Топ-5 юних українців в Європі, які колись можуть зіграти за збірну

ISPORT розповідає про футболістів, які в майбутньому можуть посилити національну збірну.
2023 г., 13 жовтня, 11:30
Артем Степанов / Instagram
Артем Степанов / Instagram

Повномасштабне вторгнення Росії на територію України призвело до великої кількості змін у футболі нашої країни.

Одна з таких змін - відтік зовсім юних українських футболістів до європейських клубів. Утім, якщо УАФ уважно стежитиме за прогресом наших талантів, то для збірної це може зіграти навіть у плюс.

ISPORT спробує допомогти футбольним функціонерам, склавши список із виконавців, за якими варто слідкувати найпильніше.

До списку потрапили гравці, які перейшли в європейські клуби після 24 лютого 2022 року і випали з поля зору наших футбольних фанатів.

Топ-5 молодих українських футболістів, які грають у Європі

Микита Александров

  • Позиція: Нападник
  • Клуб: УД Альзіра (Іспанія) 
  • Вік: 18 років

Александров є вихованцем київського та дніпровського футболів. Микита покинув СК Дніпро-1 влітку 2022 року і, за даними Transfermarkt, перебував без клубу, але в липні 2023 року його підписав Вільярреал, відправивши в третю команду клубу.

Там він надовго не затримався, адже керівництво "жовтої субмарини" вирішило, що для розвитку 18-річного форварда буде краще відправити його в оренду. Так, нападник опинився в клубі з четвертого дивізіону Іспанії, де поки що не порадував голами.

Зазначимо, що контракт Александрова з Вільярреалом дійсний до 2025 року.

Микита Александров / УАФ
Микита Александров / УАФ

Олександр Петренко

  • Позиція: Воротар
  • Клуб: Байєр Леверкузен (Німеччина)
  • Вік: 16 років

Для Петренка це не перший європейський клуб у кар'єрі, адже спершу він перейшов до угорської Кішварди, а вже потім опинився в системі леверкузенського Байєра.

Там Олександр швидко став основним у команді до 17 років і зробив наступний крок в ієрархії клубу, ставши футболістом команди до 19 років.

Тут голкіпер теж закріпився у статусі основного, хоча з 10 матчів поки що лише у двох вдалося залишити свої ворота сухими.

Олександр Петренко / Instagram
Олександр Петренко / Instagram

Михайло Дубровний 

  • Позиція: Нападник
  • Клуб: Гент (Бельгія)
  • Вік: 18 років

Ще один центрфорвард у нашому списку, який цього разу грає за той самий клуб, якому він і належить. Дубровний, переважно виступає за команду U-18 і поки що не вражає результативністю, але в бельгійському клубі бачать у гравцеві перспективу.

Михайло в цьому сезоні залучався до ігор за команду до 21 року, яка виступає в другому бельгійському дивізіоні, а також провів повний матч проти Базеля в кваліфікації молодіжної Ліги чемпіонів.

Михайло Дубровний (зліва) / Demorgen.be
Михайло Дубровний (зліва) / Demorgen.be

Данило Кревсун

  • Позиція: Півзахисник
  • Клуб: Боруссія Дортмунд (Німеччина)
  • Вік: 18 років

Для Данила, як і для Олександра Петренка, це вже не перший досвід у європейському футболі, однак, Кревсун після академії Шахтаря одразу перебрався в Німеччину, а саме в Прейсен Мюнстер.

Там атакувального плану хавбек непогано себе проявив за команду до 19 років і перейшов до Боруссії Дортмунд за підсумками ще минулого сезону, в якому забив 4 голи та віддав 2 асисти у 15 матчах.

У складі "джмелів" Кревсун грає в старті і практично завжди до останніх секунд у внутрішній першості, але в юніорській Лізі чемпіонів за 2 матчі провів лише 56 хвилин, зігравши і проти ПСЖ (11 хвилин) і проти Мілана (45 хвилин).

Примітно, що один зі своїх голів у цьому сезоні, а за 9 матчів у Данила вже 3 м'ячі та 1 гольова передача, футболіст забив саме в матчі проти Байєра вже згаданого Олександра Петренка.

Також зазначимо, що гравець є сином колишньої української легкоатлетки Юлії Кревсун.

Данило Кревсун / Instagram
Данило Кревсун / Instagram

1 місце: Артем Степанов

  • Позиція: Нападник
  • Клуб: Байєр Леверкузен (Німеччина)
  • Вік: 16 років

Замикає і, по суті, очолює наш топ одноклубник Петренка Артем Степанов.

Здебільшого, це аванс для 16-річного габаритного форварда зі зростом 192 см, але аванс цілком собі виправданий.

Степанов виступає "рівнем нижче", а саме за команду до 17 років, але за цю команду в нього 5 голів і 1 асист у 8 матчах, і більше того, Артем - єдиний футболіст зі списку, не рахуючи Александрова, який виступає в оренді, який зіграв за основну команду свого клубу.

Так, сталося це не в офіційному матчі і навіть не під час передсезонної підготовки, а під час минулої перерви на збірні, але це все ж таки непоганий знак того, що головний тренер леверкузенців Хабі Алонсо бачить у Степанові перспективу в майбутньому, тож, сподіватимемось, що в юного нападника, як і в решти героїв нашого списку, все вдасться, і вони проявлять себе як у клубному футболі, так і у футболі збірних, граючи в "жовто-блакитній футболці".

Артем, до слова, як і Кревсун зі спортивної родини. Його тато свого часу грав за луцьку Волинь.

Артем Степанов / Instagram
Артем Степанов / Instagram

П.С.

Ярослав Зундлінг

  • Позиція: Воротар
  • Клуб: Сондаль (Норвегія)
  • Вік: 18 років

Ярослав Зундлінг / NTB
Ярослав Зундлінг / NTB

Під час підготовки до матеріалу були знайдені й футболісти, які народилися в Україні, але почали виховуватися за кордоном ще до повномасштабного вторгнення.

Ярослав один із таких гравців і виступає він зараз за Сондаль із другого норвезького дивізіону, однак, перебуває він у цьому клубі на правах короткострокової оренди до кінця цього року. Належить Зундлінг Сарпсборгу, вихованцем академії якого він і є.

18-річний голкіпер встиг зіграти один матч за свій клуб, у якому відстояв на нуль, перш ніж вирушити в оренду.  У коментарі нашому виданню Ярослав підтвердив свою готовність у майбутньому виступати за збірну України, якщо йому надійде така пропозиція.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK