Рекорд у день народження: Роналду та інші найдорожчі гравці 38+ років

ISPORT розповідає про черговий рекорд португальського форварда та ветеранів футболу, які коштували дорожче інших, незважаючи на свій вік
2023 г., 5 лютого, 16:00
Кріштіану Роналду / Getty Images
Кріштіану Роналду / Getty Images

Цього дня, 5 лютого 1985 року, у місті Фуншал на острові Мадейра народився Криштіану Роналду душ Сантуш Авейру.

Через роки, сотні голів і десятки трофеїв португалець зумів записати у своє резюме чергове досягнення - він став найдорожчим гравцем у віці 38 років і старше згідно з Transfermarkt.

Серед вікових футбольних ветеранів затесався один українець. 6 вересня 2022 року 38-річний голкіпер Шахтаря Андрій П'ятов коштував 700 тисяч євро.

З нагоди дня народження Роналду ISPORT розповідає про десятку найдорожчих футболістів 38 років у історії цього виду спорту.

10. Тьяго Сілва (Челсі)

Вартість у 38: 2,5 млн євро (3 листопада 2022 року)
Максимальна вартість: 40 млн євро (7 січня 2013 року)

Бразильський центральний захисник досі грає на найвищому рівні, хоча Челсі й показує не найкращі результати. Але ветеран є справжнім лідером захисту цієї команди.

Граючи в ПСЖ Тіаго вартував 40 млн євро, але зараз його ціна звісно впала дуже сильно, що зовсім не дивно.

9. Єнс Леманн (Арсенал)

Вартість у 38: 3 млн євро (4 лютого 2008 року)
Максимальна вартість: 6 млн євро (4 жовтня 2004 року)

Один із найкращих воротарів в історії Арсеналу, учасник того самого непереможеного складу "канонірів", який запам'ятався деякими неоднозначними моментами, а також вилученням у фіналі Ліги чемпіонів 2006 року.

На жаль для самого Єнса та його шанувальників, він був одним із тих німецьких воротарів, які стали жертвами Олівера Кана у збірній Німеччини. Але Леманн все ж таки був №1 Бундестім на домашньому ЧС-2006 та на ЧЄ-2008.

8. Франк Рібері (Фіорентина)

Вартість у 38: 3 млн євро (3 червня 2021 року)
Максимальна вартість: 50 млн євро (17 січня 2010 року)

Минулої осені француз, який проводив сезон за італійську Салернітану, був змушений завершити кар'єру через постійні травми.

Це було вже наприкінці кар'єри. А на самому піку Франк був одним із найкращих у світі. За свій визначний сезон-2012/13 він заслуговував отримати Золотий М'яч - вигравши золотий требл, Рібері був найкращим гравцем тієї Баварії.

7. Бред Фрідель (Астон Вілла)

Вартість у 38: 3,5 млн євро (13 серпня 2010 року)
Максимальна вартість: 4 млн євро (23 лютого 2009 року)

Фрідель був одним із тієї категорії воротарів АПЛ, які ніколи не були топами, але їхня стабільність дозволила їм провести на Туманному Альбіоні не один сезон.

Свої найкращі роки американець провів у Блекберні, з яким у 2002 році виграв єдиний трофей в Англії – кубок ліги. Проте обидва показники вартості Бред встановив уже у складі Астон Вілли, де він провів останні активні ігрові роки, після яких була лава запасних у Тоттенгемі.

6. Марк Шварцер (Фулгем)

Вартість у 38: 3,5 млн евро (1 лютого 2011 року)
Максимальна вартість: 5 млн євро (4 жовтня 2004 року)

Добропорядний послідовник справи Фріделя. Свою європейську кар'єру австралійський голкіпер розпочав у Німеччині, але всесвітню популярність набув в Англійській Прем'єр-лізі.

За 11,5 років у Мідлсбро Марк виграв один кубок ліги 2004 року, 5 років у Фулгемі пройшли без трофеїв. Перейшовши на півтора року в Челсі він встиг зачепити свій другий кубок ліги. І все ж він повісив бутси на цвях у 2016 році у статусі чемпіона АПЛ – спасибі за це Лестеру.

5. Девід Джеймс (Портсмут)

Вартість у 38: 3,5 млн євро (23 лютого 2009 року)
Максимальна вартість: 4,75 млн євро (29 січня 2008 року)

Джеймс ніколи не відрізнявся надійністю та стабільністю - англієць любив часом пустити "метелика". Однак у ті часи в Англії були такі проблеми з воротарями, що кандидатури на заміну Девіду Сімену, який пішов, краще, ніж Джеймс, не було.

Будучи вихованцем Вотфорда, Девід встиг пограти за Ліверпуль, Астон Віллу, Вест Гем, Манчестер Сіті, Портсмут, Брістоль Сіті та Борнмут. Незважаючи на те, що йому зараз 52 роки, Джеймс завершив кар'єру лише 7 років тому в Індії.

4. Едвін ван дер Сар (Манчестер Юнайтед)

Вартість у 38: 4,5 млн євро (25 січня 2010 року)
Максимальна вартість: 6 млн євро (4 жовтня 2004 року)

Коли влітку 2005 року ван дер Сар переходив з Фулгема до Манчестера Юнайтед у віці 34 років, ніхто не очікував, що нідерландець застовпить за собою місце основного голкіпера "червоних дияволів" на наступні 7 років.

Незважаючи на свій вік, Едвін був неймовірний: він робив шалені сейви, був наднадійний на стрічці, приніс манкуніанцям кубок Ліги чемпіонів у серії післяматчевих пенальті в 2008 році, а також встановив рекорд АПЛ із серії "сухих" матчів (14 - 1311 хвилин).

3. Хав'єр Дзанетті (Інтер)

Вартість у 38: 4,5 млн євро (11 січня 2012 року)
Максимальна вартість: 11 млн євро (4 жовтня 2004 року)

Один із головних символів довголіття у європейському футболі. Аргентинець провів в Інтері 19 років, упродовж яких він виграв усе, що тільки можна було.

Дзанетті не був такий гарний в атаці, як той же Майкон свого часу, але його самовіддача в обороні, а також дух лідера, за яким йшли одноклубники, не просто так подарували йому капітанську пов'язку "нерадзуррі" на багато років.

2. Златан Ібрагімович (Мілан)

Вартість у 38: 5 млн євро (29 грудня 2020 року)
Максимальна вартість: 46 млн євро (3 грудня 2009 року)

Один із найтитулованіших і найвидатніших гравців цього списку. Златан виграв чемпіонат із кожною командою, за яку грав, окрім Манчестер Юнайтед. При цьому швед залишився без Золотого м'яча, на який насправді ніколи по-серйозному і не претендував.

В останні півтора роки в Мілані його замучили проблеми з коліном, через які він досі не вийшов на поле цього сезону. Все йде до того, що наступного літа Ібрагімович завершить кар'єру. І навряд чи він буде про щось шкодувати - це ж Златан.

1. Кріштіану Роналду (Ан-Наср)

Вартість у 38: 20 млн євро (5 лютого 2023 року)
Максимальна вартість: 120 млн євро (22 жовтня 2014 року)

І нарешті, винуватець цієї урочистості, Man of an hour - Кріштіану Роналду. Про цього футболіста можна говорити годинами: його голи, досягнення, скандали та проблеми не раз і не два потрапляли до заголовків газет та статей.

У категорії 33-річних він разом із Ліонелем Мессі поділяв лідерство цього цінового сегменту. Проте з кожним наступним роком Кріштіану встановлював рекорд за вартістю - аж до 38 років.

Нещодавнє, далеко не полюбовне розставання з Манчестер Юнайтед явно зіпсувало відчуття від заключної частини його кар'єри. Але коли португалець завершить кар'єру, ми будемо вдячні за те, що ми на власні очі спостерігали за протистоянням Роналду та Мессі - головного протистояння в історії світового футболу.

Олексій Погорелов, ISPORT.ua


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK