Трюковий пас Олександра Зінченка — ключ до успіху Арсеналу

ISPORT представляє статтю британського журналіста Сема Діна про Олександра Зінченка.
2023 г., 3 березня, 16:15
Олександр Зінченко / Getty Images
Олександр Зінченко / Getty Images

Український легіонер лондонського Арсенала Олександр Зінченко за півроку в команді встиг стати не тільки важливою персоною на футбольному полі, а й улюбленцем фанатів клубу і спортивних експертів.

Гру Зінченка люблять розбирати британські журналісти. Один із них, Сем Дін з The Telegraph, також висловив свою думку. ISPORT презентує адаптацію його тексту.


У футболі зовнішність може бути оманливою, і мало хто з гравців знає це краще, ніж Олександр Зінченко, який провів більшу частину останніх кількох місяців, готуючись до передачі в одному напрямку, перш ніж раптово передати м'яч іншому гравцю в іншій частині поля.

Ви можете назвати це пасом "не дивлячись", але для Зінченка це щось більше. Лівий захисник Арсеналу (який насправді зовсім не лівий захисник) — майстер обману на м'ячі, і він використовує набагато більше, ніж просто погляд, щоб ввести суперника в оману.

Становище стопи, кут нахилу тулуба, напрям голови: все це передбачає один пас, коли Зінченко насправді планує інший.

Для Арсеналу це бачення і здатність вибирати товариша по команді, навіть якщо дивитися в інший бік, стали одним з найважливіших знарядь у їхній боротьбі за титул чемпіона Прем'єр-ліги.

Зінченко — квотербек Мікеля Артети у півзахисті, який відзначає відкриті місця та кути, який переміщує м'яч вперед полем і розбиває оборону суперника.

Останній пасовий майстер-клас українця відбувся у середу ввечері (1 березня), коли він зробив більше, ніж будь-хто, щоб зруйнувати оборону Евертона. Саме слалом Зінченко вивів із рівноваги півзахист "ірисок" у першому таймі, а його подальша передача на Букайо Сака створила перший гол "канонірів".

Він повторив це у другому таймі, віддавши передачу врозріз на Едді Нкетію, що призвело до четвертого голу Арсеналу, забитого Габріелем Мартінеллі.

Зінченко зачекав на свій момент, змістився з м'ячем, щоб створити кут, а потім одним простим пасом розірвав оборону Евертона. Це не було ні його голом, ні його асистом, але, безперечно, було його творінням.

Гра Зінченка проти Евертона була, мабуть, найкращим аргументом проти того, щоб його називали лівим захисником.

Так, він займає цю позицію, коли м'яч перебуває у супротивника. Але Арсенал звичайно домінує, володіючи м'ячем, а це означає, що Зінченко більшу частину гри ефективно грає в ролі центрального півзахисника разом із Жоржиньо чи Томасом Парті.

Його карта дотиків у середині тижня доводить це. 26-річний гравець з'являвся на різних позиціях, від однієї бічної лінії до іншої і скрізь між ними.

Карта переміщень Зінченка у грі проти Евертона
Карта переміщень Зінченка у грі проти Евертона

Його універсальність і гнучкість допомагають створювати простір для інших нападників настільки, що Борнмут має турбуватися про Зінченка в ці вихідні так само, як і про Сака і Мартінеллі.

Цього сезону лише один гравець Прем'єр-ліги - Кевін Де Брюйне з Манчестер Сіті - здійснює більше передач у фінальну третину поля в середньому за гру. Зінченко — це людина, яка переводить м'яч із "безпечної" частини поля до "зони можливостей", часто до того, як суперник розуміє, що з ним відбувається.

Ніхто в Арсеналі не віддає більше передач вперед за гру, і ніхто в Арсеналі не доторкається м'яча частіше. У той час, як багато їхніх атакуючих рухів проходять через Мартіна Едегора, Граніта Джаку, Сака та Мартінеллі, зазвичай саме Зінченко починає процес, спрямовуючи м'яч у ноги цим гравцям.

Є один пас, який швидко стає візитівкою Зінченка. Перебуваючи на позиції лівого інсайду, він все робитиме так, ніби він збирається віддати м'яч у фланг на вінгера. Він дивиться ліворуч і позиціонує своє тіло у цьому напрямі.

Однак у момент виконання пасу нога Зінченка викривляється, і м'яч іде у зворотному напрямку крізь оборонні лінії. Класичний відволікаючий маневр і урок його противникам: стежте за м'ячем, а не за тілом.

Ці якості особливо цінні, тому що більшість суперників Арсеналу зараз грають з глибоким компактним захистом. Коли остання третина поля настільки завантажена гравцями, потрібен футболіст класу Зінченка і точність, щоб знайти прогалини, коли вони з'являються.

"Ось чому ми його придбали", — сказав Артета цього тижня. "Бо він привносить у команду щось нове".

"Його менталітет і здатність робити певні речі дозволяють нам бути непередбачуваними і створювати багато загроз кожного разу, коли ми володіємо м'ячем. Він грав у матчах проти команд з низьким блоком 200 разів, і це дуже корисно".

В останні сезони Арсенал досяг успіху у підборі гравців, і Зінченка вже можна вважати одним з найкращих гравців в епоху після того, як Арсен Венгер залишив команду. Він не був дешевим, але за 30 мільйонів фунтів, які отримав Сіті, він не був і занадто дорогим.

І це все, перш ніж взяти до уваги його величезний вплив за лаштунками, де він уже став одним із лідерів складу. Зінченко дуже активний у роздягальні, він знає, що потрібно для завоювання титулів, і він встановив високі стандарти для своїх товаришів по команді.

Зінченко допоміг вивести Арсенал на новий рівень, але слід також зазначити, що клуб, у свою чергу, допоміг йому.

Він був ефективним гравцем під керівництвом Пепа Гвардіоли в Сіті, але ніколи ним не був настільки. Зінченко виходив у стартовому складі Арсеналу в останніх 10 матчах чемпіонату, що вже більше, ніж його найтриваліша серія послідовних ігор в основі Сіті.

Як і у випадку з Габріелем Жезусом, втрата Гвардіоли - це придбання Артети. В особі Зінченка Арсенал знайшов нового лідера і нового організатора, і його спритність виявиться вирішальною, якщо вони хочуть виграти цю титульну гонку.

Сем Дін, адаптація Олексій Погорелов


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK