Левандовські, ван Дейк і тепер Голанд? Найприкріші поразки у боротьбі за Золотий м'яч

ISPORT.ua розповідає про найменші різниці між переможцем та другим місцем у результатах голосування за головну індивідуальну нагороду у футболі.
2023 г., 28 жовтня, 08:45
Ван Дейк, Голанд, Мессі і Левандовські
Ван Дейк, Голанд, Мессі і Левандовські

Золотий м'яч – головна індивідуальна нагорода у футболі, яку мріє здобути кожен футболіст. У світі немає жодного гравця, який відмовився б від неї – хіба що в обмін на глобальний успіх своєї команди чи збірної.

Цього року боротьба за Золотий м'яч ведеться між двома визначними гравцями: Ліонель Мессі та Ерлінг Голанд можуть похвалитися різними досягненнями за минулий рік, але перемогти зможе лише один із них.

З огляду на їхні результати за минулий рік ця боротьба обіцяє бути запеклою. Але зважаючи на інформацію деяких інсайдерів, мінімальну перемогу все ж повинен отримати аргентинський ветеран.

Подібне протистояння підштовхнуло нас до порівняння з попередніми голосуваннями, де переможець випередив друге місце на незначну кількість голосів.

Ми вирішили згадувати результати голосувань з 1983 року, коли Мішель Платіні отримав свій перший із трьох "м'ячів", а сама нагорода виглядала так, якою її зараз знають усі.

1992 рік: Марко Ван Бастен vs Христо Стоїчков

Ван Бастен: 98 очок (22,58% всіх очок)

Стоїчков: 80 очок (18,43% всіх очок)

Різниця: 18 очок (4,15%)

Почнемо із протистояння, яке має пам'ятати старше покоління. Володарем Золотого м'яча став Марко Ван Бастен, для якого ця нагорода стала вже третьою і останньою в його кар'єрі. У той рік нідерландець разом із Міланом виграв Серію А та Суперкубок Італії.

Джерело: Getty Images

А конкуренцію йому тоді склав форвард Барселони Христо Стоїчков, який у складі Барселони виграв чемпіонат Іспанії, Суперкубок Іспанії, кубок європейських чемпіонів та Суперкубок УЄФА.

Боротьба в голосуванні була рівною, але Ван Бастен отримав більше голосів за перше, п'яте (по одному голосу) і друге (три голоси) місця, що і вирішило результат гонки за нагороду.

2013 рік: Кріштіану Роналду vs Ліонель Мессі

Роналду: 1365 очок (27,99% всіх очок)

Мессі: 1205 очок (24,71% всіх очок)

Різниця: 160 очок (3,28%)

Головне футбольне протистояння не лише сучасності, а й, мабуть, усіх часів: Кріштіану Роналду та Ліонель Мессі півтора десятки років ділили одну сцену під час вручення Золотого м'яча.

Джерело: Getty Images

Дехто вважає, що у 2013 році ЗМ мав отримати ні Роналду, ні Мессі, а Франк Рібері, який виявився лише третім у голосуванні. Справа в тому, що того року француз разом із Баварією оформив требл, вигравши Бундеслігу, кубок Німеччини та Лігу чемпіонів.

Але нагорода дісталася форварду Реала, який за підсумками сезону-2012/13 не виграв нічого, окрім призу Найкращого гравця чемпіонату Іспанії та Найкращого португальського гравця за кордоном, забивши за кампанію 55 голів.

2002 рік: Роналдо vs Роберто Карлос

Роналдо: 169 очок (21,67% всіх очок)

Карлос: 145 очок (18,59% всіх очок)

Різниця: 24 очки (3,08%)

Не дивно, що в 2002 році за Золотий м'яч боролися два представники збірної Бразилії, яка того року стала чемпіоном світу.

Джерело: Getty Images

Але що цікавіше, переможець визначався ще й між гравцями мадридського Реалу. Так, Роналдо став гравцем "бланкос" вже після переможного мундіалю, але факт це не скасовує.

І саме Зубастик став володарем нагороди (другої для себе) та четвертим гравцем Реала, хто її виграв.

Взагалі вся перша трійка голосування могла складатися виключно з гравців Реала, але Зінедін Зідан все ж таки пропустив вперед Олівера Кана, який був лідером збірної Німеччини, яка програла бразильцям у фіналі, де Роналдо оформив дубль.

2000 рік: Луїш Фігу vs Зінедін Зідан

Фігу: 197 очок (25,75% всіх очок)

Зідан: 181 очко (23,66% всіх очок)

Різниця: 16 очок (2,09%)

Як виявилося, це була лише репетиція того, що ми побачили 2004 року. Андрій Шевченко фінішував третім у голосуванні 2000 року, програвши майже 100 очок другому місцю.

А головна боротьба розгорталася між майбутніми одноклубниками: Фігу, який влітку змінив Барселону на Реал, випередив Зінедіна Зідана, лідера Ювентуса, на 16 очок, що тоді становило трохи більше ніж 2% усіх очок.

Джерело: Getty Images

Примітно, що це був останній раз, коли португалець потрапив навіть у трійку найкращих гравців світу за версією Frabce Football - його найкращим результатом потім було лише шосте місце в 2001 році.

2021 рік: Ліонель Мессі vs Роберт Левандовські

Мессі: 613 очок (22,54% всіх очок)

Левандовські: 580 очок (21,32% всіх очок)

Різниця: 33 очки (1,21%)

Ще один суперечливий рік. Хтось вважав, що Жоржиньо за перемогу на чемпіонаті Європи з Італією, у Лізі чемпіонів та Суперкубку УЄФА з Челсі був гідний нагороди. Але сезон-2021/22 він розпочав провально, що й позначилося на його підсумковому місці – третя позиція у голосуванні.

Нагорода сьомий і на даний момент останній раз дісталася Ліонелю Мессі, який тоді був змушений залишити Барселону, приєднавшись до ПСЖ. Як виявилося, для перемоги вистачило кубка Іспанії та першого трофея у складі збірної Аргентини – Копа Америка.

Джерело: Getty Images

Роберт Левандовські розраховував все ж таки отримати Золотий м'яч, який він не отримав у 2020 році через скасування проведення церемонії (коронавірус постарався). Можливо, він міг претендувати на нагороду за накопичувальною системою, як це відбувається в НБА, але у тих, хто голосував, була інша думка.

Замість Золотого м'яча поляк отримав нагороду, яку вигадали спеціально для нього. Наче йому сказали: "Ось твій приз, а тепер не заважай".

2019 рік: Ліонель Мессі vs Вірджил ван Дейк

Мессі: 686 очок (24,36% всіх очок)

ван Дейк: 679 очок (24,11% всіх очок)

Різниця: 7 очок (0,25%)

Фанати Ліверпуля досі не можуть забути церемонію нагородження чотирирічної давнини, коли їхній гравець, лідер їхньої улюбленої команди міг стати першим захисником з часів Фабіо Каннаваро, який виграв Золотий м'яч.

Той рік був дуже гарний для мерсисайдців: вони вперше з 2005 року виграли значний трофей, ставши переможцями Ліги чемпіонів, потім також вигравши Суперкубок УЄФА. При цьому Вірджил ван Дейк був найкращим центрбеком у світі.

Але щось пішло не так. Ліонель Мессі став чемпіоном Іспанії, виграв шосту Золоту бутсу, посів третє місце на Копа Америка - цього вистачило, щоб випередити нідерландця всього на 7 очок і виграти рекордний на той момент шостий Золотий м'яч, випередивши свого заклятого ворога в особі Кріштіану Роналду.

Джерело: Getty Images

1996 рік: Маттіас Заммер vs Роналдо

Заммер: 144 очки (18,82% всіх очок)

Роналдо: 143 очки (18,69% всіх очок)

Різниця: 1 очко (0,13%)

Якщо хтось і знає, що таке прикра поразка, то це Роналдо. Феномен у 1996 році змінив ПСВ на Барселону і почав розривати вже сильніший чемпіонат. Але, найімовірніше, забрати нагороду йому завадила травма, через яку він пропустив чотири місяці ще в Нідерландах.

У результаті з відривом в одне (!) очео бразильця випередив Маттіас Заммер. Тоді німець разом із дортмундською Боруссією зумів захистити статус чемпіона Німеччини, після чого виграв ще й національний Суперкубок. Але, що важливіше, між цими двома подіями він у складі збірної Німеччини став переможцем чемпіонату Європи.

Джерело: Getty Images

На тому турнірі він був одним із найкращих гравців "Бундестім", відзначившись двома голами і посівши місце у символічній збірній ЧЄ-1996.

P.S. сер Бобби Чарльтон

Нещодавно пішов з життя легендарний англійський футболіст сер Боббі Чарльтон. Зірка Манчестер Юнайтед в 1966 році виграв чемпіонат світу зі своєю збірною і в підсумку отримав Золотий м'яч.

Що цікаво, він тоді набрав 81 голос з 326 можливих і лише на один бал обійшов свого головного конкурента - португальця Еусебіу. Саме цей випадок був першим з мінімальною різницею голосів. У відсотковому співвідношенні це було 0,3%.

Джерело: Getty Images

P.P.S Український слід

Цікаво, що серед українських переможців Золотого м'яча, найменша різниця у відсотках була у Андрія Шевченка, який випередив Деку лише на 4,62%, що на той момент складало 36 голосів (175 проти 139). Не дуже далеко відійшов і Ігор Беланов, який випередив Гарі Лінекера на 22 голоси і 5,64% відповідно.

Джерело: Getty Images

А ось Олег Блохін виграв з грандіозною перевагою, він набрав 122 бали (31,28% від усіх голосів) та випередив на 80 очок Франца Беккенбауера, який тоді набрав 10,77% від усіх голосів.

Василь Войтюк, Олексій Погорелов, ISPORT.ua

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK