Яка топова збірна провалиться і останні спроби Мессі та Роналду: головні інтриги чемпіонату світу у Катарі

Пропонуємо разом з ISPORT.ua поміркувати про те, що цілком може статися на мундіалі, а на що відверто не варто сподіватися.
2022 г., 19 листопада, 12:00
Головні інтриги чемпіонату світу у Катарі / iSport.ua
Головні інтриги чемпіонату світу у Катарі / iSport.ua

У неділю, 20 листопада, стартує 22-й розіграш чемпіонату світу з футболу, який цього разу з певних причин пройде не влітку, як завжди, а восени та взимку.

ФІФА вирішила, що віддати проведення мундіалю Катару, який ніколи не славився своїми футбольними традиціями, це чудова ідея.

Але які б причини не стояли за цим рішенням, це не скасовує самого турніру, на який ми чекаємо кожні чотири роки. А новий чемпіонат світу - це нові інтриги, які підтверджуватимуться або спростовуватимуться за ступенем просування збірних по турнірній сітці.

Тому ми підготували для вас дев'ять інтриг мундіалю, які, на нашу думку, варто розібрати детальніше.

Хто з топів провалиться?

Міжнародні турніри з футболу особливі тим, що, окрім яскравих перемог, завжди трапляються гучні сенсації. Футбольні вболівальники вже мають одну таку, адже чемпіон Європи збірна Італії не змогла пробитися на мундіаль, що пройде у Катарі. Також варто нагадати, що кваліфікацію на своїх континентах не пройшли Чилі, Колумбія, Швеція.

У 2014 році на чемпіонаті світу, який проходив у Бразилії, з групи не змогли вийти ціла низка зіркових збірних: Хорватії, Іспанії, Італії, Уругваю, Португалії. На мундіалі з групи не вийшла збірна Німеччини. Тож із упевненістю можна сказати, що сенсаційне станеться і зараз.

Серед збірних, які підходять до мундіалю, можна назвати збірну Англії. Саме англійці показували невтішні результати перед великим турніром, хоч минулого року й були фіналістами чемпіонату Європи. Незважаючи на проблеми, Англія має вийти з групи, незважаючи на те, що їм належить зіграти з Уельсом, США та Іраном.

Серед тих, хто може здивувати у негативному сенсі, то це збірні Іспанії, Німеччини. Саме ці команди опинилися в одній групі, де їм конкуренцію також становитимуть креативна Японія або міцна Коста-Ріка.

Крім того, збірні Іспанії та Німеччини показують схожу стилістику гри, адже в команді немає центрального нападаючого, а ставка робиться на утримання м'яча. Тож цілком імовірно, що ці збірні матимуть проблеми. Якщо ж вибирати одну збірну, то це німецький колектив, який дуже нестабільний.

Прогноз: збірна Німеччини

Хто з андердогів вистрілить?

Якщо ми говоримо про тих, хто провалиться, потрібно сказати про тих, хто може показати себе з кращого боку. У недавній історії були приклади, коли збірні досягали відмінних результатів, хоч спочатку в це не було віри.

У 2014 році збірна Коста-Ріки, яка опинилася в одній групі з Уругваєм, Італією та Англією, показала фантастичний результат. Їм удалося виграти свою групу, набравши 7 балів. У результаті вони дійшли до чвертьфіналу, де у серії пенальті поступилися бронзовим медалістам. У 2018 році збірна Хорватії дійшла до фіналу чемпіонату світу, що явно було важко передбачити. Їх зупинити зуміли лише французи.

Згадуючи останній чемпіонат Європи, то можна згадати подвиги збірної України, Чехії та особливо Данії. Українська та чеська збірна вибули на стадії чвертьфіналу, але данці були за крок від фіналу, програвши Англії у півфіналі.

Зараз є ціла низка збірних, які можуть показати себе, а саме: Уельс, Мексика, Польща, Данія, Японія, Сенегал, Сербія. Цілком імовірно, що хтось із них дійде до чвертьфіналу, а то й далі. Найбільше шансів мають данська збірна та сербська команда. Данці стали сильнішими, а серби мають цілу низку футболістів, які можуть протягнути команду якнайдалі.

Прогноз: збірні Данії та Сербії

Чи зможе Франція захистити чемпіонство?

Збірна Франції у 2018 році виграла чемпіонат світу, обігравши у фіналі національну команду Хорватії. Того року "триколірні" були головними фаворитами на перемогу, що показали на футбольному полі з першого матчу і до кінця.

Чемпіонат Європи-2020 поставив питання про силу французької команди, адже вона не змогла пройти 1/8 фіналу, програвши збірній Швейцарії. До того ж, на той час стався скандал із Кіліаном Мбаппе, якого розкритикували за невдалий турнір.

Наразі національна команда Франції потрапила в один квартет із Данією, Австралією та Тунісом. Цілком прохідна група, навіть незважаючи на кадрові проблеми. Дідьє Дешам не може розраховувати на низку гравців: Поля Погба, Нголо Канте, Преснеля Кімпембе, Веслі Фофана, Тома Меньє та Крістофера Нкунку.

До цих проблем варто додати невпевнену гру збірної Франції. Нехай французи пройшли відбір на ЧС-2022, але в Лізі націй провалилися – 1 перемога за шість ігор.

Глядачі та футбольні вболівальники мають розраховувати на вихід із групи збірної Франції, але ось у плей-оф команда далеко не зайде. На першому етапі ігор на вибування група D виходить на команди з квартету С, де на плей-оф претендують Аргентина, Мексика та Польща. Отже, можливо, французи також вилетять із турніру на стадії 1/8 фіналу. Враховуючи те, що Франція має сильних індивідуальних гравців, то їх межею стане чвертьфінал.

Прогноз: виліт на стадії ¼ фіналу.

Чи зможе Бразилія виграти свій перший ЧС з 2002 року?

Перед стартом кожного мундіалю список фаворитів на перемогу трохи змінюється: хтось у нього потрапляє, хтось із нього випадає. Але одне залишається незмінним – збірна Бразилії завжди вважається фаворитом на перемогу у турнірі.

І це не просто так. Бразилія постійно представляє футбольному світу нові таланти, які з юних років переїжджають до Європи та продовжують свій розвиток, виростаючи у гравців світового рівня. І кожні чотири роки ці таланти збираються разом, щоби поборотися за Кубок Світу.

Проте вже 20 років батьківщина Пеле не бачила своїх співвітчизників із золотими медалями. З часів феномена Роналдо "пентакампеони" залишаються "пентакампеонами".

Майже всі позиції "селесао" виглядають солідно. Питання викликають лише фланги оборони. Тіте вирішив взяти до Катару 39-річного Дані Алвеса. Найімовірніше, його взяли як талісмана, а тому гратиме Даніло. Зліва теж не найсильніші гравці: Алекс Теллес та Алекс Сандро.

В іншому – повний порядок. Якщо бразильці не почнуть вигадувати проблеми самі собі, груповий етап буде пройдено досить легко, а далі все буде в їхніх ногах. Бразильці мають усе, щоб перервати 20-річну "посуху" і тільки невдача і власна розслабленість можуть перешкодити їм перемогти.

Прогноз: перемога на ЧС-2022

Як ситуація Роналду вплине на Португалію?

Ось уже не думав Фернанду Сантуш, що за лічені дні до старту турніру головна зірка його збірної підкладе йому таку свиню.

Нерозумно вважати, що напружені відносини Роналду з Манчестер Юнайтед ніяк не вплинуть на виступи збірної Португалії. Яким би добрим актором не був Бруно Фернандеш, але всі розуміють його розчарування своїм ідолом. Та й Діогу Далот нікуди не подівся – він теж буде на мундіалі.

І якщо на інших гравців ця ситуація впливає опосередковано, то головне питання полягає в тому, як саме це вплине на самого "винуватця урочистості". Знаючи те, як він сприймає критику на свою адресу, можна припустити, що це лише зарядить його. Але є одне "але".

І це "але" - це його вік. Якби Кріштіану був на п'ять років молодший, можна було б з упевненістю заявити, що, як мінімум, на груповому етапі він буде розривати. Але йому без трьох місяців 38 років, а нинішній сезон чудово показує , що він має явні проблеми з реалізацією моментів.

Роналду частенько не встигає за ходом думок одноклубників, він надто часто опускається вниз за м'ячем, чим обмежує своїх півзахисників, які шукають його попереду. Про штрафні удари можна забути.

І якщо сам Кріштіану нічого з цим не зробить, а Сантуш не посадить його на лаву (іронічно виходить), то на Португалію чекає чергове розчарування: друге місце групи після Уругваю і, як наслідок, чвертьфінал проти Бразилії, де багато в чому все буде вже вирішено .

Прогноз: занижуємо очікування, щоб не бути розчарованими

Чи зможе Мессі привести Аргентину до чемпіонства?

Можна сказати, що все йде до цього. Принаймні саме так подають тему аргентинської збірної у закордонних ЗМІ.

Останній чемпіонат світу для Ліонеля Мессі – остання спроба зробити те, що не вдавалося з часів Дієго Армандо Марадони. Гравець ПСЖ продовжує жити метою перемогти на мундіалі.

Це також додасть йому аргументів у дебатах про найкращого гравця в історії як Аргентини, так і футболу загалом. Адже багато аргентинців досі вважають таким саме Марадону, який став чемпіоном світу 1986 року.

За вдалих обставин нас може чекати найвогненніший фінал чемпіонату світу в історії: Аргентина проти Бразилії. Дві нації, які протиставляють себе своєму опоненту. Це також буде фінал Мессі – Неймар, де бразилець зможе спробувати нарешті "вийти з тіні" свого друга.

Однак проблеми зі складом, що виникли в останні дні, удар по зіграності і, чесно кажучи, не найвидатніший півзахист ставлять під удар амбіції як самого Лео, так і всього аргентинського народу. На успішний результат турніру у виконанні Аргентини віриться на 30%.

Прогноз: не зможе - Марадона досі найбільший аргентинський футболіст

Чи проявить себе золоте покоління Бельгії?

Під це питання можна перефразувати один вислів: "Якщо я засну і прокинуся через сто років і мене спитають, що зараз відбувається в Бельгії, я відповім: вони досі говорять про своє "золоте" покоління і настрій перемогти на великому турнірі".

Здається, що вже самим бельгійцям набридло повторювати те саме кожні два роки перед чемпіонатами світу та Європи. Але, з іншого боку, як ще відповідати про покоління, до якого входять Де Брюйне, Куртуа, Лукаку, Вертонген та багато інших?

Ніхто в здоровому глузді не відповідатиме: "Знаєте, напевно, свій шанс ми вже пропустили. Будемо чекати, коли підросте наступне покоління".

Але, на жаль, насправді саме так і сталося. Більшість представників "золотого покоління" пройшли свій прайм. І якщо Куртуа і Де Брюйне продовжують залишатися на дуже високому рівні, то решта компанії, на жаль, здала.

Про Ліонеля Мессі кажуть, що майбутній турнір стане його фінальним акордом. Це ж можна сказати і про Бельгію. Був змарнований такий талант і потенціал, найкращим досягненням якого залишиться бронза минулого мундіалю.

Прогноз: не проявить - вилетить на стадії 1/8 фіналу від Іспанії/Німеччини

Лебедина пісня Уругваю?

Якщо запитати футбольного фаната, що він вважає найпам'ятнішим моментом у виконанні збірної Уругваю в останні кілька десятків років, він вам без роздумів відповість "воротарські здібності Луїса Суареса в ПАР 2010 року".

Той момент справді став знаковим. Цьому посприяв промах Асамоа Г'яна з пенальті, який мав вивести збірну Гани до півфіналу турніру, проте нерви та тиск від покладеної на нього відповідальності змусили його відправити м'яч куди вище поперечини.

Це був момент тріумфу "брудної" гри, яка хоч і була покарана червоною карткою. Але у півфіналі все відплатилося, і, можливо, саме Суареса не вистачило уругвайцям, аби обіграти Нідерланди.

Наскільки вдасться їм повторити хоча б успіх 2010 року? Тут би з групи вийти. Португалія, Гана та Південна Корея - квартет що треба. А якщо виникнуть труднощі і уругвайці займуть друге місце, то вийдуть вони прямо на Бразилію, а далі - політ додому.

Вікова оборона, така ж атака, що не вражає середина поля - є всі передумови для того, щоб лебедина пісня Уругваю закінчилася на ноті мінорної.

Прогноз: у кращому випадку – 1/8 фіналу, у гіршому – не вихід із групи

Скільки скандалів буде на турнірі?

Весь турнір – один суцільний скандал. Від визначення місця проведення мундіалю та жахливих умов будівництва стадіонів до особливих законів, яких усі фанати мають дотримуватись у Катарі (звісно, ​​якщо вони ризикнуть туди поїхати).

За кілька днів до старту чемпіонату світу в Мережі з'явилася інформація, що господарі турніру підкупили гравців збірної Еквадору, щоб ті дозволили їм перемогти у матчі-відкритті. Початок – краще не придумаєш.

З якою ймовірністю на полях Катару відбудуться скандали? З дуже великою. Цей турнір має всі шанси, щоб увійти в історію як найгірший чемпіонат світу.

На жаль, ФІФА, як і у випадку з турніром 2018 року, вирішила піти на поводу у грошей, а тому другий мундіаль поспіль викликає відчуття огиди. А скандали неодмінно будуть – який чемпіонат світу обходився без них? Питання лише в тому, як часто вони з'являтимуться. Є відчуття, що дуже часто...

Прогноз: скандалів буде більше, ніж хороших матчів


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK