Збірна України в Лізі націй: як пов'язано з чемпіонатом світу і все, що потрібно знати про турнір

ISPORT розповідає все найважливіше, що стосується Ліги Націй УЄФА.
6 вересня, 15:00
Колаж Василь Войтюк
Колаж Василь Войтюк

Національна збірна України прийме участь в черговому розіграші Ліги Націй – не так давно створеному турнірі для збірних.

Кожного разу правила Ліги націй дещо різняться, адже цей турнір напряму відноситься і до чемпіонатів Європи або світу.

Що ж чекає нас цього разу?

Яке відношення Ліга націй має до ЧС-2026?

Уже після розіграшу Ліги націй стартує відбір до чемпіонату світу, що в 2026 році повинен пройти на території Канади, Мексики та Сполучених Штатів Америки.

Кваліфікація пройде в оновленому форматі, адже кількість учасників на ЧС збільшилась, а тому і Європа тепер матиме трішки більше представництво. 12 переможців відбіркових груп пройдуть на Мундіаль напряму, а команди, що займуть другі місця матимуть ще один шанс – гратимуть в плей-офф.

Компанію їм складуть ще чотири команди, які не потраплять до двох найкращих, і це будуть ті команди, що в Лізі націй зможуть виграти свої групи! Так, це може бути умовна Англія, яка займе перше місце в квартеті ЛН, але провалить відбір. Та все ж більш імовірно, що серед таких "щасливчиків" ми побачимо команди рівня Румунії, Північної Македонії чи Люксембургу.

Але, на всяк випадок, виграти свою групу Ліги націй було б дуже корисно.

Хто суперники України, в якому ми дивізіоні?

Наша команда за перші три розіграші Ліги націй встигла оформити всі можливі результати – спочатку посіли перше місце і вийшли в елітний дивізіон, потім зі швейцарським скандалом вилетіли в другий, а минулого разу не змогли піднятися та й не опустилися нижче, залишившись в Дивізіоні B (другому по силі).

Джерело: Getty Images

За результатами жеребкування ми опинилися в першій групі (цікаво, що всі три сезони в Дивізіоні B наша команда грає в групі №1). Нашими суперниками тут будуть: Чехія (яка вилетіла з еліти минулого розіграшу), Албанія та Грузія (яка перейшла в Дивізіону C).

Всі чотири команди групи були на Євро-2024 цього літа. І лише Грузія змогла подолати груповий етап.

Чехія була в одному квартеті саме з грузинами і залишилась там за бортом змагань. Албанія показувала класний футбол, але вийти з групи з Іспанією, Італією та Хорватією було максимально важким завданням.

Джерело: Getty Images

А про Грузію, думаємо, ви всі пам'ятаєте. Команда Віллі Саньоля в останньому турі групового етапу обіграла Португалію і вийшла в плей-офф. І хоч там вони розгромно програли майбутнім чемпіонам, все одно встигли завоювати серця нейтральних вболівальників.

Формат групи

Сам формат змагань дещо змінився. Якщо в минулих розіграшах були важливі тільки перші та останні місця в групах, то тепер кожна позиція щось та й значитиме.

Переможець та головний аутсайдер кожної групи в Дивізіоні B, як і раніше, отримають підвищення/пониження в класі. А ось якщо в минулому сезоні друга та третя сходинка означали, що ти залишаєшся в своїй лізі, то зараз це не так.

Друга команда нашого квартету в березні зустрінеться в матчах плей-офф за вихід в Дивізіон А, де протистоятиме одній з команд, яка посяде третю сходинку в своїй групі в Дивізіоні А.

У команди, що стане третьою, задача буде схожою, але вже буде боротьба за виживання – вона гратиме в березні з командою, що стане другою в групі Дивізіону C за право залишитися в своїй лізі.

Є нововведення і в елітному дивізіоні, тепер в головну стадію турніру виходять не тільки чотири переможці груп, а й другі місця. Вісім команд сформують чотири пари чвертьфіналістів і далі за звичною олімпійською сіткою визначать переможця турніру.

Розклад матчів України в Лізі націй

Стартує команда Реброва номінально домашнім матчем в Чехії проти Албанії, а за кілька днів зіграє вже з самими Чехами. Той поєдинок теж пройде в Празі. Завершувати турнір Україна буде в Албанії.

  • Україна - Албанія
    7 вересня, 21:45 | Стадіон Летна (Прага, Чехія)
  • Чехія - Україна
    10 вересня, 21:45 | Фортуна Арена (Прага)
  • Україна - Грузія
    11 жовтня, 21:45 | Стадіон Познань (Польща)
  • Україна - Чехія
    14 жовтня, 21:45 | Стадіон Вроцлава (Польща)
  • Грузія - Україна
    16 листопада, 21:45 | Аджарабет Арена (Тбілісі)
  • Албанія - Україна
    19 листопада, 21:45 | Арена Комбетаре (Тірана)

Прогноз на нашу групу

Букмекери вважають головним фаворитом нашого квартету національну збірну Чехії, хоча Україна відстає від них дуже і дуже мінімально.

А ось головна сенсація Євро має найменші шанси, навіть незважаючи на свої останні результати в офіційних матчах.

Коефіцієнти на перемогу в групі:

  • Чехія – 2,5
  • Україна – 2,75
  • Албанія – 5,0
  • Грузія – 6,5

Нагадаємо, що в матчі проти Албанії в рамках першого туру Україну вважають явним фаворитом. Слідкувати за подіями зустрічі можна буде за допомогою онлайн-трансляції матчу на ISPORT.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK