Футбол: підсумки року та роздача нагород

ISPORT вирішив роздати різноманітні номінації за підсумками 2023 року.
2023 г., 29 грудня, 13:15

Завершується 2023 рік, і як це прийнято, треба підвести його підсумки. В футболі він був дуже насиченим, а тому ми вирішили розділити свої номінації на дві частини.

Тому, вашій увазі перша порція "призів" від ISPORT.

Команда року

Не зважаючи на нинішню ситуацію, коли Манчестер Сіті мають невеличкий спад і не лідирують в АПЛ (до чого вже встигли привчити), їхні досягнення в першій половині року перекривають будь які старання будь якої іншої команди.

Чергова перемога в АПЛ, перша перемога в Лізі чемпіонів і перший требл – безсумнівно саме "блакитні" були найкращою командою 2023 року.

Гравець року

Неймовірний бомбардир, якого багато хто критикує за відсутність голів в вирішальних матчах, але якби не Ерлінг Голанд, Ман Сіті міг і не дійти до тих самих вирішальних матчів.

Так, норвежцю кінцівку року трішки зіпсувала травма, але відібрати це звання вона не змогла.

Трансфер року

Перехід Джуда Беллінгема вважався класним трансфером для Реала ще влітку. Так, заплатили за нього чималі кошти, але ж це в перспективі мав бути дуже крутий перехід.

Але перспективу чекати не знадобилося, Джуд з перших днів почав знищувати суперників мадридців і наразі є чи не найкращим гравцем світу!

Провал року

Спочатку взимку, а потім і влітку, лондонський Челсі витрачав просто неймовірні гроші на нових футболістів. Прийшов новий тренер з іменем, але не було ні результату, ні гри.

Протягом всього року Челсі виглядав більше як посміховисько, ніж як серйозна команда. І ще нічого, якби команда просто безуспішно боролася за місце в ЛЧ, як той самий МЮ, але ж ні – вони другий рік поспіль боряться за місце в десятці!

Тренер року

Немає сумнівів, що саме Пеп Гвардіола є головним ковалем досягнень цього Манчестер Сіті, але в цій рубриці хотілося би відмітити іншого іспанського спеціаліста.

Хабі Алонсо тільки розпочинає свою історію в якості наставника, але вже робить це шикарно. Його леверкузенський Байер лідирує в чемпіонаті Німеччини і неймовірно потужно пройшов груповий етап Ліги Європи, а самого наставника не відмічають тільки ліниві!

Розчарування року

Всі знали і всім було відомо, що становище України в рейтингу УЄФА плачевне і для збереження кількості команд в єврокубках на відмітці п'ять, треба показувати хороші результати.

І що ж ми маємо? Дніпро-1 провалив кваліфікації в УСІХ трьох турнірах, Динамо вилетіло з найслабшого єврокубка ще до групового раунду, Ворскла зганьбилась проти українського тренера, а Зоря виграла тільки те, де неможливо було не виграти.

Загалом, всі українські команди окрім Шахтаря просто нещадно провалились в єврокубках цього сезону.

Несподіванка року

Перед стартом минулого сезону (та й перед стартом цього) навряд чи хтось окрім фанатів італійських клубів чекав їх в фіналі Ліги чемпіонів.

Тим більше здивуванням було те, що один з півфіналів виявився повністю міланським. Інтер непоганий, міцний колектив, але фінал Ліги чемпіонів? Це було дуже несподівано.

Несподіванка року v2.0

А якщо брати другу половину року, то тут фактично немає суперників в каталонської Жирони. Команда, яка рік тому боролась за виживання в еліті іспанського футболу, вже півроку йде на лідируючих позиціях і ніяк не хоче їх покидати, хоча часто експерти і фанати говорять щось на кшталт "ну ось зараз посипляться".

Українець року

Ну і звісно, Жирона не була б такою Жироною, якби не провернула крутий трансфер влітку – підписала Артема Довбика.

Форвард влився в команду і загалом в іспанський футбол практично моментально. Артем йде в списку лідерів бомбардирів, а іспанська преса вже навипередки шукає йому новий, більш іменитий футбольний клуб.

Дует року

Говорити про Довбика і Жирону та не згадати Віктора Циганкова… Так не можна! Українці – лідери іспанського колективу і уявити цю команду без них не просто важко, а неможливо!

Портал Football.ua проводить голосування за найкращого гравця року і якщо Довбик там без варіантів лідирує, то другим йде саме Циганков. І, якщо чесно, яке ж задоволення, спостерігати за їхньою грою ці півроку.

Досягнення року

Для України цей рік важко назвати вдалим. Все почалося з божевільної поразки Шахтаря в Роттердамі, потім був вищезгаданий провал в єврокубках і невихід на Євро через кваліфікацію…

Але одна подія не пройшла повз нас – це вихід збірної України на Олімпійські Ігри 2024 року. Вперше в історії футбольна команда України буде представлена на Олімпіаді.

Камбек року

Переможцем в цій номінації у нас буде не якийсь певний матч, не якась певна команда і навіть не певний гравець. Камбек року – це Суперліга.

Перша спроба створити новий турнір була швидко подавленою і Суперліга пішла на доопрацювання. І ось, в кінці 2023 року мадридський Реал і Барселона знову "запустили" цей проект, і цього разу справи на перший погляд не те що не кращі, а може навіть і гірші.

Чекаємо на Суперлігу 3.0 в 2024 році.

Нагадаємо, що раніше ми розповідали про найцікавіші події, які сталися в футболі протягом 2023 року.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK