Еден Азар: від ікони - до найгіршого трансферу в історії

Представляємо вашій увазі найважливіші моменти в кар'єрі бельгійця.
2023 г., 12 жовтня, 10:30
Еден Азар / iSport.ua
Еден Азар / iSport.ua

У вівторок, 10 жовтня, півзахисник збірної Бельгії Еден Азар офіційно оголосив про завершення професійної кар'єри.

Футболіст повісив бутси на цвях у віці 32 років, адже не зміг знайти команду собі після того, як пішов із мадридського Реала.

ISPORT згадує велику кар'єру одного з кращих футболістів в новітній історії АПЛ. 

Читайте також: "Який же гравець": Мудрик відреагував на рішення Азара завершити кар'єру

Період становлення в Ліллі

Свою професійну кар'єру Азар розпочав у французькому Ліллі, в якому пройшов етапи молодіжного складу. До цього Еден виступав у юнацьких командах Бельгії.

У 2007 році він підписав свій перший професійний контракт. У перші свої сезони бельгієць виконував роль гравця ротації, набираючи свої перші результативні бали. Прорив у нього стався в сезоні-2010/11, коли Лілль виграв чемпіонат Франції і Кубок Франції. У тому розіграші Азар зробив 7+11 за результативними діями за 38 ігор у чемпіонаті, що говорило про його талант, адже на той момент йому було.

Вирішальним фактором перед переходом у топ-клуб стали виступи наступного сезону. На його рахунку 22 голи та 22 гольові передачі за 49 ігор у всіх турнірах. Азар став найкращим гравцем сезону в Лізі 1, потрапив до символічної збірної. 

Панування в Челсі

"Безумовно, Еден Азар хороший, але Челсі заплатив за нього занадто багато. Ми оцінили Азара, і його вартість була значно нижчою за ту, яку хотів отримати Лілль", - заявив Алекс Фергюсон після переходу бельгійця в лондонський клуб. Чому така реакція? Тому що Еден вибрав саме "синіх", які у 2012 році виграли Лігу чемпіонів, а не Манчестер Юнайтед або Манчестер Сіті.

Через стільки років можна обернутися назад і твердо сказати - Челсі заплатив ЗАДАТО мало за неймовірного хлопця з Бельгії. З першого ж сезону в Лондоні Азар став лідером команди, важливою частиною колективу і завжди грав, незважаючи на зміни на тренерському містку. Це говорить про його універсальність, адже він підходив під гру Рафаеля Бенітеса, Жозе Моурінью, Антоніо Конте, Мауріціо Саррі та інших.

За всю свою кар'єру в Челсі Азар виграв два чемпіонства в АПЛ, два національні кубки, дві Ліги Європи та безліч індивідуальних призів, серед яких: найкращий молодий гравець ПФА, найкращий гравець ПФА, гравець сезону АПЛ, чотири визнавався кращим у Челсі, кілька разів потрапляв у команду УЄФА за підсумком сезону і багато іншого.

Два фактори, які покажуть вам наскільки серйозним був Еден у Челсі:

  • Пікова трансферна вартість становила - 150 мільйонів євро (у Челсі перейшов за 35 мільйонів);
  • "Реал хоче купити Азара? 100 мільйонів євро і один із трьох їхніх найкращих гравців. Ну або по 100 мільйонів за кожну ногу, тому що він дуже молодий", - заявив Жозе Моурінью.

Втеча в Реал

Яким би богом бельгієць не був у Челсі, але його мрія - Реал. Еден кілька років прагнув піти в мадридський гранд.

"Після шести чудових років у Челсі, можливо, настав час відкрити для себе щось нове. Безумовно, зараз, по завершенню ЧС-2018, я можу вирішити, чи хочу я залишитися або піти, але остаточне рішення за Челсі. Якщо вони захочуть мене відпустити, то ви знаєте, куди я волів би перейти", - заявляв Азар.

У підсумку Азар пішов у 2019 році, а "вершкові" віддали за гравця 115 мільйонів євро, хоч його оцінювали у 150 мільйонів євро. Лондонці пішли на поступки, адже вже не могли стримувати гравця у своєму клубі. У футболіста були конфлікти з керівництвом, суперечки в роздягальні і просто він не хотів підписувати новий контракт із Челсі, який тоді закінчувався влітку наступного року.

Провал у Реалі

Мрія збулася - Азар у Реалі. Один із претендентів на Золотий м'яч (на думку експертів і журналістів) отримав шанс проявити себе в мадридському клубі, тим паче, на той момент уже не було Кріштіану Роналду в команді.

Далі ви знаєте... За 4 роки Азар провів у складі Реала всього 76 ігор (3736 хвилин), в яких забив сім голів, виконав 12 гольових передач. Виграв шість трофеїв, включно з Лігою чемпіонів, але його заслуга в цьому, якщо і була, то мінімальна.

У складі "вершкових" він отримав 18 травм, через які пропустив 90 ігор (включно з матчами збірної Бельгії). У перерахунку Реал заплатив понад 6 мільйонів євро за одну результативну дію бельгійця. 

Красномовним епізодом усієї кар'єри в Реалі став момент, коли Азар зустрівся зі своїми колишніми одноклубниками з Челсі в півфіналі Ліги чемпіонів. Мадрид, який завжди націлений на трофей, програв, але це анітрохи не збентежило зіркового бельгійця. 

Азар переходив у Челсі в статусі претендента на Золотий м'яч, але пішов безславно і з ганьбою (скандальні історії, зайва вага, провали на полі, відсутність дисципліни, травми і багато іншого).

Найкращі моменти Азара

Незважаючи на сумну кінцівку, давайте згадаємо, як Еден закохував нас у нього та у футбол.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK