Чемпіон світу, зірка Африки та чарівник: десятка найдорожчих трансферів Арсеналу

ISPORT.ua згадує найдорожчі трансфери лондонського гранду.
2022 г., 7 липня, 12:00
Найдорожчі гравці Арсеналу / Getty Images
Найдорожчі гравці Арсеналу / Getty Images

У понеділок, 4 липня, офіційно стало відомо, що нападник збірної Бразилії Габріел Жезус перебрався до столичного Арсеналу з Манчестер Сіті.

"Каноніри" заплатили за 25-річного форварда 52,2 мільйонів євро, що стало однією з найдорожчою покупкою для клубу.

Арсенал в останнє десятиліття втратив статус гранду англійського футболу, хоч і робив затратні трансфери. ISPORT.ua виділяє найдорожчі трансфери клубу до покупки Жезуса.

10. Мартін Едегор

Ціна трансферу: 35 млн євро з Реалу (дані за Transfermarkt)
Статистика в Арсеналі: 60 матчів, 9 голів та 7 гольових передач

Шлях норвежця в стані лондонського клубу розпочався з оренди з мадридського гранду. Мартін гарно проявив себе за короткий час, а тому Реал вирішив залишити гравця в своєму складі. Не дивлячись на обіцянки про ігровий час, Едегор так його й не отримав.

Тому Арсенал, який був задоволений півзахисником, вирішив повернути його на повноцінній основі. Нинішній коуч лондонців Мікель Артета відводить Мартіну місце в серці складу, тобто, він відіграє одну з основних ролей команди в атаці. Здається, що Едегор в нинішній час точно не продається, бо Арсенал повернув не тільки єврокубкову гру, а і любов фанатів до себе.

Читайте також: Допінговий голкіпер, вихованці Челсі та Барселони і розбиті серця: збірна вільних агентів

9. Шкодран Мустафі

Ціна трансферу: 41 млн з Валенсії
Статистика в Арсеналі: 151 матч, 9 голів та 5 гольових передач

Чемпіон світу в складі збірної Німеччини приходив з Арсеналу на заміну Перу Мертезакеру – німець на німця. Лондонці вірили у Мустафі, заплативши високу ціну. Але в результаті отримали один із найслабкіших трансферів в історії клубу.

Шкодран був стабільним та надійним на короткому проміжку часу, але здебільшого видавав такі помилки, під час яких хотілось лише хапатися за голову: махнув повз м’яча, віддав на суперника в простій ситуації, втратив опонента з поля зору. Арсенал, зрозумівши свою помилку, вирішив не продовжувати з ним контракт.

Мустафі починав сезон-2021/22 в статусі вільного агенту, але через місяць підписав контракт з Леванте, де переважно виконує роль ротації.

8. Алексіс Санчес

Ціна трансферу: 42,5 млн євро з Барселони
Статистика в Арсеналі: 166 матчів, 80 голів та 45 гольових передач

Чилієць, який був одним з найкращих в Іспанії, хотів отримати новий виклик, більш того, на це вказувало тріо Неймар – Мессі – Суарес, в яке не входив Санчес. Арсенал заплатив за вінгера солідну суму та не промахнувся, бо Алексіс тягнув клуб за собою.

Із часом Санчес перестав бути найкращим, а його зарплатня так і тиснула на клуб. Тому Арсенал пішов на обмін з Манчестер Юнайтед: Генріх Мхітарян до столиці, а в Манчестер – чилієць. Від того часу кар’єра Санчеса не була такою видовищною, ба більше, зараз він запасний в Інтері та немає натяків на те, що ми ще побачимо чилійця в списках найкращих.

7. Граніт Джака

Ціна трансферу: 45 млн євро з Боруссії Менхенгладбах
Статистика в Арсеналі: 250 матчів, 14 голів та 22 гольові передачі

Гарматний удар, агресивність, постійність та конфліктність – кар’єра швейцарця в лондонському клубі. Історія Граніта в клубі – доволі специфічна, бо він в один час вирішує на полі, а в інший – сперечається з фанатами та тренерами.

Не дивлячись на такий характер, через якого у нього забирали капітанську пов’язку, він продовжує входити до кістяка команди, до основи кожного з тренерів. Артета вірить в 29-річного півзахисника, а тому в прийдешньому сезоні він може стати одним з найкращих.

6. Месут Озіл

Ціна трансферу: 47 млн євро з Реалу
Статистика в Арсеналі: 254 матчі, 44 голи та 77 гольових передач

Арсенал потребував гравця, який вміє віддавати та вирішувати моменти. В останній день літнього трансферного вікна лондонці увійшли в топ, бо забрали до себе одного з найкращих асистентів в історії та реального чарівники – Озіла з Реалу.

Спочатку Месут творив дива, але з кожним днем його магія завершувалась на постійній основі. Німець дивував своєю грою з середняками та слабкими командами, а ось з топами – губився з виду. Тому в Озіла були проблеми зі всіма тренерами: Арсен Венгер – вірив, хоч і бачив негативні наслідки: Унаї Емері – спостерігав, терпів, злився; Мікель Артета – вигнав з команди, хоч і не з клубу.

Відхід з Арсеналу був скандальний, бо Артета не включив Месута в заявку АПЛ, а тому клуб тільки платив зарплатню. В підсумку Озіл перейшов до турецького Фенербахче безкоштовно.

5. Томас Партей

Ціна трансферу: 50 млн євро з Атлетіко
Статистика в Арсеналі: 59 матчів, 2 голи та 4 гольові передачі.

Артеті хотілось посилити середину поля, що утворить потужний центр з Джакою. Тому Арсенал зробив доволі неочікуваний вибір, купивши Партея з Атлетіко. Томас грав в системі Дієго Сімеоне, а тому вмів оборонятися та організовувати контратаки. Аргентинець довіряв африканцю, а тому задешево віддавати не хотів.

Лондонці заплатити крупну суму та поки що така цифра більш-менш співпадає. Партей грає майже кожну гру в команді Артети та робить від себе все залежне, щоб ним були задоволені. Тому перший єврокубковий сезон в Арсеналі обіцяє бути для нього цікавим.

4. Александр Ляказетт

Ціна трансферу: 53 млн євро з Ліону
Статистика в Арсеналі: 206 матчів, 71 гол та 36 гольових передач

 

Француз свого часу був одним із найкращих у сучасному футболі, граючи в Ліоні. Його послугами цікавились гранди Іспанії, Італії, Англії, але він обрав скромний Арсенал. Можливо через те, що Франція та Арсенал поєднані між собою.

Александр став основним нападником клубу, але для світового рівня це було замало. Із клубом виходив до фіналу Ліги Європи, виграв національні кубкові турнірі, але на цьому все. Мабуть, не на це розраховував Ляказетт, приймаючи пропозицію Арсеналу.

Врешті-решт, нападник повернувся на Батьківщину – до Ліону на правах вільного агента.

3. Бен Вайт

Ціна трансферу: 58,5 млн євро з Брайтона
Статистика в Арсеналі: 37 матчів

23-річний англієць проводить перший сезон в Арсеналі. Лондонці купили захисника з Брайтону за велику суму. Мікель Артета повірив в Вайта, побачивши в ньому стабільність, зрілість та бажання прогресувати. 

У минулому чемпіонаті Бен став одним із творців успіху, якого досяг Арсенал, а тому його майбутнє в клубі доволі перспективне.

2. П'єр-Емерік Обамеянг

Ціна трансферу: 63,75 з Боруссії Дортмунд
Статистика в Арсеналі: 163 матчі, 92 голи та 21 гольова передача

Мріяв про Реал, але опинився у столиці Англії. Габонець був одним із найкращих в Німеччині, конкуруючи з Робертом Левандовськи за найкращого форварда чемпіонату. Він був спритним, змістовним та холоднокровним. У нього було все для топ-клубу, тому перехід в Арсенал фанатів футболу здивував.

Обамеянг зумів ділити поле з Ляказеттом, граючи на фланзі, в центрі або навіть під нападником, ставивши на швидкість. Досвідчений футболіст показував гарну гру, але з кожним днем втрачав бажання грати за клуб. Здавалось, що до топ-клубу так і не перейде.

Читайте також: Зідан, Шевченко та Сульшер: найкраща десятка безробітних тренерів

Все-таки перейшов, а це все супроводжувалось скандалом. Артета, який вірив у форварда на початку, потім просто відсторонив його за клубні конфлікти. Тому боси Арсеналу прагнули позбавитися нападника через високу зарплатню на фоні небажання грати за клуб.

Минулої зими Обамеянг перейшов до Барселони, розірвавши контракт з лондонцями. Форвард підписав символічний контракт з каталонцями – 5 тисяч євро в тиждень – і виграв. Габонець став відкриттям в команді Хаві, показавши феноменальну реалізацію: 23 матчі, 13 голів та одна гольова передача.

1. Ніколя Пепе

Ціна трансферу: 80 млн євро з Ліллю
Статистика в Арсеналі: 112 матчів, 27 голів та 21 гольова передача

Пепе – став одним із найгучніших трансферів в трансферне вікно сезону-2019/20. Тоді послугами гравця цікавились англійські гранди, такі як Челсі, Тоттенгем, Манчестер Юнайтед, але він обрав саме Арсенал за рекордну для себе ціну.

У Лондоні вірили, що перед ними новий Тьєррі Анрі, який став легендою в Арсеналі. Але поки що, Ніколас показує гру середняка, хоч буває і дивує своїми непланетними можливостями на футбольному полі.


Арсенал, робивши дорогі трансфери, в більшості не вмів поєднувати таких гравців з тактикою та манерою гри в Англії. Клуб же вірив в статус футболіста, а не оцінював холодною голову. В результаті очікування переважили реальність.

Дмитро Данець


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK