Жертви рішень клубів та власних амбіцій: збірна найкращих вільних агентів

ISPORT.ua розповідає про якісних гравців, які можуть дістатися клубам на безкоштовній основі.
2023 г., 9 липня, 15:00
Алексіс Санчес, Давід Де Хеа та Серхіо Рамос / iSport.ua/isport.ua
Алексіс Санчес, Давід Де Хеа та Серхіо Рамос / iSport.ua/isport.ua

Вільні агенти – чудова можливість для команд умовно безкоштовно поповнити склад якісним виконавцем, який може покращити гру команди.

Рідко в один рік після закінчення сезону на ринку опиняється така кількість хороших гравців, оскільки клуби намагаються не доводити ситуацію до крайності, перепідписуючи контракти до їхнього закінчення.

Йде другий місяць літа і деякі безконтрактні футболісти вже знайшли собі новий дім, але на ринку все ще є вільні агенти, з яких можна було б зібрати цілий склад.

У зв'язку з цим ISPORT вирішив зібрати свій склад вільних агентів, доступних на ринку на момент написання статті.


Давід Де Хеа (32 роки, останній клуб: Манчестер Юнайтед)

Найсвіжіше поповнення ринку. До самого останнього моменту іспанець вірив, що він залишиться в Манчестер Юнайтед навіть із скороченням зарплати, але Ерік тен Хаг виступив проти. Через 12 років Де Хеа залишив Олд Траффорд і якось важко уявити його у футболці іншого клубу.

Сумнівно, що якомусь гранду ТОП-5 чемпіонатів Європи знадобиться Давід, але команди статусом нижче можуть замислитися щодо його запрошення. Головною проблемою залишаються його запити щодо зарплати. У крайньому випадку є варіант із Саудівською Аравією.

Джерело: Getty Images

Серхіо Рамос (37 років, останній клуб: ПСЖ)

Після невдалого першого сезону у Парижі статусний центрбек провів якісну кампанію-2022/23. Але навіть це не допомогло сторонам дійти згоди щодо нового контракту.

Сам Рамос дуже хоче повернутися до рідної Севільї, проте андалусійці проти такого розвитку подій. Серхіо ще може дати один-два якісних сезонів, якщо не доведеться сильно напружуватися. А тому він може наслідувати приклад того ж Каріма Бензема, якщо надійде така пропозиція.

Єррі Міна (28 років, останній клуб: Евертон)

Колись Барселона заплатила Палмейрасу за Єррі Міну майже 13 мільйонів євро, а через п'ять років він опинився непотрібним Евертону, який витратив на футболіста трохи більше 30 мільйонів.

Останнім часом колумбієць більше лікується, а запам'ятався він лише своїми танцями під час серії пенальті. Його цілком може підібрати команда на рівні Шеффілд Юнайтед, який повернувся в АПЛ, але не вище.

Жорді Альба (34 роки, останній клуб: Барселона)

За підсумками одного сезону Барселона втратила одразу трьох своїх легенд: Жерар Піке завершив кар'єру ще в листопаді, а ближче до кінця весни про свій відхід оголосили Серхіо Бускетс і Жорді Альба, причому в останнього контракт діяв ще рік.

Хавбек уже пішов до Ліонеля Мессі в Інтер Маямі і, швидше за все, лівий захисник вирушить туди ж. За інформацією різних джерел, заради цього він погодився скоротити свою зарплату в десять(!) разів.

Джерело: Getty Images

Даїті Камада (26 лет, останній клуб: Айнтрахт Франкфурт)

Японець уже місяць як мав бути частиною Мілана, але розбіжності в керівництві клубу, які призвели до звільнення Паоло Мальдіні, зачинили двері Сан-Сіро перед футболістом.

Нове керівництво "россонері" відмовилося від хавбека, якому залишалося лише поставити підпис під контрактом. Тепер він змушений шукати іншу команду, але навряд чи у нього виникнуть з цим проблеми – Камада чудово зарекомендував себе в Айнтрахті, та й вік ніби натякає, що в нього ще все попереду.

Алекс Окслейд-Чемберлен (29 років, останній клуб: Ліверпуль)

Англієць провів в Арсеналі та Ліверпулі по шість років, і в кожному клубі він виграв по шість трофеїв. От тільки якщо в стані "канонірів" він задовольнявся другосортними кубками, то у складі мерсисайдців йому підкорилися і АПЛ, і Ліга чемпіонів.

З роками Окслейд-Чемберлен втратив свою мобільність та перекваліфікувався на півзахисника, де допоміг Ліверпулю виграти перший за 30 років титул чемпіона Англії. Але тепер він виявився непотрібним клубу. Ще місяць тому його пов'язували з Астон Віллою, але цей перехід заглух. Загалом, він ще може допомогти командам рівня вілланів і нижче.

Джерело: Getty Images

Том Девіс (25 років, останній клуб: Евертон)

Наймолодший представник цього топу. У минулі роки Том Девіс вважався перспективним півзахисником, за яким стежили найкращі команди Англії. Але час минав, а Девіс усе ніяк не прогресував.

Вже в 25 років він покинув рідний Евертон у якості вільного агента. За кордон він навряд чи поїде, а в Англії зможе розраховувати на команди, які боротимуться за виживання. А може навіть доведеться піти до Чемпіоншипу.

Джессі Лінгард (30 років, останній клуб: Ноттінгем Форест)

Минулого літа Джессі Лінгард залишив МЮ і приєднався до Ноттінгем Фореста, підписавши однорічний контракт. Після успішної оренди у Вест Гем кількома роками раніше він повірив у власні сили та почав розраховувати, що проведе якісний сезон, чим заслужить запрошення від більш статусної команди.

Але все вийшло далеко не так, як він собі це уявляв. Через травму він пропустив початок 2023 року, після чого втратив місце у складі. Не можна сказати, що і до цього він виділявся чимось яскравим. Сам Джессі нещодавно сказав, що розгляне пропозицію із Саудівської Аравії, але сумнівно, що вона взагалі надійде.

Вілфрид Заа (30 років, останній клуб: Крістал Пелес)

Цікавий випадок стався вже з екс-лідером Крістал Пелес. Гравець, який у молоді роки провалився в Манчестер Юнайтед, повернувся до рідного клубу та довів усім, що це була сумна випадковість.

Однак він також довів, що він класно грає, але на рівні середніх команд – до топів він так і не доріс. Але тепер, коли він може дістатися будь-якому клубу безкоштовно, для нього відчинилися двері до клубів вищої категорії. Вже є чутки, що ним цікавиться Наполі. При цьому Заа відмовився від переїзду до Саудівської Аравії.

Алексіс Санчес (34 роки, останній клуб: Марсель)

У Франції учасник одного з найпровальніших обмінів в історії футболу часом демонстрував, що він все ще може: 44 матчі, 18 голів, 3 асисти.

У березні цього року Санчес казав, що хоче виграти трофеї з Марселем, але тепер він не планує підписувати з провансальцями новий контракт, натякаючи на Саудівську Аравію (як же часто вона згадується). І все йде до того, що чилієць справді поїде заробляти на безтурботну старість.

Джерело: Getty Images

Адама Траоре (27 років, останній клуб: Вулвергемптон)

Коли взимку 2022 року Барселона орендувала Адама Траоре, здавалося, що його кар'єра піде лише вгору. І після перших матчів це відчуття лише посилювалося. Але потім з кожним новим поєдинком вінгер грав усе гірше та гірше.

У результаті каталонці не стали викупляти гравця, який повернувся до Вулвергемптону, а через рік пішов вільним агентом. Нещодавно його пов'язували з переходом до Мілана та Роми, але, схоже, ці варіанти відпали самі собою. Можливо, Адама повернеться на батьківщину в умовні Алавес чи Лас-Пальмас.


Гідні згадки

Еден Азар (32 роки, останній клуб: Реал)

Іско (31 рік, останній клуб: Севілья)

Хамес Родрігес (31 рік, останній клуб: Олімпіакос)

Дивовижний збіг: усі троє грали за мадридський Реал і з усіма трьома цього сезону був розірваний контракт.

Найдовше протримався Азар - з ним попрощалися лише наприкінці сезону. Хамес залишив Олімпіакос ще у квітні, а Іско взагалі перебуває без клубу з грудня минулого року.

Джерело: Getty Images

Дуже складно уявити, які команди ризикнуть їх підібрати. Азар занадто травматичний, а жарти про його любов до бургерів вже набридли. Але на відміну від солодкої парочки Твікс, якщо викреслити його період у Реалі, він провів хорошу кар'єру, що запам'ятається фанатам.

Іско та Родрігес так і не змирилися з тим, що вони не змогли розвинути свій талант до того рівня, на який вони претендували. Вони продовжують думати, що вони зірки, хоча це вже не так.

Найкращим варіантом для всіх будуть пропозиції із Саудівської Аравії, якщо вони надійдуть. І якщо Азар думає над можливим завершенням кар'єри, то для Іско та Хамеса це можуть бути єдині гідні умови, щоб продовжити грати.

Погорелов Олексій, ISPORT.ua


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK