Мудрик, провал Барселони, успіхи МЮ та Ліверпуля: ТОП-10 найдорожчих трансферів зимового трансферного вікна

ISPORT розповідає про десятку найдорожчих переходів, які були здійснені протягом сезону в січні.
10 січня, 14:35
Коутіньо, Енцо, Мудрик та ван Дейк / Getty Images
Коутіньо, Енцо, Мудрик та ван Дейк / Getty Images

Зимове трансферне вікно нерідко дарує несподівані угоди, які найчастіше відбуваються за велику ціну.

Мало хто хоче купувати гравців у січні, бо мало хто хоче їх продавати, а тому вартість на них помітно підвищується.

Але в історії футболу, особливо останніми роками, є повно прикладів, коли команди викладають десятки мільйонів, сподіваючись, що новий гравець допоможе або врятувати сезон, або він стане останнім гвинтиком у механізмі видобування трофеїв.

Завдяки Transfermarkt ми вирішили згадати ТОП-10 найдорожчих переходів, оформлених під час зимового трансферного вікна.


Дієго Коста (з Челсі до Атлетіко, 60 мільйонів євро)

Десятку топа відкриває Дієго Коста, який на початку 2018 року повернувся до Атлетіко. Але це сталося не зі спортивних причин.

Після шикарного сезону-2016/17, у якому Челсі став чемпіоном Англії, а форвард зробив 20+8 у 35 матчах, стався відомий конфлікт з Антоніо Конте. Тренер надіслав гравцю СМС зі словами, що він не потребує його послуг.

Коста не грав півроку, відмовившись переходити в будь-яку команду, окрім "матрацників". У результаті "сині" навіть зуміли заробити на гравці, раніше заплативши за нього 38 мільйонів.

Однак повернутися на колишній рівень нападник так і не зміг: у наступних сезонах він жодного разу не забив понад сім голів за рік. У випадку з нападником вираз "двічі в одну річку не увійдеш" виявився істиною.

Джерело: Getty Images

На початку 2024 року Дієго Коста залишив Ботафого на правах вільного агента і все йде до того, що бразильський іспанець вирішить повісити бутси на цвях.


П'єр-Емерік Обамеянг (з Боруссії Д до Арсеналу, 64 мільйони євро)

Ще один трансфер із 2018 року, але на відміну від свого попередника, Обамеянг змінив команду в останній день січня.

Арсенал довгі роки не міг знайти повноцінну заміну Робіну ван Персі, який пішов у Манчестер Юнайтед у 2012 році. Олів'є Жиру був хороший, але недостатньо хороший, щоб боротися за найвищі місця. Алексіс Санчес все ж таки був вінгером, а не центрфорвардом.

Обамеянг одразу влився в нову команду, забивши десять голів у тринадцяти матчах АПЛ в останні півроку Арсена Венгера на посаді тренера.

Джерело: Getty Images

У першому повноцінному сезоні габонець зробив 31+8, ще за рік - 29+3. Однак після того, як у вересні 2020 року Обамеянг підписав новий щедрий контракт, він наче забив на футбол, що призвело до конфлікту з новим тренером в особі Мікеля Артети.

За півтора року він забив всього 22 голи у всіх турнірах. І так само, як він і прийшов до Арсеналу, в останній день січня 2022 року він безкоштовно пішов до Барселони. Після невдалого вояжу в Каталонію та Челсі, П'єр-Емерік Обамеянг проводить досить успішний сезон у Марселі.


Крістіан Пулішич (з Боруссії Д до Челсі, 64 мільйони євро)

На відміну від Обамеянга, Крістіан Пулішич змінив Дортмунд на Лондон роком пізніше, переїхавши в "синю" частину столиці Англії. Але грати за Челсі він зміг лише влітку 2019 року, оскільки у рамках угоди він дограв сезон-2018/19 у Боруссії.

Потрапивши в команду Френка Лемпарда, американець не сказати, що виблискував. У всьому винні постійні травми, через які вінгер не міг набрати форму і демонструвати свій високий клас протягом тривалого часу.

Джерело: Getty Images

Ніхто не сумнівався в його здібностях, але травм ставало все більше і більше, а його трансфер все частіше і частіше називали провальним. Так, Пулішич виграв Лігу чемпіонів, Суперкубок УЄФА та клубний чемпіонат світу, але не він був головним героєм тієї команди, хоча всі чекали, що саме він візьме на себе цю роль.

Лондонська історія завершилася минулого літа, коли Крістіан поїхав до Мілана, де він демонструє добротний футбол, ставши одним з лідерів "россонері".

Читайте також: Виганяли зі збірної через жінку і радість від програного фіналу мундіалю: пам'яті Франца Беккенбауера


Бруно Фернандеш (зі Спортінга до Манчестер Юнайтед, 65 мільйонів євро)

Один із найуспішніших трансферів даного топу. Як довго фанати МЮ на нього чекали, і як же вони раділи, коли португалець опинився на Олд Траффорд.

Бруно одразу став лідером команди Оле-Гуннара Сульшера, безпосередньо вплинувши на стиль її гри. Спочатку його статистика була неймовірною, адже Фернандеш набирав у середньому одну результативну дію за матч. Але після того, як суперники зрозуміли, як проти нього грати, хавбек потроху вибився із цього графіка.

Минулого літа Фернандеш став капітаном манкуніанців, і ніхто не скаже, що незаслужено - у клубі немає більш підходящої кандидатури для цієї ролі.

Джерело: Getty Images

Нині на рахунку 29-річного португальця 70+59 у 212 матчах. Асистів могло бути значно більше, якби в МЮ був форвард рівня Гаррі Кейна.

Бруно завжди каже, що для нього головне завдання – вигравати трофеї у складі Юнайтед. І всього один кубок ліги за чотири роки це явно не те, на що він розраховував. Але він не винен, що клуб переживає не найуспішніші часи. На жаль, цілком можливо, що коли вони повернуться, його в клубі вже не буде.


Емерік Ляпорт (з Атлетіка до Манчестер Сіті, 65 мільйонів євро)

Продовжуємо тему трансферів січня 2018 року. Емерік Ляпорт завжди вважався дуже перспективним захисником, і до 23 років він все ще залишався в Більбао, доки за ним не прийшов Пеп Гвардіола.

Історія Ляпорта схожа історію Пулішича. Яким би класним не був французький іспанець, травми заважали стати йому справжнім лідером, хоча в нього для цього були всі задатки. Він міг стати для Сіті Рубеном Діашем до трансферу самого Рубена Діаша.

Джерело: Getty Images

У Манчестері він виграв практично все, що тільки можна. І він міг би продовжувати це робити, але минулого літа його спокусили саудівські гроші.

В Ан-Насрі Ляпорт став гравцем основи, який зіграв практично у всіх матчах цього сезону. "Містяни" у свою чергу нічого не втратили (хіба що гроші), адже за кілька тижнів до продажу Емеріка був придбаний Йошко Гвардіол, який успішно його замінив.


Михайло Мудрик (з Шахтаря до Челсі, 70 мільйонів євро)

Ще восени 2022 року стало зрозуміло, що Шахтар продаватиме Михайла Мудрика під час зимового трансферного вікна – "гірники" розкрутили вінгера на тлі його добрих виступів у Лізі чемпіонів.

Все йшло до того, що Михайло опиниться в Арсеналі, де він стане одноклубником Олександра Зінченка. Але Шахтар вирішив влаштувати торги, у яких "каноніри" програли. І хоча сам Мудрик усім виглядом показував, що він хоче в червоний Лондон, опинився гравець в його синій частині.

У першому матчі проти Ліверпуля, де він вийшов на заміну, Михайло здорово покрутив хребці Джеймсу Мілнеру. Але потім все було набагато гірше.

Джерело: Getty Images

Українець здавався чужорідним тілом у Челсі, який сам по собі не був здоровим. Першу результативну дію Михайло організував у своєму шостому матчі, віддавши асист у грі проти Лестера, тим самим уникнувши клейма Агента 007.

Через кілька матчів відбувся другий асист. Перший гол Мудрик забив лише 2 жовтня у матчі проти Фулгема. По суті, це стало відправною точкою для нього, оскільки цього сезону на його рахунку вже 3+2 у 17 матчах.

Сподіватимемося, що це лише розігрів. Головне, щоб він отримував довіру від Маурісіо Почеттіно та одноклубників.


Душан Влахович (з Фіорентини до Ювентусу, 84 мільйони євро)

Трансфери між Фіорентиною та Ювентусом це завжди щось цікаве. Фанати "фіалок" ненавидять "стару синьйору", але керівництво клубу це не зупиняє від продажу своїх лідерів саме в Турин.

У січні 2022 року Душан Влахович пішов за Федеріко К'єзою, перейшовши до Ювентуса. Його трансфер коштував туринцям 83,5 мільйона, а тому цінник на одного з найкращих молодих форвардів світу не міг не тиснути.

Варто відзначити, що початок був просто чудовим. Дебютувавши 6 лютого у грі проти Верони серб одразу ж відзначився голом. До кінця чемпіонату він встиг забити за нову команду сім голів.

Джерело: Getty Images

Минулий сезон у Душана вийшов таким самим, як і у всього Ювентуса: форвард забив 14 голів за сезон, а клуб залишився без єврокубків. Почалися розмови про те, що Влахович не виправдовує очікувань, і його треба продати.

Цього року ситуація стала не сильно кращою. За півроку він забив половину свого торішнього результату - поки що Душан йде за тим самим графіком. І якщо за залишок сезону він не виправить ситуацію, продаж гравця стане реальнішим.


Вірджил ван Дейк (з Саутгемптона до Ліверпулю, 85 мільйонів євро)

Ліверпуль дуже довго намагався переконати Саутгемптон відпустити Вірджила ван Дейка. І лише взимку 2018 року "святі" здалися – коли тобі дають 85 мільйонів за одного гравця, клуб твого рівня навряд чи встоїть.

Юрген Клопп за цей трансфер вислухав на свою адресу багато критики, оскільки раніше він казав, що ніколи не витрачатиме таких грошей на одного гравця. Але ситуація змусили німця відступити від своїх принципів.

І не скажеш, що він вчинив неправильно. Нідерландець відразу застовпив не тільки місце в основі, а й статус одного з найкращих у світі. Довгий час фанати мерсисайдців хвалилися тим фактом, що їхнього захисника ніхто не може обіграти віч-на-віч.

У 2019 році ван Дейк з Ліверпулем виграв Лігу чемпіонів, а через рік він допоміг "червоним" перервати 30-річну посуху національного чемпіонату.

Джерело: Getty Images

Але восени 2020 року в дербі проти Евертона Джордан Пікфорд завдав захиснику важкої травми, від якої Вірджил дуже довго відходив.

На щастя, цього сезону ван Дейк знову почав демонструвати рівень гри, який у нього був до травми. І саме це може допомогти Ліверпулю знову виграти АПЛ.


Енцо Фернандес (з Бенфіки до Челсі, 121 мільйон євро)

Вигравши разом із збірною Аргентини чемпіонат світу-2022, Енцо Фернандес зробив величезний подарунок Бенфіці.

"Орли" придбали хавбека влітку 2022 року у Рівер Плейт лише за 10 мільйонів (+8 мільйонів у вигляді бонусів). За півроку він встиг стати ключовим гравцем лісабонського колективу, який виграв групу Ліги чемпіонів, де також були ПСЖ та Ювентус.

Феноменальна гра продовжилася і на мундіалі – Бенфіка була приречена на великий куш. Хоча спочатку португальці не хотіли продавати гравця по ходу сезону, розраховуючи заробити на ньому влітку.

Джерело: Getty Images

Але 121 мільйон від Челсі та бажання самого футболіста поїхати до Англії зробили свою справу. Енцо зайняв місце гравця основи "синіх" і став одним із небагатьох світлих плям тієї команди.

Через рік можна зробити висновок, що Челсі зробив чудову інвестицію на майбутнє, але 121 мільйон це все ж таки було занадто багато за такого гравця. Але такі правила ринку і лондонцям довелося їх прийняти (або навіть створити з огляду на те, хто зараз займається трансферами клубу).


Філіппе Коутіньо (з Ліверпуля до Барселони, 135 мільйонів євро)

Спочатку здавалося, що продаж Філіппе Коутіньо послабить Ліверпуль, який поступово повертався до статусу топового клубу Англії. Але насправді все виявилося зовсім навпаки.

Продаж бразильця став двигуном прогресу "червоних". Команда позбулася гравця, який хоч і був головною зіркою, але заважав стати краще.

До того ж, за гроші, виручені з його продажу, Ліверпуль профінансував покупку Аліссона, Фабіньо і Набі Кейта (цей приклад все ж невдалий). І як ми всі знаємо, Аліссон та Фабіньо стали ключовими гравцями для Клоппа у поході за головними трофеями.

А щодо Коутіньо, то його кар'єра пішла на спад. Дивно, як час у Барселоні та Баварії ми називаємо спадом. Але факт залишається фактом: ні в Каталонії, ні в Мюнхені він уже не був гравцем того ж калібру, що й у Ліверпулі.

Джерело: Getty Images

Прекрасним прикладом цього є той факт, що його головний хайлайт постліверпульської кар'єри, це коли він, будучи орендованим Баварією, знищив Барселону, якій належав його контракт, з рахунком 8:2. Сам він у тій грі оформив дубль.

У січні 2022 року він пішов в оренду в Астон Віллу, де непогано почав і переконав англійців викупити його вже влітку. Але за наступний рік він не показав зовсім нічого. Нині ж 31-річний бразилець грає в оренді в катарському Аль-Духаїлі і вже йдуть розмови про його переїзд до МЛС. Як же Ліверпуль вчасно його продав.


Олексій Погорелов, ISPORT.ua

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK