Українці на провідних ролях і назва в честь сталіна: що за клуб став суперником Ворскли в Лізі конференцій

ISPORT розповідає про команду, з якою Ворскла зустрінеться в другому раунді кваліфікації Ліги конференцій.
2023 г., 21 липня, 07:05
фото Діла
фото Діла

Напередодні відбулися матчі відповіді першого раунду кваліфікації Ліги конференцій і один дуже сильно цікавив українських фанатів.

Словацька Дунайська Стреда була фаворитом в протистоянні з грузинською Ділою, але після перемоги в першому матчі (2:1) на виїзді поступилась з рахунком 0:2, а тому саме представники Сакартвело будуть грати проти полтавської Ворскли в другому раунді кваліфікації.

Діла Горі - що це за клуб?

Діла була заснована більше 70 років тому в містечку Горі, яке налічує менше 50 тисяч осіб і розташоване за 76 км від Тбілісі. Назва команди означає "ранок" і названо її так в честь однойменної поеми, яку написав Йосип Сталін, що народився в цьому містечку і провів тут свою молодість. 

Грають вони на невеличкому стадіоні на 5 тисяч місць, з трибун якого відкриваються прекрасні види на гори та місцеву фортецю.

До 1990-х в основному клуб виступав в третіх-четвертих дивізіонах вже неіснуючої країни і особливих успіхів не мав. 

В перші 20 років Незалежності Грузії Діла також була посередньою командою, яка практично завжди виступала в вищому дивізіоні, але деколи опускалася нижче. І саме після того, як "захисники" (прізвисько команди) за два сезони піднялися з третього в перший дивізіон, у них розпочався найкращий період в історії.

Найкращі роки Діли

В сезоні-2010/11 команда з Горі зі скрипом піднялась в еліту (з третього місця, через плей-офф), але вже в наступній першості не просто зайняла п'яту сходинку таблиці, а виграла Кубок Грузії, здобувши собі право виступати в єврокубках.

Наступного року в чемпіонаті все було ще краще - друге місце, срібні медалі, і знову єврокубки. Але далі був провальний чемпіонат, дев'яте місце, зміна тренера і...

В кампанії-2014/15 Діла Горі стала чемпіоном Грузії, набравши 64 очки і вперше зіграла в кваліфікації Ліги чемпіонів. В наступній першості команда набрала 62 бали, але цього не вистачило навіть для срібла.

Далі декілька років команда була ближчою до зони вильоту, ніж до чемпіонства і ось, останні три сезони поспіль вони знову беруть медалі (кожного разу бронзу).

Що в нинішньому сезоні?

В Грузії першість відбувається за системою весна-осінь, а тому вже пройшла половина першості, хоча наразі тут двомісячна перерва.

Діла після 19 турів йде на п'ятому місці (з десяти команд) і відстає від лідера Динамо Батумі на 8 балів, а шосту команду випереджає на цілих 10.

Головна зірка команди - вінгер збірної Барбадосу Тьєррі Гейл, який наразі йде другим в списку бомбардирів чемпіонату (з 10 голами) і забив один з голів Дунайській Стреді. За цим 21 річним парубком треба буде дивитися дуже серйозно.

Український слід

Основним воротарем Діли є молодий український голкіпер Євгеній Кучеренко. 23-річний вихованець київського Арсенала та Шахтаря свого часу їздив в португальську Лейрію, але потім осів в Колосі. Разом з Костишиним перебрався в казахстанський Аксу, де був основним, але згодом перебрався саме в Горі. Тут він без шансів перший номер, в чемпіонаті в 19 матчах пропустив всього 17 голів.

І якщо Кучеренко в клубі всього півроку, то форвард Микола Ковталюк вже справжнісінька легенда Діли. Він також колишній гравець Колоса і Арсенала, але з Кучеренком там вони не перетиналися. Ще в 2017 Ковталюк вперше приїхав в Грузію, але гравцем Діли став через рік.

За один сезон Микола забив 21 м'яч в чемпіонаті і за 200 тисяч євро перебрався в Південну Корею, але за півтора року вже в статусі вільного агента повернувся назад. Пізніше були казахстанські клуби і врешті решт третій переїзд в Горі. Всього на рахунку Ковталюка 41 м'яч за цей клуб, що робить його одним з кращих бомбардирів Діли за всю історію.

Ну і головною особою в команді є український тренер Андрій Демченко. Ще з 2021 року уродженець Запоріжжя тренує цю команду і вже привів її до двох бронзових нагород і першого за 10 років пройденого раунду кваліфікації єврокубків. В Україні Андрій Анатолійович найбільше відомий як тренер Металіст 1925 і як колишній гравець амстердамського Аякса.

Ще минулого року в клубі виступали хавбек Юрій Батюшин та голкіпер Данило Каневцев, який досі так і не знайшов собі нову команду. А вісім років тому за Ділу в оренді грав тоді ще гравець Динамо Київ Олексій Шевченко, який пізніше став "вічно другим" в Шахтарі. 

З українськими клубами Діла ніколи не перетиналась в офіційних матчах, Ворскла буде першою.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: Ворскла Ліга конференцій

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK