підсумками сезону-2023/24 форвард усе-таки розіб'є своє прокляття і нарешті виграє перший трофей у своїй кар'єрі.

У дев'яти з десяти випадків усе завершилося б саме так. Але цього року зіграв якраз той самий єдиний випадок, ім'я якому Баєр Леверкузен.

Напевно 30-річний форвард розчарований обставинами, що склалися. Однак у нього залишилася ще одна можливість завершити сезон із кубком у руках.

Питання викликає форма самого футболіста. На цьому турнірі він відзначився трьома голами, що хоч і дозволяє йому бути одним із лідерів бомбардирських перегонів, але це явно не те, чого чекають від найкращого бомбардира в історії збірної.

Кейн змушений опускатися вниз за м'ячем, адже надто часто він із ним взагалі не зустрічається. Це часом руйнує гру англійців попереду.

Гаррі Кейн
Гаррі Кейн / Джерело: Getty Images

Не дарма ж нещодавно інша легенда англійського футболу Алан Ширер розкритикував Гаррі, вказавши на те, що той має бути у звичній для форварда позиції в штрафному, коли його партнер прострілює з флангу. Найчастіше Кейна там не буває

А взагалі, якщо судити з тенденції, що склалася, Англія якраз-таки переможе, якщо її найкращі гравці не видаватимуть свою найкращу гру. Це стосується як Кейна, так і Беллінгема з Фоденом.

Однак усім фанатам Англії було б у рази приємніше, якби їхня улюблена команда мало того, що виграла б чемпіонат Європи, так ще й зробила б це в гарному стилі, демонструючи привабливий футбол у грі проти сильного суперника, яким, безсумнівно, є Іспанія.

І хто, як не капітан збірної Англії, має зробити все, щоб саме так усе й сталося?

Олексій Погорелов, ISPORT.ua

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK