Боже чудо чи сувора реальність: усі розклади майбутнього Динамо у Лізі Європи

Розглядаємо всі можливі варіанти того, як складеться шлях киян у єврокубках: від найнереальнішого до більш очікуваного.
2022 г., 13 жовтня, 07:00
Динамо Київ / ФК Динамо Киев
Динамо Київ / ФК Динамо Киев

У четвер, 13 жовтня, київське Динамо проведе найважливішу гру групового етапу Ліги Європи. У четвертому турі групи В підопічні Мірчі Луческу вдруге зустрінуться з французьким Ренном, але цього разу вже у Кракові, де буде в рази більше лояльних саме українському клубу вболівальників.

Цей матч багато в чому визначить майбутнє киян у другому за статусом єврокубку Старого Світу. У разі чергової поразки "біло-сині" зможуть розраховувати лише на потрапляння до Ліги конференцій.

Але поки команди ще не вийшли на поле і не вирішили всі свої питання, ISPORT.ua розглянув усі варіанти того, як складеться єврокубкова кампанія Динамо: чи залишиться воно в Лізі Європи, чи вирушить підкорювати Лігу конференцій або весь час, що залишився, проведе в рідній гавані - УПЛ.

Відразу позначимо, що для розрахунків бралися плюс-мінус реальні сили Ренна, Фенербахче та АЕКа, тоді як для киян у певних випадках майстерність гравців, геній думки тренерського штабу та проста удача підкручувалися до неможливого.

Динамо залишається у Лізі Європи

Неймовірний варіант: 1-е місце та путівка до 1/8 фіналу

Відразу розберемося з варіантом, на який букмекери приймали б ставки з коефіцієнтом 1000 і більше: "біло-сині" займають перше місце групи. Так, таке ще й досі можливе, але для такого розкладу зійтися повинні не те що, зірки, а галактики.

Динамо виграє три матчі, при цьому обов'язково з більшою різницею, ніж вони програли в першому колі (класний збіг: і Ренн, і Фенербахче, і АЕК потрібно обігравати з різницею в 2 і більше голів).

У той же час АЕК 13 жовтня обіграє Фенербахче, після чого в двох турах, що залишилися, суперники киян грають між собою внічию. У результаті отримуємо такий розклад: Динамо – 9 очок, Ренн – 9 очок, Фенербахче – 9 очок, АЕК – 7 очок.

Оскільки при рівності дивляться на особисті зустрічі, а Динамо в нашій особливій реальності організувало собі найкращі показники, саме команда Мірчі Луческу з першого місця вирушає прямо до 1/8 фіналу. Гарно, але...

Так само неймовірно, але чому б і ні: 2-е місце та боротьба в 1/16 фіналу

Можна сказати, що для такого результату підходить абсолютно такий самий сценарій, що і для першого місця. Але в цьому випадку Динамо не виграє у Ренна чи Фенербахче з потрібною різницею, щоб не мати переваги у особистих зустрічах. АЕК дивиться на боротьбу гігантів з боку.

Або є подвійний варіант зі зміною місць Ренна і Фенербахче (нам не принципово), за якого Динамо так само виграє всі свої матчі, АЕК перемагає "червоно-чорних" або "жовтих канарок". В одному варіанті або французи зливають усі свої поєдинки, або турки.

Отримуємо картину, за якої Ренн/Фенербахче – 13 очок, Динамо – 9 очок, Фенербахче/Ренн – 7 очок, АЕК – 6 очок. Все ще чудово, але все ще так само складно уявити таке. А тому перейдемо до ймовірнішого розкладу.

Виліт до Ліги конференцій

Потенційне майбутнє Динамо: 3-е місце та привіт, Дніпро-1 (або ні)

Чого вже гріха таїти, сподіватися на те, що перші два варіанти збудуться, звичайно, можна, але щоб у таке вірити, треба заправитися якимось міцним алкоголем. Будучи все ж таки реалістами, розглядаємо те, що гравців Динамо та їхніх уболівальників чекає з більшою ймовірністю.

Тут не треба нічого такого рахувати і вигадувати: головний суперник "біло-синіх" у боротьбі за третє місце - це, безумовно, кіпріоти. Вірити, що Ренн чи Фенербахче раптово просядуть і справді програватимуть матч за матчем, якось безглуздо. Ці колективи будуть сперечатися, хто вийде до 1/8, а хто пободається в 1/16.

Для Динамо ключовою грою стане очна зустріч із АЕКом у п'ятому турі, де киянам необхідно буде перемагати з різницею у 2+ голів. І сподіватися, що в останньому турі Ренн випадково не віддасть хоча б бал колективу з Ларнаки. А то може вийти четвертий варіант...

Кінець єврокубкової кампанії

Відставка Луческу у той же день та тотальний розпродаж складу: 4-е місце, ганьба, повернення додому

За всю історію турніру та участі в ньому Динамо не змогло подолати груповий раунд два рази: у сезоні-2011/12 (Бешикташ, Сток Сіті, Маккабі Тель-Авів) та сезоні-2019/20 (Копенгаген, Мальме, Лугано). Але в обох випадках українці посідали хоча б третє місце, не опускаючись на саме дно.

Що ж, все колись буває вперше, та й комусь треба бити антирекорди. Здавалося, що програш АЕКу у другому турі був випадковістю, але гра в УПЛ демонструє нам протилежне – це закономірність. Можливо, розгром Руху в останньому турі чемпіонату додав впевненості.

У будь-якому випадку є кілька способів посісти навіть останнє місце. Перший, він же найпростіший: програти все і забути про цей єврокубковий сезон, як про страшний сон. Спосіб №2: грати внічию три рази – результат той самий: Динамо – 3 очки, АЕК – 4 очки.

Третій варіант: перемогти АЕК 1:0, але маючи при цьому найгірші показники забитих та пропущених. Рівність очок, 1:0 в обох зустрічах, найгірша різниця – до побачення, Ліга Європи.

Четвертий (найприкріший): із трьох матчів Динамо перемагає, здавалося б, у найпотрібнішому (АЕК) з потрібною різницею, програючи два, що залишилися. Але водночас АЕК, наприклад, в останньому турі грає внічию з Ренном.

Висновок: Насправді для найгіршого розвитку подій існує значно більше варіантів, ніж для боротьби за єврокубки, що кумедно. Кожен вільний вірити в будь-який результат, як йому заманеться.

Ми ж просто сподіватимемося, що гравці Динамо як слід налаштуються на ігри, що залишилися, адже з такими результатами справді можна увійти в історію, ось тільки не так, як хотілося б.


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK