Хто виграє чемпіонат світу 2022 року

Редактори ISPORT склали прогноз на переможця ЧС 2022 року в Катарі.
2022 г., 20 листопада, 12:00

Сьогодні, 20 листопада, стартує чемпіонат світу 2022 року і вже менше ніж за місяць ми дізнаємося назву команди, яка отримає звання найкращої на планеті на наступні 3,5 роки.

Мундіаль – дуже непередбачуваний турнір і далеко не завжди перемогу в ньому здобуває той, на кого всі чекають. Як приклад, хто взагалі очікував побачити Хорватію в фіналі минулого чемпіонату?

Редактори ISPORT мають свою думку на тему того, хто ж стане чемпіоном світу!

Бразилія

Василь Медвідь

Деякі рішення Тіте щодо заявки команди на Мундіаль здивували, але незважаючи на це "пентакампеони" мають один з найсильніших складів на турнірі.

Трохи страждають фланги оборони, але в інших місцях це майже ідеальна команда, яка здатна досягати висот.

Бразильці зараз це чудове поєднання голодних до перемог, але в той же час вже досвідченних гравців та декількох ветеранів, які власне знають, як ці перемоги отримувати.

Дуже часто на турнірах збірних головну роль відіграє фактор одного гравця. І такий гравець також є в Бразиліі - це звісно ж Неймар, котрий знаходиться зараз в чи не найкращій з можливих форм, а отже зможе потягнути за собою команду, якщо не отримає пошкодження, як це сталось на домашному ЧС 8 років тому.

Що ж до тренера, то Тіте звісно ж не тактичний геній, але для збірних це й непотрібно. Наставник національної команди перш за все має створювати хорошу атмосферу в команді та бути чудовим мотиватором, а це судячи з усього, у місцевого спеціалісту виходить добре.

Тож, слабких місць крім, як вже було сказано, країв захисту і, певною мірою, глибини заявки в латиноамериканців немає, що робить їх доволі серйозним претендентом, адже у інших фаворитів теж є вразливості.

Аргентина

Богдан Войченко

"Помремо за Мессі". Саме з такими словами виходитимуть на поле гравці збірної Аргентини. Вони дико заряджені, знаходяться в оптимальній формі, а найголовніше - неймовірно зіграні, про що свідчить тривала серія без поразок.

Хоча багато експертів і ставлять Бразилію головним фаворитом ЧС-2022 через іменитий і дорогий склад, проте "небесно-блакитних" не можна скидати з рахунків. В обоймі у Скалоні є по кілька якісних гравців на кожну з позицій, при цьому, якщо хтось раптом вилетить, знайдеться інший футболіст, який не поступиться своїм навичкам своєму візаві.

Із кадрових втрат можна відзначити лише непопадання в заявку нападаючого Хоакіна Корреа та хавбека Джованні Ло Чельсо, які через травми не зможуть допомогти своїй команді. Однак, як у лінії атаки, так і в центрі поля, є кому вийти зіграти без втрати якості.

Щодо головної зірки збірної Аргентини, Мессі як ніколи мотивований. Гравець набрав неймовірну форму, схожу на ту, в якій він був у 2019 році, коли лише камбек Ліверпуля зупинив блискучого Лео від п'ятого кубка Ліги чемпіонів.  35-річний капітан віддасть себе за можливість підняти над головою довгоочікуваний трофей.

Не варто забувати і про тіньового лідера збірної Аргентини, а саме Анхеле Ді Марії. Вінгер дивом встиг відновитися до турніру, а у недавньому товариському матчі з ОАЕ футболіст оформив дубль і віддав один асист, тим самим "розім'явшись" після травми.

Важко сказати, хто чи що зможе зараз зупинити Мессі та компанію на ЧС-2022, однак якщо аргентинці гратимуть так само, як у Фіналіссимі та на Копа Америка-2021, то рівних їм явно нікого не буде, а сам Лео перепише історію,  ставши навіки найкращим футболістом.

Франція

Олексій Погорелов

Так, вибір з урахуванням прокляття чинних чемпіонів виглядає авантюрним. Так, вибір був зроблений ще до новини, що володар Золотого м'яча Карім Бензема пропустить турнір. Але навіть це не завадить визначити причини успіху “Les Bleus”.

По-перше, у 2018 році Франція перемогла без форварда мадридського Реалу у складі. Олів'є Жиру, який приніс свої особисті виступи в жертву заради командного результату, все ще у ростері.

По-друге, фактор тренера. Як би сильно не критикували останнім часом Дідьє Дешама, і який би на нього не чинився тиск новинами про Зінедіна Зідана, він – переможець: і як гравець, і як тренер.

Дешам чудово знає цю команду, чудово знає її можливості, сильні та слабкі сторони. Його контракт із Федерацією завершиться після ЧС-2022 і, з великою ймовірністю, він піде, а тому голосно грюкнути дверима, вигравши мундіаль, незважаючи ні на що - шикарний спосіб піти на своїх умовах, умовах переможця.

По-третє, фактор Кіліана Мбаппе. У нинішньому сезоні його не критикував лише лінивий (і було за що). До того ж, йому нагадують вирішальний промах у серії пенальті на ЧЄ-2020 проти Швейцарії. Злість у молодого француза накопичилася хоч греблю гати.

Тому цей турнір – чудова нагода заткнути роти всім своїм критикам. З урахуванням травми Бензема він знову стане лідером "триколірних” на полі. І за відсутності Ерлінга Голанда він може стати найкращим бомбардиром турніру, що додасть йому аргументів у суперечці за наступний Золотий м'яч.

І останній аргумент – фактор розкладу. Данія, Туніс, Австралія – перше місце групи має бути за Францією. Далі на шляху до фіналу французи зустрінуться з Мексикою/Польщею (1/8), Англія (1/4), Бельгія/Німеччина/Іспанія/Португалія/Уругвай (1/2) – всі суперники, яких можна проходити. А фінал – завжди непередбачуване видовище.

Англія

Василь Войтюк

Чи не остання можливість Гарета Саутгейта довести, що він непоганий головний тренер. На минулому чемпіонаті світу його команда здобула дуже непоганий результат, дійшовши до півфіналу турніру, коли від неї цього не особливо чекали.

Склад національної збірної Англії з 2018 року не особливо змінився. Ці ж самі хлопці дійшли до фіналу чемпіонату Європи, який не змогли виграти і ось ще один шанс нарешті здобути трофей.

Проти того, що чемпіонами стануть саме англійці, говорять їхні результати в останніх матчах. "Три леви" просто жахливо провели Лігу націй, вилетівши з елітного дивізіону. Але ж чемпіонат світу – особливий турнір. Тут Саутгейт повинен налаштувати свою команду на найбільші звершення.

Більше того, в Англії вимальовується дуже непогана турнірна сітка. Якщо вони виграють свою групу (а повинні це робити), то в 1/8 фіналу зустрінуться з Сенегалом чи Еквадором. В чвертьфіналі суперником може стати побита травмами Франція, не найсильніша Польща, Мексика, або ж Данія. Навіть в півфіналі серед суперників не повинно бути Бразилії чи Аргентини, а будуть чи бельгійці, чи іспанці, чи німці, чи португальці – все це команди не в найкращому стані, з якими можна боротися і перемагати.

Данія

Дмитро Данець

Чемпіонат світу – особливий турнір, незважаючи на те, що завжди є фаворити, аутсайдери. Багато хто прогнозує перемогу справді сильним збірним, які підходять до турніру в Катарі у чудовій формі, але, а що, якщо повірити у казку?

На Євро-2020 нам подарувала казку збірна Данії, яка, незважаючи на втрату лідера Крістіана Еріксена, зуміла дійти до півфіналу турніру. Згадуючи шлях до такої стадії, команда пройшла у плей-офф збірні Уельсу з Гаретом Бейлом та Чехію, яка обіграла претендента на перемогу – збірну Нідерландів. Виліт у півфіналі від збірної Англії стався зі скандалом, адже за рівної гри у додатковий час англійці отримали спірний пенальті, який і був реалізований.

Згадуючи чемпіонату світу у 2018 році, Данія також була в одній групі з Францією, разом із якою вийшли з групи. Далі відбувся виліт від віце-чемпіонів – збірної Хорватії, яка виграла у серії пенальті. Чемпіонат світу виграли французи.

Як бачимо, данці показують відмінну гру і їй трохи не вистачає удачі, щоб створити гучну сенсацію. Зараз же всі умови створені, щоб здивувати, адже на Близькому Сході ніколи ще не проводили такі великі турніри, а отже, багато в чому буде важлива адаптація та підготовка.

Щодо шансів на успіх, то Данія – темна конячка, а також команда входить до ТОП-10 головних претендентів на чемпіонство. Враховуючи сильний склад, тренерську майстерність Каспера Юльманна та фанатську підтримку, то чому б не здивувати весь світ, адже навіть зараз не можна сказати збірну, яка має виграти бажаний трофей.

Португалія

Ігор Міщук

У випадку з Португалією варто говорити, що ця збірна не повинна вигравати чемпіонат світу, як Бразилія, Аргентина чи Франція (утім, останні можуть випасти з цього переліку після низки травм важливих гравців, що підкосила команду), а може виграти, як умовні Англія, Іспанія чи Німеччина на нинішньому турнірі. Португальці, зазвичай перебуваючи серед головних претендентів на тріумф чи знаходячись біля них, готові та можуть протистояти і боротися з лідерами.

Нинішня португальська команда викликає певні суперечливі відчуття, а відстань між крайніми точками цієї невизначеності велика - лузітани здатні як розчарувати, так і приємно здивувати. Із одного боку, Португалія може зупинитися вже на груповому етапі, де їй протистоятимуть міцні Уругвай, Південна Корея та Гана. Зрештою, у португальців буде додаткова мотивація поквитатися за колишні невдачі в зустрічах з ними на попередніх світових форумах, зокрема з уругвайцями та корейцями. Із іншого боку, команда має запас міцності, щоб пройти довгий шлях при певному збігу обставин і бажанні, підкріпленому майстерністю, чого у португальців не відібрати. Є шанси підкорити історичну вершину та переписати перелік відносно невдалих виступів на чемпіонатах світу.

Португалією керує досвідчений тренер Фернанду Сантуш, який приводив збірну до поки що найзначніших здобутків у її історії - перемоги на чемпіонаті Європи-2016 та у Лізі націй-2019. Команда має сильних виконавців у атакуючій та середній лініях - Бруну Фернандеш, Бернарду Сілва, Жоау Фелікс, які здатні робити результат, також у складі чудові захисники, як Рубен Діаш чи Жоау Канселу. Є надія, що нарешті проявить себе на повну в збірній Рафаель Леау, найкращий гравець минулого сезону Серії А і один з лідерів чемпіонського Мілану, який виблискує на клубному рівні, але поки не забив жодного голу за національну команду.

Безперечно, окремою темою стоїть Кріштіану Роналду. На тлі скандального інтерв'ю та проблем у клубі це буде, схоже, його остання нагода показати, на що він здатний і принести користь збірній. Заяви 37-річного футболіста про завершення кар'єри у разі перемоги на ЧС-2022 можна розцінювати, як прагнення до останнього ривка, віддавши всі сили, та до можливості піти на піку. А хто, як не він, здатний видати щось неймовірне? Незважаючи на скандали, Роналду має шанс поставити крапку гідним результатом, який відповідатиме статусу одного з найкращих в історії. Наближається останнє протистояння двох Великих на рівні збірних, останній похід за головним трофеєм, що лише додасть мотивації.

Нідерланди

Андрій Безуглий

Букмекери та більшість вболівальників не дуже високо оцінюють шанси збірної Нідерландів виграти ЧС-2022. А дарма, адже, якщо дивитись на склади, “помаранчеві” не дуже відстають від фаворитів.

При цьому, на відміну від Франції або Англії, Нідерланди мають дуже сильного та гнучкого тренера. Наразі серія Ван Гала в збірній складає 15 матчів без поразок.

Прагматичність та хитрість головного тренера робить Нідерланди небезпечним суперником для будь-якої команди. Спрогнозувати якою схемою та яким складом будуть грати Нідерланди в окремому матчі буде складно, і це їх сильна сторона.

Також не можна забувати і про топ-гравців, що увійшли до складу збірною. Ван Гал має якісних футболістів у кожній ланці: Ван Дейк, Де Врей, Де Йонг, Де Рон, Гакпо, Депай та інші. І варто звернути увагу на молодь, Луї с легкістю може зробити нову зірку футболу прямо під час мундіалю.

Підсумуємо, збірна Нідерландів дійсно може виграти ЧС-2022, оскільки ця команда може дивувати, має гнучкого тренера та склад, в якому гравцям є, що доводити світу.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: чемпіонат світу

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK