УЄФА закликали збільшити виплати "неелітним" клубам

Майбутня зміна формату Ліги чемпіонів та нові медіа-контракти мають збільшити на третину прибутки європейської асоціації.
2023 г., 22 квітня, 15:29
Челсі - Реал / Getty Images
Челсі - Реал / Getty Images

Організація, що представляє національні ліги Європи, закликала УЄФА "суттєво збільшити" суму грошей, яку він виплачує клубам, які не беруть участь у його дуже прибуткових клубних турнірах, повідомляє The Athletic.

Нині УЄФА розподіляє близько 5% із майже 3,2 мільярда фунтів, які він щороку заробляє у Лізі чемпіонів, Лізі Європи та Лізі конференцій, у вигляді виплат "солідарності" 650 клубам вищих дивізіонів, які не грають на європейській арені.

Середня виплата на один клуб становить 220 тисяч фунтів. У той же час клуби, що беруть участь у Лізі чемпіонів, у середньому отримують 55 мільйонів. Учасники Ліги Європи та Ліги конференцій у середньому отримують 10 мільйонів.

Джерело: Getty Images

Протягом багатьох років ці суми швидко зростали і вони повинні знову підскочити, коли в сезоні-2024/25 розпочнеться наступний цикл медіа-контрактів, а Ліга чемпіонів змінить формат, з яким збільшиться кількість матчів.

Очікується, що ці зміни збільшать сукупні доходи від змагань приблизно на третину, що означатиме більше грошей для всіх (учасників та неучасників).

Але європейські ліги (39 ліг у 33 країнах) роками попереджали УЄФА про вплив щорічних платежів на внутрішні змагання. Баланс конкурентоспроможності був перекручений, а після 2024 року ситуації в чемпіонатах можуть стати ще більш передбачуваними.

Читайте також: Президента УЄФА підозрюють у підробці документів

Пропонується збільшити частку "солідарності" до 10%, що потроїть суму грошей (до 660 тисяч), яку отримують клуби, які не беруть участь у єврокубках.

Клуби Ліги чемпіонів, як і раніше, отримуватимуть у середньому майже 64 мільйони, а учасники Ліги Європи та Ліги конференцій Європи - близько 11 мільйонів.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: УЄФА

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK