Усі стадіони, на яких пройде ЧС-2022 з футболу

Список стадіонів, де відбудеться Чемпіонат Світу з футболу-2022.
2022 г., 20 жовтня, 22:52
Стадіон 974 (Рас-Абу-Абуд) / Getty Images
Стадіон 974 (Рас-Абу-Абуд) / Getty Images

У листопаді та грудні цього року пройде чемпіонат світу у Катарі. Цей розіграш стане 22-м турніром в історії футболу.

Вперше у своїй історії чемпіонат світу з футболу пройде на Близькому Сході, що позначається на термінах його проведення через високу температуру .

Катар виграв право проводити міжнародний турнір у грудні 2010 року. За цей час влада країни побудувала багато стадіонів, хоча деякі з них ще не відкриті.

ISPORT.ua розповідає про арені, на яких зіграють кращі команди світу.

Лусаїл Іконік

Регіон: Лусаїл (25 км від Дохи – столиця Катару)
Кількість глядачів: 80 тисяч

Арена, на якій відбудеться півфінал та фінал чемпіонату світу. Загалом стадіон прийме десять поєдинків на різних етапах змагань. Зовнішній вигляд спорткомплексу нагадує золотий палац, а за його побудову відповідало архітектурне бюро Нормана Фостера.

Після проведення турніру стадіон буде реконструйований, а загальна кількість місць буде зменшена до 20 тисяч. На самій арені будуть масштабні зміни: розмістяться школа, лікарня, торговий центр, кафе та ресторани.

Читайте також: Лусаил - незаконченный город, куда мечтает попасть каждая сборная в мире

Аль-Байт

Регіон: Ель-Хор
Кількість глядачів: 60 тисяч

Дивовижний стадіон, який нагадує бедуїнський намет, віддаючи дань предкам, які мешкали на березі Перської затоки. Стадіон споруд настільки екологічно чистий, що він отримав відзнаку від компанії GSAS. Тому можна зробити висновок, що арена символізує зв'язок минулого та майбутнього Катару.

Усього ж на стадіоні відбудеться дев'ять ігор, включаючи півфінал. Після турніру верхній ярус трибун розберуть і направлятимуть до країн, що розвиваються – для підтримки футболу.

Ахмед бін Алі

Регіон: Аль-Райян
Кількість глядачів: 40 тисяч

Стадіон спроектований архітектурним бюро Pattern Design, який проектував стадіон Евертона. Щоб побудувати цю арену довелося знести минуле, а це сталося у 2015 році.

Хоч кількість глядачів на арені зменшуватиметься після турніру, але масштабної реконструкції не буде. На ній вже грає один із найпопулярніших клубів країни – Аль-Райян. На цьому стадіоні грають не лише місцеві команди, а також проводилися ігри клубного чемпіонату світу та Кубок арабських націй.

Міжнародний стадіон Халіфа

Регіон : Ель-Вакра
Кількість глядачів: 40 тисяч

Один із вікових стадіонів Катару, який був збудований у 1976 році, а вже у 2017 – реконструйований. Арена була названа на честь Халіфі бін Хамада Аль Тані, шостого еміра Катара, скинутого у 1995 році своїм сином, еміром Катара Хамадом бін Халіфою Аль Тані.

На цій арені вже проводився фінал клубного чемпіонату світу у 2019 році, коли Ліверпуль виборов. Під час мундіалю на стадіоні проведуть вісім ігор, включаючи поєдинок за третє місце.

Аль-Джануб

Регіон: Ель-Вакра
Кількість глядачів: 40 тисяч

У минулому місто Ель-Вакра було рибацьким, тому арену зробили на основі свого минулого. Дизайн стадіону – крыша виконаний у вигляді вітрил човників Дау. Арена прийме сім ігор: груповий етап та один матч 1/8 фіналу. Після чемпіонату світу стадіон вміщуватиме 20 тисяч глядачів.

До цього на арені проводили змагання з Кубку арабських націй, азіатської Ліги чемпіонів.

Аль-Тумама

Регіон: Доха
Кількість глядачів: 40 тисяч

Цей стадіон проектував катарський архітектор Ібрагім Джайд. Особливість дизайну полягає в тому, що стадіон нагадує традиційний катарський головний убір шапочку – гафія. Арена названа на честь дерева, що росте у регіоні. На цьому стадіоні відбувся фінал кубку країни, а також грали міські команди.

На чемпіонату світу арена прийме вісім матчів: шість ігор на груповому етапі та по одному поєдинку 1/8 та 1/4 фіналів. Після турніру кількість можливих глядачів на арені зменшиться вдвічі. На території спорткомплексу розміщуватиметься центр спортивної медицини та готель.

Едьюкейшн Сіті

Регіон: Аль-Райян
Кількість глядачів: 40 тисяч

Назва стадіону походить від місця його знаходження – освітній район Катару. За проект відповідала іспанська архітектурна компанія FIA Fenwick Iribarren Architects. Зовнішній вигляд арені нагадує діамант, а фасад виконаний у стилі напівпрозорих трикутних панелей. Біля стадіону багато зелені, а тому Едьюкейшн Сіті визнаний одним із найекологічніших арен світу.

На турнірі тут буде зіграно вісім матчів: шість ігор на груповому етапі та по одному поєдинку 1/8 та 1/4 фіналів. Після чемпіонату світу стадіон вміщатиме 25 тисяч глядачів, а арена буде віддана під ігри університетським спортивним командам. Зайві конструкції відправлятимуть до країн, що розвивають спорт.

Стадіон 974 (Рас-Абу-Абуд)

Регіон: Доха
Кількість глядачів: 40 тисяч

Один із найдивовижніших стадіонів мундіалю, особливість якого полягає у його конструюванні. Арена побудована з вантажних контейнерів – вперше у світі. Назва – "Стадіон 974". 974 – кількість контейнерів, використаних для будівництва та міжнародний телефонний код Катару.

На турнірі тут будуть зіграні сім матчів: шість ігор на груповому етапі та один поєдинок 1/8 фіналу. Після його завершення стадіон просто розберуть. Він є тимчасовим.


Кожний стадіон має свою історію, дизайн, мету та особливість. Дуже хотілося б, щоб збірні також подарували нам казку, яку ми пам'ятатимемо завжди.

Дмитро Данець


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK