Герой дня: ТОП-10 фактів про Домініка Ліваковіча

ISPORT розповідає про голкіпера збірної Хорватії, який виграв другу серію пенальті поспіль.
2022 г., 10 грудня, 08:40
Getty Images
Getty Images

Національна збірна Хорватії - автори великої сенсації на стадії 1/4 фіналу чемпіонату світу. Вони змогли здолати збірну Бразилії і вийти в другий півфінал поспіль.

Перемогли вони бразильців так само, як і японців на стадії 1/8 фіналу - в серії післяматчевих пенальті. А головним героєм "лотереї" став Домінік Ліваковіч - воротар хорватської команди. ISPORT вивчив його біографію і ділиться зі своїми читачами цікавими фактами про життя гравця.

Домінік Ліваковіч. ТОП-10 фактів з біографії

  1. Домінік Ліваковіч не перший в своїй родині учасник чемпіонату світу з футболу. Він родич колишнього форварда збірної Югославії Йосипа Скоблара. Його мама – двоюрідна сестра екс-нападника  Ганновера та Марселя. Скоблар свого часу забивав на ЧС-1962.
     
  2. У Домініка не "прості" батьки. Його тато – Здравко Ліваковіч – колишній державний секретар Міністерства транспорту. Дідусь Войміл був лікарем-радіологом і членом правління рідного футбольного клубу Задар.
     
  3. Ліваковіч одружений на своїй давній знайомій Хелені. Вона також людина не чужа для спорту, адже в юності довго займалася фігурним катанням.
  4. Почав грати в воротах через Ікера Касільяса, пізніше почав захоплюватися грою Давіда Де Хеа.
     
  5. Ліваковіч народився в "баскетбольному" місті Задар і розпочинав своє спортивне життя саме з баскетболу. "Він грав дуже добре, він був найкращим в виконанні триочкових кидків, його кумиром був Реджи Міллер"? - розповідає друг дитинства Домініка. Також грав він і в волейбол, був прекрасним гравцем в футзал, але обрав все ж великий футбол.
     
  6. Щодо баскетбольного минулого, в житті Ліваковіча стався один дуже цікавий епізод. В 2008 році в Задарі збудували спортивну арену "Палац Крешиміра Чошича". Коли в середині йшли роботи по встановленню паркету та баскетбольних кілець, Ліваковіч саме опинився поруч і, взявши баскетбольний м'яч в руки, 13-річний Домінік зробив перший влучний кидок в історії цієї арени.
     
  7. Півтора роки тому Ліваковіч за думкою авторитетного порталу Transfermarkt коштував майже в два рази дорожче – 15 мільйонів євро проти нинішніх 8,5 млн. Загалом воротар наразі на четвертому місці в списку найдорожчих гравців чемпіонату Хорватії.
     
  8. На ЧС-2022 Ліваковіч показав себе як майстер по відбиттю пенальті. Цікаво, що в своєму дебютному матчі за Хорватію він також прийняв участь в "лотереї" і програв її чилійцям в товариському турнірі Кубок Китаю. В складі Динамо Загреб у Ліваковіча була серія пенальті проти румунського Клужа – її він виграв.
     
  9. Ще трішки про пенальті. Форвард збірної Франції Олів'є Жиру тричі бив пенальті Ліваковічу і всі три удари реалізував. Тому, якщо знову повториться фінал ЧС Хорватія – Франція, краще хорватам пенальті в свої ворота не отримувати.
  10. Ліваковіч двічі зустрічався з донецьким Шахтарем і пропустив від українського клубу п'ять голів. Обидва матчі проти збірної України в 2017 році провів на лаві для запасних.

Раніше ISPORT розповідав про біографію португальського нападаючого Гонсалу Рамуша, а також про нідерландського форварда Коді Гакпо


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK