Гана на ЧС-2022 в Катарі - склад і шанси на перемогу

Збірна Гани на Чемпіонаті світу 2022 з футболу, склад команди, календар матчів та шанси на перемогу в турнірі.
2022 г., 16 листопада, 09:30
Андре Айю / Getty Images
Андре Айю / Getty Images

Збірна Гани є автором, напевне, найбільшого успіху  історії всіх африканських збірних на чемпіонатах світу.

В 2022 році вони також змогли пробитися на світову першість і знову спробують здивувати футбольних фанатів своїм виступом.

Зробити це буде досить важко, адже група в них досить серйозна.

Досьє команди

Прізвисько: Чорні зірки

Конфедерація: КАФ

Рейтинг ФІФА: 61

Головні здобутки: чемпіони Кубку африканських націй 1963, 65, 78, 82

Минулі виступи на чемпіонатах світу

До катарського мундіалю збірна Гани зіграла всього на трьох чемпіонатах світу. Дебютували вони в 2006 році в Німеччині. Тоді вони були наймолодшою командою турніру (середній вік трішки менше 24 років) і дійшли до 1/8 фіналу.

Джерело: Getty Images

В 2010 році Гана була надзвичайно близькою, щоб вийти в півфінал, але в матчі з Уругваєм Асамоа Гьян не зміг забити вирішальний пенальті в кінці екстра-тайму, а в серії післяматчевих уругвайці були сильнішими.

Кількість мундіалів: 4 (2006-2014, 2022)
Найкращий результат: чвертьфінал 2010

Легенди збірної

Якщо ми вже згадали Асамоа Гьяна, то не можна не розповісти про нього. Цей футболіст – приклад "легенди збірної". Адже на клубному рівні Асамоа не сяяв, а ось в збірній розкривався на повну. В Катарі його рекорд по матчам за збірну поб'є Андре Айю, а ось коли впаде його досягнення як кращого бомбардира в історії "чорних зірок" – питання відкрите.

Джерело: Getty Images

Грали за Гану і більш зіркові індивідуально гравці – це і Саллі Мунтарі, і Квадво Асамоа, і Стефен Аппіа, і, звісно, Майкл Ессьєн – легенда лондонського Челсі.

Як пройшли на ЧС-2022?

Гана в другому раунді африканської кваліфікації зустрілася в одній групі з Зімбабве, Ефіопією та ПАР. І саме останні могли пройти в третій раунд, але Гана випередила їх завдяки додатковим показникам. 

  1. Гана - 13
  2. ПАР - 13
  3. Ефіопія - 5
  4. Зімбабе - 2

У третьому раунді, який по суті є плей-офф за вихід на ЧС. Гана зустрічалася з непростою збірною Нігерії. В основний час обох матчів жодна з команд не змогла перемогти, але за рахунок голів на виїзді далі пройшла саме Гана.

Весь склад збірної Гани на ЧС-2022

Гана їде в Катар знову таки досить молодим складом. Половина всієї заявки має 23 і менше років. Є тут і дебютанти збірної, і гравці з місцевого чемпіонату, а найстарший футболіст (Деніс Одоі) в свої 34 роки зіграв за Гану тільки 4 матчі.

Лідерами Гани вже багато років є брати Айю – Андре та Джордан. Обидва, як і їхній батько Абеді Пеле, входять в ТОП-10 кращих бомбардирів в історії країни. Можливою проблемою стане недостатня зіграність, адже тільки п'ятеро з усієї компанії зіграли за збірну більше 20 матчів, і тільки 10 гравців, у яких 10+ ігор на національну команду.

Головна зірка: і як не дивно, головна зірка збірної Гани зіграла за неї всього 2 матчі. Мова йде про легенду Атлетіко Більбао Іньякі Вільямса. Цей форвард довго чекав виклику від Іспанії, але зрештою вирішив грати за батьківщину своїх батьків. Нехай пробачить Томас Партей, але ми обираємо зіркою саме Вільямса.

Джерело: Getty Images

На кого варто звернути увагу: до цієї осені значно менше людей чули про такого хлопця, як Мохамед Кудус. Але в нинішній Лізі чемпіонів гравець Аякса встиг заявити про себе і на чемпіонаті світу може тільки ще більше довести, що він є надзвичайним гравцем.

Шанси на перемогу Гани  у турнірі

Ганцям буде дуже складно вийти зі своєї групи. Як не крути, Португалія – головний фаворит квартету, Уругвай хоч і має багато ветеранів в складі, але все одно є потужною командо, а в Південної Кореї є Сон Хин Мін.

То ж, посісти хоча б друге місце в групі для Гани буде значним досягненням, не говорячи вже про перемогу на турнірі – це вже з розряду фантастики.

Розклад матчів збірної Гани
на Чемпіонаті Світу 2022

Група H                                         

24 листопада, 18:00, Португалія – Гана

28 листопада, 15:00, Південна Корея – Гана

2 грудня, 17:00, Гана – Уругвай

КЛЮЧОВІ СЛОВА: Гана Збірні на ЧС-2022

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK