Голанд, Мессі та інші: найкращі бомбардири одного сезону

ISPORT розповідає про володарів рекорду за кількістю голів за один сезон у топ-5 лігах та УПЛ.
2023 г., 27 квітня, 17:05
Ерлінг Голанд
Ерлінг Голанд

У футболі найчастіше оспівують форвардів, які у свідомості пересічних уболівальників і виграють матчі.

Цей матеріал не стане винятком, але мова тут піде про виняткові приклади, про найкращих із найкращих. Нападників, які встановлювали нову планку для своїх чинних колег і майбутніх поколінь.

ISPORT розповість про володарів рекордів за кількістю забитих м'ячів за один сезон у топ-5 чемпіонатах та українській Прем'єр-Лізі.

Рекордсмени топ-5 ліг і УПЛ за кількістю голів за один сезон

Англія

  • Гравець: Ерлінг Голанд
  • Голи: 33 (і, ймовірно, більше)

Логічно буде почати з найсвіжішого прикладу. Буквально у вчорашньому матчі проти Арсеналу Голанд перевершив досягнення Мо Салаха, забивши свій 33 гол у сезоні. На цьому форвард, найімовірніше, не зупиниться, адже у його клубу попереду ще 7 матчів, а у самого Голанда 7 можливостей підняти планку ще вище.

Німеччина

  • Гравець: Роберт Левандовскі
  • Голи: 41

Ще один рекорд, який був побитий у цьому десятилітті. Поляк перевершив досягнення Герда Мюллера 2021 року, таким чином, рекорд легенди мюнхенців протримався рівно 50 років. 

До цього ж результату Левандовскі був близький і на наступний рік, проте, в сезоні-2021/22 зупинився на позначці в 35 голів, що тим не менш все одно більше, ніж гол за один тур в середньому.

Італія

  • Гравці: Чіро Іммобіле, Гонсало Ігуаїн, Джино Розетті
  • Голи: 36

Ледь не 100 років одноосібним рекордсменом у Серії А був легендарний форвард Торіно Джино Розетті, який у 1928 році побив рекорд свого одноклубника (Джулліо Лібонатті в минулому сезоні забив 35) і відзначився 36 голами.

І ось, лише у 2010-х знайшлися ті, хто рекорд цей повторив - і одразу двоє. Спочатку Гонсало Ігуаїн провів найкращий сезон у кар'єрі за Наполі у 2016-му, а потім Чіро Іммобіле завоював Золоту бутсу-2020, також забивши 36 голів.

Іспанія

  • Гравець: Ліонель Мессі
  • Голи: 50 

Безумовний лідер не тільки в чемпіонаті Іспанії, а й у всьому цьому списку. Мессі не дав протриматися рекорду Кріштіану Роналду і двох років.  У сезоні-2010/11 португалець забив сорок голів, а вже наступного року Мессі пробив позначку в п'ятдесят забитих м'ячів.

Примітно, що і Роналду, і Мессі по разу наближалися до рекорду, забиваючи по 48 і 46 голів відповідно, водночас у тих сезонах КріРо і Лео зіграли менше ігор, ніж зіграв аргентинець у рекордному сезоні.

Франція

  • Гравець: Йосип Скоблар
  • Голи: 44

Найбільш несподіваний герой нашого топу. Ліга 1 традиційно перебуває в тіні у порівнянні з іншими чемпіонатами так званої топ-5, тож, обивателі, можливо, чекали тут на Златана Ібрагімовича (друге місце з показником у 38 голів) чи Едінсона Кавані (п'яте місце з 35 забитими м'ячами), але, тут перебуває югославська легенда Марселя.

Скоблар встановив рекорд у сезоні-70/71, у наступних двох кампаніях він також ставав найкращим бомбардиром, але зі значно скромнішими показниками, а якщо говорити про показники за весь час, то Шкоблара вже обійшов, наприклад, Кіліан Мбаппе, який, можливо, поб'є і той рекорд, про який ми говоримо, якщо залишиться у ПСЖ ще на кілька років.

Сам же Йосип все ще працює в структурі провансальців скаутом у віці 82 років.

Україна

  • Гравець: Генріх Мхітарян
  • Голи: 25

Імовірно, один із найкращих легіонерів в історії чемпіонату України утримує рекорд уже десять років. За 28 ігор у сезоні-2012/13 хавбек забив 28 голів, поліпшивши показники Сергія Реброва та Максима Шацьких на 6 забитих м'ячів.

Після цього стало очевидно, що вірменин переріс рівень УПЛ і влітку на нього чекав трансфер у Боруссію Дортмунд, де він продовжив показувати стабільно високий рівень.

Варто сказати, що в цьому сезоні рекорд Мхітаряна може впасти, адже, Артем Довбик вже встиг забити дев'ятнадцять голів у поточному сезоні, а попереду у його СК Дніпро-1 ще 9 матчів.

Як можна помітити, в останні роки футбол став більш атакувальним. Лише Шкоблар і Розетті, який ділить рекорд з двома форвардами, з усього списку встановили своє досягнення ще в минулому столітті. У всіх інших чемпіонатах досягнення, до яких прагнуть зараз і будуть прагнути в майбутньому, встановлені протягом останніх 11 років.

Нагадаємо, напередодні ISPORT розповідав про європейські команди, які можуть несподівано вибороти чемпіонство у своїй країні.


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK