Неймар: Легенда чи талант, занапащений грошима?

Редактор ISPORT.UA розбирає кар'єру бразильця перед його переїздом до Саудівської Аравії.
2023 г., 16 серпня, 08:00
Неймар / Getty Images
Неймар / Getty Images

У далекому 2008 році світ уперше почув про Неймара, талановитого бразильського хлопця, який підписав свій перший професійний контракт із Сантосом із величезною сумою відступних.

І ось, через багато років, вже 31-річний вінгер перейшов в Аль-Хіляль, щоб там безтурботно зустріти свою футбольну пенсію.

Цілком імовірно, що клуб із Саудівської Аравії стане для гравця останнім, або, як мінімум, Неймар навряд чи повернеться до європейського футболу.

Пройдемося кар'єрою відомого бразильця, щоб відповісти на головне питання: Чи зміг "майбутній Пеле" сповна реалізувати свій потенціал і стати легендою футболу?

Сантос

7 березня 2009 року Неймар здійснив свою мрію та дебютував у професійному футболі. Спочатку гравець отримував трохи часу на полі, щоб поступово освоїтися у дорослій команді, проте вже після того сезону, 17-річний вінгер за 46 матчів відзначився голами 14 разів!

Голи завжди добре, однак не за це полюбила публіка юного хлопця. Будучи ще зовсім молодим, він володів м'ячем настільки легко і невимушено, що багато ветеранів могли б позаздрити такій сміливості та впевненості у собі.

На той час моменти з матчів Неймара почали поступово заповнювати інтернет та всілякі соцмережі. З далекої для нас Бразилії публікувалися нарізки з шаленими фінтами футболіста, які розкручували його в інформаційному полі дедалі сильніше.

Незабаром величезна частина молоді дивилася не на європейських зірок, а на магію молодика, який декласовував своїх опонентів на швидкості. Цей талант і схожість початку кар'єри з самим "Королем футболу", передбачувано зробили Нея "Новим Пеле".

Крім виграної премії Пушкаша за найкращий гол року та всіляких трофеїв на клубному рівні, у нашого героя поступово почала з'являтися така собі зіркова хвороба. Спочатку були сварки з тренерами, потім скандали з повіями та трансферні саги до Реалу у вигляді шантажу. Усім стало зрозуміло, що такої зірки у фавелах не втримати.

Досить швидко пройшли п'ять років Неймара в Сантосі і постало питання про перехід у нову команду. Діючий клуб гравця намагався вибити якнайбільше грошей за свій головний актив, що їм вдалося - і за величезні кошти він таки перебрався в Каталонії.

Барселона

У травні 2013 року "синьо-гранатові" оголошують про підписання зірки Сантоса майже за 60 млн. євро (пізніше виявиться, що сума там набагато більша і перевищує 80 млн), а вже 3 червня відбулася презентація 21-річного бразильця на Камп Ноу.

На зло багатьом хейтерам Неймар відразу заграв. Спочатку був гол у Суперкубку Іспанії проти Атлетико, завойований трофей, а потім пішли й забиті м'ячі у Лізі чемпіонів та Ла Лізі. Дует юного вінгера з Мессі лише зароджувався, але двом креативним зіркам був потрібен потужний наконечник, який їх розумітиме з півслова, і тоді до клубу прийшов Луїс Суарес.

Зародження тріо МСН стало епохальним. Посипалися голи, ЗМІ не встигали вести статистику забитих м'ячів та асистів, адже південноамериканці знайшли один одного, при цьому ніхто з них не пішов у тінь. Ця хімія принесла Барселоні п'ятий кубок ЛЧ.

Неймар вже тоді увійшов до історії. Тепер це не лише хлопчик із фінтами та постійною симуляцією біля чужих воріт, а чоловік, який вміє "вирішити" у потрібний момент. 39 голів за 51 матч у всіх турнірах виглядає як фантастика, особливо якщо враховувати, що це лише другий сезон Неймара у Європі.

Що далі робити команді, яка виграла за минулий сезон усі можливі трофеї? Правильно, підтверджувати свою велич. І тут уже почала позначатися мотивація багатьох футболістів, так само як і відсутність нових ідей у ​​тодішнього тренера Луїса Енріке.

І тільки Мессі з Суаресом і Неймаром "рвали та метали". У сезоні-2015/16 бразилець вже вів команду вперед. Важливим прикладом цього є легендарний та не менш спірний матч між Барселоною та ПСЖ у Лізі чемпіонів. Після 0:4 у Парижі каталонці взяли найпотужніший реванш, а феєрив на полі і диригував грою ніхто інший як наш герой.

Можливо, тоді вінгер віддав всього себе і продав душу для перемоги команди. Через деякий час він "вийшов з тіні Мессі" (слова Дані Алвеша, які часто приписують самому Неймару). Допомогти йому в цьому зголосився один перспективний проект із Парижа з величезними грошима.

ПСЖ

За 222 млн євро Неймар все ж таки переходить у стан чемпіонів Франції, щоб ознаменувати нову еру, де він домінуватиме, де будуть шанси на Золотий м'яч. Але вийшло все набагато сумніше.

У наступні шість років в ПСЖ бразилець виходитиме максимум у 30 матчах за сезон у всіх турнірах. Виною цьому є не лише травми, а й різні карнавали на батьківщині, у тому числі й дні народження близьких людей, які дивом співпадають із дискваліфікаціями та ушкодженнями гравця.

Не подумайте, що Неймар перестав грати у футбол, ні. Він просто виступав не так часто як це було в Барселоні або Сантосі. Катарські гроші зіграли свою роль, розбалувавши гравця до краю.

Мрії про Золотий м'яч та чергову Лігу чемпіонів були зруйновані після фіналу з Баварією (0:1). Вінгер і його новий зірковий партнер Кіліан Мбаппе не реалізували безліч моментів, які могли б врятувати той матч. Але за іронією долі наш герой знову опинився в тіні, але цього разу Неймара затьмарив французький талант.

Ймовірно, цей фінал став знаковим для футболіста, адже вже одразу почали масово йти чутки про повернення гравця до Барселони. Публічно він не підтверджував це, проте його батько ще неодноразово зустрінеться з босами "синьо-гранатових" для обговорення угоди, на яку не хотів йти ПСЖ.

Так, після шести сезонів бразилець, не показавши свою пікову форму, виявився не потрібен парижанам. Мбаппе особисто попросив прибрати гравця з клубу і продати його кудись. У столиці Франції має бути лише одна зірка.

Висновки

Для Бразилії Неймар, безумовно, є легендою та частиною історії місцевого футболу. Черговий представник звичайної родини з Сан-Пауло досяг таких висот у спорті, ще й привів національну команду до перемог на Кубку конфедерацій та Олімпіаді. Місцеві жителі благословлять його, а діти рівняються на нього.

На жаль, клубна кар'єра вийшла досить суперечливою. Виною цьому і сам гравець, і його оточення, яке хотіло грошей. У Барселоні вінгера стримували від скандалів тренери, зв'язки з Мессі та сімейна атмосфера в команді, а от Париж розкрив усі темні сторони футболіста.

Відібраний пенальті у Кавані, неправильна розстановка пріоритетів, особисті вигоди та егоїзм загубили Неймара, але доля дала йому шанс виправитися!

Коли від гравця всі відвернулися, лише Барселона виявила бажання підписати його. Клуб простяг руку допомоги, але попросив піти назустріч, зменшивши зарплату. Здавалося б, що ось він, "Останній танець" бразильця, розплата за помилки молодості та допомога каталонцям у такий непростий час, але знову та сама історія.

Аль-Хіляль запропонував контракт на два роки із зарплатою в 150 млн євро за сезон + приватний літак та великий будинок із прислугою. Неймар не відмовився від цієї щедрості і вирішив у 31 рік, по суті, піти на пенсію, залишивши лише змішані почуття у футбольних фанатів, а також риторичну відповідь на питання про свою легендарність.

Войченко Богдан

КЛЮЧОВІ СЛОВА: Неймар

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK