Непереможений Моурінью проти непереможеної Севільї: анонс і прогноз на фінал Ліги Європи

ISPORT.ua представляє головні чинники напередодні фінального матчу єврокубкового турніру.
2023 г., 31 травня, 09:24
Севілья - Рома / Getty Images
Севілья - Рома / Getty Images

У середу, 31 травня, відбудеться перший фінал єврокубкового турніру - Ліги Європи. У вирішальній грі зіграють Рома (Італія) та Севілья (Іспанія).

Італійський колектив минулого року виграв Лігу конференцій, а вже зараз піднявся на ранг вище. Севілья, як відомо, має магію в Лізі Європи, тож буде вкрай цікаво, як проявлять команди себе.

Фінальний матч турніру відбудеться в Будапешті (Угорщина). ISPORT.ua представляє анонс фіналу Ліги Європи.

Шлях до фіналу

Севільський колектив починав єврокубковий сезон у Лізі чемпіонів, але там затримався лише на час групового етапу. За підсумками першої стадії вони посіли третє місце в групі з Манчестер Сіті, Боруссією Дортмунд і Копенгагеном.

Плей-офф Ліги Європи для Севільї розпочався доволі легко - розгромна перемога над ПСВ у першій грі (3:0), а в другій гостра поразка (0:2). В 1/8 фіналу їм зустрівся Фенербахче, який був битий за дві гри (2:1). Наближаючись до вирішальних ігор - рівень суперників зростав. Уже на наступній стадії Манчестер Юнайтед, який нав'язав боротьбу лише в першій грі (2:2), а потім був знищений (3:0). Півфінал з італійським Ювентусом і тут іспанці були неймовірні - 3:2 за сумою двох зустрічей, причому переможець визначився в додатковий час.

Італійська Рома починала свій шлях у Лізі Європи з групового етапу. У суперники римлянам потрапили Бетіс, Лудогорець і ХІК. За шість ігор команда набрала 10 очок, однак більшу їх частину - 7 - за останні три гри. Це свідчить про моральний дух, адже вони були близькі до вильоту з Ліги Європи, але посіли друге місце в квартеті.

У плей-офф підопічні Жозе Моурінью провели посередню гру, але змогли дістатися до фіналу. Запитаєте, як? Відповідаємо. Перший етап - вибитий Зальцбург (2:1), другий етап - переможений іспанський Реал Сосьєдад (2:0), третій етап - розгромлений Фейєноорд (5:2). Півфінал був найбільш спірним для Роми, адже мінімальна перемога вдома над Байєром не робила їх фаворитом на вихід у наступний турнір. Саме німці знищили вдома суперника, але лише по грі, а голів не було забито. Сумарно - 1:0 і Рома у фіналі.

Слова тренерів перед фіналом

  • Наставник Севільї Хосе Луїс Менділібар:

Ми ставили перед собою завдання якомога краще виступити в цьому турнірі, і поки все йде добре. Ми вибили Манчестер Юнайтед і Ювентус - дві дуже сильні команди, і зіграємо в Будапешті зі ще однією класною командою, у якої чудовий тренер. Люди не чекали від нас подібного, але нам це вдалося.

  • Тренер Роми Жозе Моурінью:

Моєю метою був вихід у фінал. Севілья - дуже сильна команда з багатющим досвідом. Почнемо думати про фінал ближче до справи, а поки ми зосереджені на чемпіонаті Італії.

Орієнтовні склади

Севілья: Буну - Навас, Баде, Гудель, Алекс Теллес - Фернандо, Ракітіч - Окампос, Торрес, Хіль - Ен-Несірі

Рома: Руй Патрісіу - Манчіні, Манчіні, Смоллінґ, Ібаньєс - Челік, Смоллінґ, Матіч, Спінаццола - Дібала, Пеллегріні; Абрахам

Цікаві факти

  • Севілья вигравала шість разів Лігу Європи;
  • Рома минулого року виграла Лігу конференцій;
  • Рома ніколи не грала у фіналі Ліги Європи (Кубок УЄФА 1991 року, де програла Інтеру);
  • Севілья провела 16 ігор (8 перемог, 3 нічиїх і 5 поразок) з італійськими клубами - останні дев'ять ігор перемоги і лише нічия в півфіналі з Ювентусом;
  • Рома виграла лише 12 із 39 зустрічей з іспанськими клубами (7 нічиїх і 20 поразок)
  • Жозе Моурінью може стати першим тренером, хто виграє Лігу Європи з трьома командами (Порту і Манчестер Юнайтед);
  • У поточному розіграші Ліги Європи Севілья постійно вигравала вдома, але на виїзді не перемагала. Востаннє виїзний успіх у Лізі чемпіонів сезону-2020/21 у грі з Ренном (3:1);
  • У Роми аналогічна статистика - 4 перемоги вдома і на виїзді по дві поразки з двома нічиїми;
  • Севілья проведе 52-й матч у плей-офф Ліги Європи - жодна інша команда навіть не зіграла 50.

Непереможна Севілья в Лізі Європи

  • Севілья - Мідлсбро (4:0) - Кубок УЄФА-2005/06
  • Севілья - Еспаньол (2:2, по пен. 3:1) - Кубок УЄФА-2006/07
  • Севілья - Бенфіка (0:0, по пен. 4:2) - Ліга Європи-2013/14
  • Севілья - Дніпро (3:2) - Ліга Європи-2014/15
  • Севілья - Ліверпуль (3:1) - Ліга Європи-2015/16
  • Севілья - Інтер (3:2) - Ліга Європи-2019/20

Непереможний Жозе Моурінью в єврокубках

  • Порту - Селтік (3:2 д.в) - Кубок УЄФА-2002/03
  • Порту - Монако (3:0) - Ліга чемпіонів-2003/04
  • Інтер - Баварія (2:0) - Ліга чемпіонів-2009/10
  • Манчестер Юнайтед - Аякс (2:0) - Ліга Європи-2016/17
  • Рома - Фейєноорд (1:0) - Ліга конференцій-2021/22

Прогноз

Моурінью не програвав у фіналах єврокубків, а Севілья завжди перемагала у вирішальних іграх Ліги Європи. Одна із серій після фінального свистка точно перерветься.

Італійці вельми прагматичні, десь везучі і навіть нудні. Але саме їхній стиль гри дозволив дістатися до фіналу, тож переможців не судять. Саме цей принцип у Жозе Моурінью. Хочете бачити красиву гру? Не дивіться Рому.

Севілья пройшла тривалий сезон, в якому було: ризик вильоту з Ла Ліги, виліт з Ліги чемпіонів, третій тренер біля керма команди і фінал як нагорода.

Що побачимо на полі? Швидкий гол може значно вплинути на хід гри, але, якщо такого не буде, то буде дуже тривала і старанна гра. Рома вміє захищатися, може дивувати в атаці, але їй поспішати не потрібно, навіть, якщо не виходить. Севілья більш яскрава і більш нахабна, але чи вистачить духу, щоб зламати Моурінью...

Фінал має бути особливим, а ми знаємо, що є лише один "Особливий". Тож прогнозуємо перемогу Роми у фірмовому стилі.

Прогноз ISPORT.ua: Рома виграє трофей


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK