Геніальний приклад: Чому Роналду треба поважати за переїзд до Саудівської Аравії

ISPORT.ua аналізує перехід португальця до клубу з Близького Сходу.
2023 г., 3 січня, 14:30
Кріштіану Роналду в новому клубі
Кріштіану Роналду в новому клубі

Капітан збірної Португалії Кріштіану Роналду продовжить кар'єру у клубі із Саудівської Аравії – Ан-Наср. Футболіст зі скандалом залишив Манчестер Юнайтед, але потім не зміг знайти собі європейський клуб, де продовжив би грати.

Переїзд Роналду на Близький Схід сприймається негативно серед фанатів, шанувальників та експертів. Часто порівнюється: де Мессі, а де Роналду? Аргентинець чемпіон, а португалець так і не зміг завершити кар'єру на топ-рівні.

ISPORT.ua підбиває підсумки переходу Роналду в Ан-Наср, виділяючи винятковість португальського форварда.

Вік не має значення

37-річний португальський футболіст продовжуватиме виступати на високому рівні, нехай за мірками Близького Сходу. Ан-Наср виступав на клубному чемпіонаті світу, вигравав внутрішні змагання, а також чудово виступав у міжнародних турнірах.

Можна багато говорити, що Роналду зробив величезну помилку, перейшовши туди, а в Європі він нікому не потрібен. Але не забуваймо, що Кріштіану вже в лютому буде 38 років, а він планує грати практично до 40 років (контракт з Ан-Наср розрахований до 2025). У такому віці вже багато хто закінчив би.

Давайте подивимося на останніх володарів Золотого м'яча (до ери Роналду та Мессі), щоб зрозуміти, у скільки вони закінчили:

  • Кака – у 35 років, в Орландо Сіті (США)
  • Фабіо Каннаваро – 37 років, в Аль-Ахлі (ОАЕ)
  • Роналдіньо – у 37 років (останні два роки не грав), у Флуміненсе (Бразилія)
  • Андрій Шевченко – у 35 років, Динамо Київ (Україна)
  • Павел Недвед – у 36 років, Ювентус (Італія)
  • Роналдо – у 34 роки, Корінтіанс (Бразилія)
  • Майкл Оуен – у 33 роки, Сток Сіті (Англія)
  • Луїш Фігу – у 36 років, Інтер (Італія)

Як бачимо, у ХХІ столітті ніхто з футболістів, який здобув Золотий м'яч, не завершив кар'єру навіть у 38 років, а Роналду планує грати до 40.

Примітно, що окрім легендарних Златана Ібрагімовича, Джанлуїджі Буффона (якому 44) та кількох інших гравців, ніхто за 40 не завершував кар'єру. Тож те, що зараз бачимо, це історична та легендарна подія. Можливо, Роналду в 2025 році захоче повернутися до Європи або змінити прописку. Тож, насолоджуєтеся доки він грає.

Заслуги ніхто не забере

Безперечно, Роналду – легендарний футболіст, який входить до списку обраних. Про його досягнення можна багато говорити, сумніватися, дорікати, а також захоплюватись. Але ніхто з глядачів, фанатів, клубів або навіть членів сім'ї не відбере у нього те, що він виграв і заслужив своєю працею.

Коли вболівальники критикують і глузують з Роналду, згадайте те, що він подарував футбольному світу. Якби не було його – не було б такого футболу, його послідовників та прикладу для кожного з нас.

Роналду – чемпіона Європи, переможець багатьох національних та міжнародних турнірів, володар рекордів та індивідуальних призів, а також людина, яка дала зрозуміти, що можна бути ніким, але своєю працею можна стати всім для всіх. Тож не зменшуйте цінність Роналду.

Прощання з Манчестер Юнайтед

Португальський футболіст якийсь час тому повернувся додому – на Олд Траффорд. Для Роналду повернення було пріоритетом, хоч і був інтерес багатьох європейських грандів, включаючи Манчестер Сіті. Спочатку, Кріштіану аплодували всі, навіть недруги, але після закінчення його кар'єри там, багато хто відвернувся і стали плювати в спину.

Звісно, у такій ситуації винні обидва – Роналду та клуб. Португалець своїми витівками показував непрофесіоналізм (відмова вийти на заміну, бунт, скандальне інтерв'ю).

Читайте також: Скандальний герой: Яким був другий прихід Роналду в Манчестер Юнайтед

Головний тренер постійно говорив про підтримку, про важливість Роналду для команди, але зрештою ми бачили холодні стосунки. Можна багато говорити і будувати хронологію подій, але навіть після розриву контракту тренер заявив, що не знав про те, що Кріштіану хоче піти (коли весь світ уже півроку знав, а він ні). Такі холодні стосунки вина двох, але в публічній площині ніхто нічого не зробив, щоб згладити конфлікт та повернути все у дружній напрямок.

Ім'я працює на Роналду

Напевно, навіть найлінивіший порахував дохід Роналду в Ан-Насрі. За два роки він отримає 550 мільйонів євро – 75 за контрактом на рік, а 200 – спонсори клубу заплатять португальцю.

Почувши таку суму, вороги та критики Роналду почали говорити про те, що португалець продався і вибрав гроші. Вибачте, але це кумедно звучить. Кріштіану всю свою кар'єру працював, працював і створював своє ім'я та репутацію чудового футболіста з високим его, а за це треба платити величезні гроші.

Португалець і так не бідна людина, але, якщо ви думаєте, що від такої суми відмовилися б багато футбольних зірок, то це помилкова думка. Більшість відомих футболістів під завісу кар'єри їдуть на різні континенти з одним бажанням – заробити. КР7 повністю заслужив такі гроші і такий контракт. Отже ім'я працює на Роналду, а критики нехай заздрять такому заробітку.

Інтерес до нового футболу

Років десять тому, коли були здійснені перші переходи європейських зірок у МЛС, багато хто дивувався і критикував за це гравців. Зараз це цілком нормально і круто, як для футболістів, так і для клубів з організаціями.

Читайте також: Всесвітній клуб, в якому є український слід - куди збирається Кріштіану?

Футболісти заробляють, клуби популяризують футбол в Америці, організації мають високі прибутки, а вболівальники щасливі. Все в плюсі, навіть Європа, яка підписує різні договори про товариські турніри та різні угоди.

Перехід Роналду до Саудівської Аравії – це теж нове, нехай не так, як у США. У Катарі також виступали кілька європейських зірок, але їхня кількість мала, та й не рівень Кріштіану. Зараз же за португальцем дивитимуться та спостерігатимуть, нехай не матчі, але нарізки та моменти гри. То чому ж відвертатиметься від футболу Близького Сходу та Роналду, адже, може, тепер все більше і більше європейських зірок буде там, а португалець здобуде чергове дихання перед чемпіонатом Європи.


Роналду – геніальний футболіст. Перехід в Ан-Наср - відмінне рішення для всього світу, адже португалець буде щасливим, світ отримає новий досвід, а футбол тільки виграє, втім, як часто, так і буває. Що стосується критиків і недругів, то можна радіти й надалі, тільки сенс суперечок та хейту – незрозумілий, коли один із найбільших футболістів став на рейки, що наближають його до завершення кар'єри.

Дмитро Данець

КЛЮЧОВІ СЛОВА: Кріштіану Роналду

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK