Мейсон Грінвуд: історія скандального гравця Манчестер Юнайтед

ISPORT представляє статтю британського журналіста Лорі Вітвелла про історію шляху Мейсона Грінвуда від талановитого гравця до підсудного.
2023 г., 28 березня, 17:00
Мейсон Грінвуд / Getty Images
Мейсон Грінвуд / Getty Images

Історія Мейсона Грінвуда показує, що природний талант - це ще не гарант успіху. Важливо, щоб цей талант працював у зв'язці з розумною головою, яка зупинить тебе від прийняття невірних, а часом навіть згубних рішень.

Журналіст The Athletic Лорі Вітвелл докладно розповів історію одного з головних талантів не тільки Манчестер Юнайтед, а й свого покоління, описав усі його помилки, починаючи з часів академії "червоних дияволів", необдумані рішення у складі збірної Англії і той самий судовий розгляд, який залишив безліч питань.

ISPORT представляє адаптацію його тексту, яка може бути повчальною для молодих футболістів, які перебувають лише на шляху свого становлення у футболі.


Мейсон Грінвуд: передісторія

Манчестер Юнайтед давно знав, що Мейсон Грінвуд — особливий випадок. Футболіст, здатний на рідкісні подвиги на полі, вимагав особливої ​​уваги й за його межами.

"Більшість спортсменів не знають, що вони досягнуть успіху. Але він потрапив у категорію, де в 10 років він знав, що це було напевно", - сказав на умовах анонімності один з тих, хто працював з Грінвудом.

"У Мейсона було щось від Вейна Руні та від Газзи (Пол Гаскойн). У 999 випадках з 1000 футболістами стають, але він підходить під категорію природжених. Незрозуміло, чому він може робити те, що робить. Він може просто забивати голи в безвихідних ситуаціях".

Джерело: Getty Images

Грінвуд не забиває вже більше року. Його останній матч пройшов у Брентфорді 19 січня 2022 року, і результати внутрішнього розслідування клубу можуть означати, що у нього ніколи не буде можливості додати голів до своїх уже забитих 35 у 129 іграх за манкуніанців.

Англієць був заарештований через 11 днів після того матчу в західному Лондоні, а в жовтні йому були пред'явлені звинувачення у спробі зґвалтування, нападі із заподіянням тілесних ушкоджень, а також у контролі та примусі, причому все це стосувалося однієї і тієї ж жінки.

Минулого місяця Королівська прокуратура (КП) припинила розгляд проти Грінвуда, пославшись на відкликання ключових свідків та появу нових матеріалів. Представник КП сказав, що це означає, що "більше не існує реальної перспективи засудження".

Але аудіозаписи та фотографії, що стали приводом для цієї справи, все ще існують.

Проблеми з дисципліною

Оле Гуннар Сульшер, тренер, який подарував Грінвуду дебют за першу команду МЮ у віці 17 років у березні 2019 року, захищав молодого гравця на пресконференціях і спростовував повідомлення про те, що гравець двічі спізнювався на тренування. "Він завжди приходить вчасно", - казав Сульшер.

Але появи Грінвуда на тренувальній базі в Керрінгтоні в цілому викликали занепокоєння. Неодноразово співробітникам було важко встановити його точне місцезнаходження.

Грінвуд не вирушив на матчі проти Ньюкаслу та ПСЖ у жовтні 2020 року. За лаштунками багато людей вважали його відсутність незрозумілою. Потім Грінвуд без попередження пропустив виїзну гру проти Евертона наступного місяця, оскільки не з'явився в готелі команди.

Грінвуд та Сульшер
Грінвуд та Сульшер / Джерело: Getty Images

Вечірки під час COVID-19 та бездіяльність влади

Під час спалаху пандемії COVID-19 в Манчестер Юнайтед було кілька молодих гравців, які іноді насилу дотримувалися карантинних обмежень. Мейсон Грінвуд був серед них.

Грінвуда бачили, як він розганяє свій Мерседес-Бенц навколо Олтрінгема, на південний захід від Манчестера, коли правила наказували людям залишатися вдома. Він також влаштовував вечірки, незважаючи на заборону на збори.

Поліція була в курсі, але замість того, щоб вживати будь-яких офіційних заходів, офіцери відвідали базу Юнайтед в Керрінгтоні, щоб вимагати від клубу більш суворого контролю над їх яскравим молодим талантом.

Легше сказати, чим зробити, подумали співробітники, які чули історію про те, як Грінвуд одного разу втік зі свого будинку через вікно спальні, щоб сховатися від батьків.

У вересні 2020 року, MailOnline повідомив, що Грінвуд організував "п'ять чи шість" вечірок з порушенням правил соціального дистанціювання.

Джерело: Getty Images

Шон МакКей, який жив по сусідству з будинком, який Грінвуд орендував, сказав у той час: "Музика могла звучати до 4 або 5 ранку, не даючи мені заснути завдяки цьому глибокому гучному басу".

"Будинок здригався, лунало безліч підвищених голосів і сміху. Одного разу вночі група дітей стояла біля вхідних дверей і кричала: "Мейсон Грінвуд, нам все одно, хто ти. Ти л*йно, а не футболіст. Впусти нас, або ми зламаємо тобі ноги".

Кіран МакЛернон, ІТ-консультант, сказав, що це були "великі ночі". Виступаючи на порозі свого будинку минулого року, він сказав: "По суті, багато людей входить і виходить. Через вулицю, на якій ми живемо, це все професіонали віком від 24 до 30 років, тому ми йдемо до центру міста та працюємо там”.

"Музика не була чимось божевільним для мене. Говорячи це, я знаю, що деякі з сусідів скаржилися на шум і все, що спрацьовувало. На той час я помітив відносно регулярні вечірки, можливо, раз на пару тижнів".

Це привернуло увагу влади.

"У найперший карантин у нього дійсно були проблеми", — каже перше джерело. "Поліція керувалася здоровим глуздом. Вони не хочуть заарештовувати відомих людей".

Джерело: Getty Images

Дебютний виклик до збірної Англії та скандал із Філом Фоденом

На цьому етапі у МЮ були побоювання з приводу Грінвуда. Клуб бажав, щоб він більше спав і зосередився на футболі. Саме через це Юнайтед не хотів відпускати його до табору збірної Англії. Персоналу було зручніше, щоб Грінвуд залишався в Керрінгтоні, де вони могли б більш регулярно з ним працювати.

Проте Гарет Саутгейт викликав Грінвуда, якому тоді було 18 років, на матчі Ліги націй проти Ісландії та Данії у вересні 2020 року. Грінвуд закінчив сезон-2019/20 у чудовій формі, забивши п'ять голів у 13 іграх після рестарту, і Саутгейт зателефонував йому особисто, щоб повідомити про свій вибір.

Однак у Юнайтед були деякі побоювання, які посилилися, коли Грінвуд провів пресконференцію через Zoom з групою англійських репортерів.

Люди в клубі вважали Грінвуда людиною, якій потрібно багато тренувань, щоб впевнено висловлювати свої думки, і були роздратовані тим, що він опинився в центрі уваги.

Співробітники Футбольної асоціації розуміли, що Юнайтед дуже захищає Грінвуда, але вважали, що його перша гра за збірну — це позитивна історія, якою варто поділитися.

Грінвуд дебютував у збірній Англії, вийшовши на заміну на 78-й хвилині в Рейк'явіку, замінивши Гаррі Кейна.

Грінвуд у матчі проти Ісландії
Грінвуд у матчі проти Ісландії / Джерело: Getty Images

Однак він не поїхав до Копенгагену на наступний матч. Натомість його відправили додому з Філом Фоденом з Манчестер Сіті за те, що він запросив дівчат до готелю команди, що є серйозним порушенням правил.

Саутгейт дізнався про це від співробітників служби безпеки Англії, які стежили за камерами відеоспостереження, після чого новина потрапила до заголовків газет.

Деякі старші гравці були розлючені, тому що це поставило під загрозу матч проти Данії. УЄФА міг би скасувати гру через порушення карантину з боку англійців, що означало б автоматичну перемогу данців. Англія ізолювала Грінвуда та Фодена і негайно відправила їх назад.

Після цього Саутгейт продовжував розглядати Грінвуда як гравця збірної, але Юнайтед продовжував радити йому не їздити на матчі "Трьох левів". За словами клубу, Грінвуд був включений до попереднього складу на відкладений Євро-2020, але був виключений "для того, щоб повністю оговтатися від травми".

Однак Саутгейт розумів, що Грінвуд зможе з'явитися в збірній тільки в тому випадку, якщо йому будуть гарантовані хвилини, а таких гарантій він не міг надати.

Грінвуд та Фоден на тренуванні збірної Англії
Грінвуд та Фоден на тренуванні збірної Англії / Джерело: Getty Images

"Ты - л*йно, а Кріштіану Роналду - труп"

Впевненість Мейсона зародилася ще в перші дні його перебування у академії МЮ. У віці 16 років він міг бути жорстоким у виборі слів, описуючи рівень гри його однолітків, що не є рідкістю серед талановитих гравців молодіжних команд.

Хтось, хто був свідком подій, сказав: "Він знав, що був хорошим гравцем. Він не соромився говорити комусь, що вони л*йно. Коли ви це чуєте, ви думаєте: "Не можна так говорити".

Але, знову ж таки, Грінвуд обрушив ту ж критику на Кріштіану Роналду, коли той ще був у Реалі. "Він труп", - сказав якось Грінвуд, маючи на увазі на підлітковому жаргоні, що португалець закінчився як футболіст. Персонал поправив його і вважав його ментальність юнацькою помилкою.

Грінвуд та "труп" Роналду
Грінвуд та "труп" Роналду / Джерело: Getty Images

Лояльність та зв'язок клубу з батьком Мейсона

Мейсон принаймні одного разу порушував питання персоналу Юнайтед про перехід у Манчестер Сіті у напружені моменти на тренуваннях. Декілька джерел говорять, що в клубі були побоювання, що він може перейти в стан "містян".

Але коли Сіті, який витрачав мільйони на будівництво своєї академії, звернувся безпосередньо до підлітка з Юнайтед, він їм відмовив.

У цей час персонал "червоних дияволів" сильно обрушився на Грінвуда. Кіран МакКенна, який до приходу до основної команди був тренером команди до 18 років, доклав чимало зусиль, щоб провести Мейсона за віковими групами.

МакКенна взяв Грінвуда у свою команду до 18 років, коли йому було 16 років, і продовжував давати додаткові "тренерську і пастирську турботу". Анхель Гомес, будучи на рік старшим за Мейсона, взяв на себе братську роль.

Грінвуд у матчі МЮ U-18 - Північна Ірландія U-18
Грінвуд у матчі МЮ U-18 - Північна Ірландія U-18 / Джерело: Getty Images

В Ендрю Грінвуда, батька гравця, був свій стиль навчання. Коли його син вперше почав грати за Юнайтед у віці дев'яти років, він міг бути дуже гучним на бокових лініях поля. Співробітники клубу перекидалися з ним кількома словами, і він заспокоювався.

Минали роки, йому також пояснили, чому вони просувають його сина вгору за віковими групами. Це було зроблено, щоб поступово розкривати талант гравця, і що це буде гідно оцінено.

Джон Мерто, нині футбольний директор Манчестера, встановив міцні стосунки з Грінвудом-старшим, і зв'язок з клубом був підкреслений, коли сім'я відкинула пропозицію Ювентуса до того, як Мейсон підписав свій перший професійний контракт.

Багато клубів намагалися переконати Ендрю, щоб той натякнув синові на зміну команди. Але, на відміну від інших сімей, він ніколи не використовував такий шантаж, щоб вибити з "червоних дияволів" більше грошей. Він відчайдушно хотів, щоб його син грав на Олд Траффорд.

Ендрю також відмовився від кількох пропозицій від футбольних агенцій. Одна агенція навіть пропонувала аванс у розмірі 1 мільйона фунтів.

Джерело: Getty Images

Психологічна опіка з боку "червоних дияволів", виховні заходи та змужніння

При Сульшері в МЮ було те, що вони вважали підрозділом із захисту та навчання Грінвуда. Але деякі співробітники вважали, що йому потрібна підтримка психолога, оскільки він молодий чоловік, який працює в умовах надзвичайного стресу і чекає на виступ за всесвітньо відому команду.

Середовище першої команди відрізняється від рівня академії, де головним мотиватором є результат. Як каже одне джерело: "Там є внутрішня підтримка, але цей постійний цілодобовий нагляд за гравцем може загубитися, як тільки ви станете членом основної команди".

Були рекомендовані конкретні фахівці, але клуб дотримувався штатних співробітників. Принаймні в одному випадку, коли він не відповідав очікуваним стандартам, його відправили тренуватися з молодшими віковими групами на запланований період три чи чотири тижні.

Джерело: Getty Images

Виключення тривало лише кілька днів. Влітку 2019 року Юнайтед продав Ромелу Лукаку і віддав Алексіса Санчеса в оренду, не підписавши жодного нападаючого, що підвищило важливість Грінвуда для команди, коли йому було лише 18 років.

Мейсон демонстрував ознаки того, що він стає більш зрілим, постійно цікавлячись станом справ у персоналу, хоча раніше він не виявляв великої цікавості до таких розмов.

У листопаді 2021 року він провів додаткові тренування з юними гравцями Манчестера, незважаючи на те, що першій команді було надано вихідний через міжнародну перерву.

Джерело: Getty Images

Публікація сумнозвісних записів та арешт

У Мейсона були міцні дружні стосунки з гравцями, з якими він виріс в академії, але деякі старші товариші вважали його відчуженим. Вони ж потім були вражені, коли в січні 2022 року з'явився запис, який привів до його арешту.

Цей запис було зроблено у жовтні 2021 року. Наступного місяця Сульшера звільнили. МакКенна також покинув клуб. Ральф Рангнік, який виконував обов'язки тренера, не був досить близьким із гравцями, щоб знати, що відбувається насправді.

Публікація аудіозапису та фотографій у соціальних мережах рано-вранці в неділю, 30 січня 2022 року, приголомшила Юнайтед. Співробітники клубу поспішно намагалися встановити факти.

У ті вихідні Грінвуда бачили, як він подавав заявку на членство в гольф-клубі Hale, але потім його життя різко змінилося. Він був заарештований, і МЮ заявив, що його буде виключено зі складу.

Рангник, якому потрібні були позитивні результати на полі, раптово втратив гравця, який, на його думку, ідеально підходив під його стиль.

Вранці 2 лютого генеральний директор Річард Арнольд розіслав персоналу електронного листа, нагадавши всім, що справа в поліції, і що ніхто не повинен це коментувати.

Грінвуд у матчі Англія U-17 - Німеччина U-17
Грінвуд у матчі Англія U-17 - Німеччина U-17 / Джерело: Getty Images

Судовий розгляд та кілька ночей у в'язниці

Грінвуд самостійно призначив собі адвоката, Юнайтед же вважав, що допомога клубу щодо цього буде недоцільна. Але офіційні особи клубу підтримували зв'язок із сім'єю Грінвуда і, знаючи про розвиток подій після кількох місяців, почали думати, що жодних звинувачень не буде пред'явлено.

Але КП пред'явила Грінвуду звинувачення у жовтні, через дев'ять місяців після публікації відеозапису та фотографій у соціальних мережах. Газета The Sun отримала фотографію, на якій він порушує умови звільнення під заставу, і його адвоката було поінформовано про план публікації.

Грінвуд та його родина добровільно повідомили поліцію про те, що він порушив умови застави. Він був повторно заарештований, взятий під варту і провів три ночі в камері поліцейської дільниці. Він постав перед магістратським судом Манчестера 17 жовтня в присутності свого батька Ендрю і мами Мелані. МЮ надіслав їм на допомогу співробітників служби безпеки.

У суді йому було пред'явлено три звинувачення: спробу згвалтування у зв'язку з інцидентом 22 жовтня 2021 року; участь у контролюючій та примусовій поведінці, а саме доступ та моніторинг акаунтів у соціальних мережах та напад із заподіянням тілесних ушкоджень у період з 1 грудня по 31 грудня 2021 року.

Джерело: Getty Images

Обвинувач Ребекка Маколей-Аддісон повідомила суду, що Грінвуд звинувачується в "загрозах та принизливих коментарях на адресу жертви, що завдало їй серйозних збитків".

Слухання мало з'ясувати, чи буде Грінвуда взято під варту до дати суду.

Адвокат його захисту, Девід Тоул, на доручення адвоката футболіста Луїзи Строу, ясно дав зрозуміти суду, що Мейсон кілька разів порушував умови застави, і поліція знала про це і не діяла.

Поліція відкинула це звинувачення, наполягаючи на тому, що повторно заарештувала його, як тільки дізналася про це. Захист Грінвуда повідомив суду, що вони мають докази зворотного. "Який сенс в умовах застави, якщо поліція не забезпечує їх дотримання?", - запитав окружний суддя Марк Хедфілд.

Суду повідомили, що Грінвуд здав свій паспорт, живе там, де має бути, відповідав на запитання в інтерв'ю та надав паролі до своїх телефонів.

Суддя Хедфілд відхилив клопотання про звільнення під заставу, і Грінвуд був ув'язнений. Коли рішення було зачитано, Грінвуд приголомшено подивився на свою сім'ю.

Він залишився на дві ночі, перш ніж його команда захисту подала другу повторну заяву судді Джону Поттеру до Королівського суду Манчестера. Він скасував рішення судді Хедфілда і вніс заставу з умовами, у тому числі відмовою від контактів зі свідками звинувачення та проживання за домашньою адресою.

У понеділок, 21 листопада, він постав перед Королівським судом Манчестера, і йому сказали, що він має знову з'явитися 10 лютого 2023 року.

Грінвуд перед судом
Грінвуд перед судом / Джерело: Getty Images

Раптове закриття справи: що далі?

Але у лютому кримінальне переслідування було припинено. Представник КП сказав: "Ми зобов'язані постійно контролювати справи".

"У даному випадку поєднання відкликання ключових свідків та появи нових матеріалів означало, що реалістичної перспективи засудження більше не було. У цих обставинах ми зобов'язані припинити справу. Ми пояснили своє рішення всім сторонам".

Тепер Мейсон Грінвуд готується стати батьком дитини своєї жертви.

Чи побачать його знову на полі, невідомо. Манчестер Юнайтед відхилив орендну пропозицію одного турецького клубу, продовжуючи внутрішньє розслідування.

Одне джерело вважає, що цей досвід змінив Грінвуда: "Він би проламав цегляну стіну, щоб зараз знову грати за Юнайтед".

Деякі в клубі навіть вважають, що він може знову грати в червоній футболці. Якщо клуб піде цим шляхом, це викличе національну моральну головоломку, а також викличе спортивні дебати.

Спонсори приватно висловили стурбованість з приводу його повернення. Деякі члени жіночої команди заявили, що вони проти повернення Мейсона.

Джерело: Getty Images

Присутність Грінвуда відчувається на іграх манкуніанців. Вболівальники Ньюкасла співали про нього пісню під час фіналу кубка ліги. Декілька джерел задавалися питанням про його рішучість боротися з такою увагою.

Представник гравця сказав: "У всьому цьому немає ніякого реального сенсу, це суміш старих новин, спекуляцій, напівправди і абсолютно хибних заяв. Мейсону 21 рік, він був виправданий, і йому має бути надано можливість повернутися і рухатися вперед у своєму молодому житті".

Його історія викликає питання у Манчестера, і підхід до благополуччя вивчається всередині клубу. Деякі люди, які працювали на Олд Траффорд, також вважають, що клуб має стати сильнішим завдяки талановитим гравцям академії, і що не можна жертвувати дисципліною заради майбутніх зірок.

У цій історії повно уроків для всіх її учасників.

Лорі Вітвелл, адаптація Олексій Погорелов


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK