Браконьєр, який лякає: Довбик - причина феноменальних виступів Жирони

ISPORT представляє адаптацію аналізу The Athletic про гру Артема Довбика.
26 січня, 15:33
Артем Довбик
Артем Довбик

В епоху бурхливої тактичної гнучкості, здається, стає дедалі менше місця для справжніх таргетменів – таранних форвардів.

Однак, якщо нападник може поєднувати свою фізичну силу з упевненістю та швидкістю, бути рухливим та хитрим, відходити в глибину, вриватися в штрафний, пресингувати та на рівних "боротися" з найсильнішими центральним захисниками — як це робить Артем Довбик — тоді їх ще можна класифікувати як таргетменів і, більше того, вони ще можуть впливати на гру.

Саме такими словами розпочинається аналітичний матеріал від порталу The Athletic, присвячений українському форварду. ISPORT представляє адаптацію статті з розбором гри Артема Довбика.

Довбик — високий дев'ятий номер іспанської Жирони — це гравець, який лякає суперників своєю присутністю. 26-річний українець знаходиться в нищівній формі. Він є найкращим бомбардиром Ла Ліги разом із Джудом Беллінгемом з Реала після хет-трику в матчі з Севільєю, який дозволив Жироні повернутися на вершину таблиці.

Читайте також: Швидкісний хет-трик Довбика: відео голів українського форварда в матчі з Севільєю

Трохи більше ніж після половини свого першого сезону в Іспанії, він, мабуть, уже є найефективнішою атакуючою силою в Ла-Лізі.

Чому ж Довбик проводить такий чудовий сезон?

Прихід Артема на початку цієї кампанії був типовим для Жирони під керівництвом City Football Group — досить стриманим, але статистично багатообіцяючим.

Гонорар у розмірі 7,75 мільйона євро зробив його 15-м найдорожчим придбанням серед всіх команд Ла Ліги минулого літа. Українець замінив Теті Кастелльяноса, який пішов після сезону з 24 голами в Іспанії.

Артем швидко включився в гру, забив лише за вісім хвилин після свого першого виходу на поле в складі Жирони, ударом головою на дальній штанзі після подачі співвітчизника Віктора Циганкова. Той удар Довбика з близької дистанції, а також його зв’язок із талановитим земляком були сигналом про чудове майбутнє.

Якщо дивитися на цифри, то Довбик типічний гравець штрафного майданчика, фінішер, наконечник атак, або як говорять в Англії – браконьєр! 90,1% його ударів були зроблені з меж штрафного майданчика. Крім того, жоден гравець у лігах європейської ТОП-5 не наніс такої кількості ударів зі штрафного — українець перевершує навіть показники Ерлінга Голанда з Манчестер Сіті.

Довбик дуже агресивно атакує на просторі і без м'яча. Він дуже швидко мислить і приймає рішення, що дозволяє йому позбуватися захисників, які відступають назад під час швидких атак.

Наприклад, розглянемо матч проти Райо Вальєкано. Коли Циганков біжить по флангу, Довбик розміщується між двома захисниками суперника. Він починає рухатися в сторону дальньої штанги воріт…

Обидва захисники суперника - і Флоріан Лежен, і Абдул Мумін – дивляться в цей момент на м'яч, адже Віктор вже входить в карний майданчик. Тим часом Артем змінює напрямок свого руху і "з'являється" перед захисником…

…але тут же зупиняється і змушує Муміна, який зреагував на попередній рух, по інерції піти вперед, хоча сам Артем відступає назад.

При цьому Циганков чудово розуміє свого партнера і віддає передачу саме туди, куди треба. Оборонець на ногах не втримався і впав, а Довбик прийняв м'яч та пробив точно в ціль.

Крім того, що Довбик вміє грати витончено, його маса та швидкість роблять його лякаючим елементом на контратаках.

Згадаємо драматичний матч на початку року проти мадридського Атлетико, коли Артем не реалізував чудову нагоду на перших секундах. Він прорвався між двома центральними захисниками на неймовірній швидкості, але трішки не влучив в площину воріт.

Його стиль бігу дуже нагадує Голанда - так само опущена голова, потужні руки, що дозволяє йому просуватися вперед в боротьбі з оборонцями.

Фізичні характеристики роблять Артема очевидною загрозою воріт суперника. Зріст майже 190 сантиметрів дозволяє добре грати головою – він вже забив п'ять голів цією частиною тіла, лідируючи разом з Гаррі Кейном за цим показником в ТОП-5 чемпіонатах Європи.

Але здатність Довбика відволікати захисників в той час, коли решта гравців команди розтягує інших оборонців – є ключовим фактором для Жирони. Артем тисне на центрбеків, а потім кидається у вільний простір – сама його присутність на полі важлива з тактичної точки зору.


Хоча це не є його основною функцією, Довбик поєднує свою плідну гру в повітрі з акуратними дотиками на землі, і він не боїться опускатися в глибину і підтримувати атаку, навіть не дивлячись на його спрямованість на штрафний майданчик. 

Його роль у блискавичному контратакувальному голі Жирони на виїзді проти Осасуни в листопаді продемонструвала його хорошу гру в комбінаціях, а також здатність тримати захисників під тиском. 

У першому епізоді його команда не встигає до власного кутового прапорця, але Довбик зміщується вліво, щоб відкритись для Дейлі Блінда, який віддає пас йому в ноги. 

Довбик перехоплює м'яч і стримує Алехандро Катену, поки той чекає на підкріплення, а потім віддає передачу Савіо, а потім миттєво обходить свого суперника, щоб атакувати через простір позаду. 

Далі він знову демонструє свою високу швидкість, розтягуючи фланг ще ширше, та забезпечує собі можливість віддати наскрізний пас, яким скористається Іван Мартін, щоби забити гол. 

Його фізичні дані дають йому можливість безпечно тримати м’яч, коли він стоїть спиною до воріт, щоб віддати передачу партнерам по команді. 

Наприклад, у матчі проти Райо Вальєкано українець продемонстрував як глибоко в штрафній суперника він може отримати м'яч, захищаючи його, і врешті-решт віддати передачу, в цьому моменті на Мігеля Гутьєрреса під удар. 

Він не є ідеальним сучасним нападником - його гра в парі іноді буває незграбною, а захисні дії не завжди на висоті - але його ефективність, коли справа доходить до реалізації нагод, як для себе, так і для партнерів по команді, вивела Жирону на наступний рівень і на вершину Ла Ліги. 

Іноді саме прості речі допомагають вигравати футбольні матчі, і для Жирони, гравець, який знає свій шлях до воріт, на вістрі експансивного володіння м'ячем дав бажаний ефект.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!

КЛЮЧОВІ СЛОВА: Артем Довбик

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK