Франція – Марокко: чотири людини, які протистоятимуть другій Батьківщині

ISPORT розповідає про футболістів, які в півфіналі ЧС-2022 зіграють проти не чужою для них країни.
2022 г., 14 грудня, 08:00
Три марокканских француза, или французские марокканцы
Три марокканских француза, или французские марокканцы

Ні для кого не секрет, що у Франції проживає багато вихідців з різноманітних країн світу, особливо з Африки. Навіть в минулому чемпіонському складі було всього два "чистокровні" французи.

І ось на чемпіонаті світу французи в матчі 1/2 фіналу зустрінуться з африканською командо – Марокко. В складі обох команд є гравці, для яких суперник – це друга Батьківщина. ISPORT розповість про футболістів, яким буде особливо важко.

Ромен Саїсс (Марокко)

Центральний захисник збірної Марокко народився в 1990 році у французькому Бур-де-Пеаж. Його батько марокканець, а мати француженка.

Як можна зрозуміти, все дитинство і юність Ромен провів саме у Франції. Він був палким шанувальником марсельського Олімпіка і не раз ходив на їхні матчі на знаменитий Велодром.

Джерело: Getty Images

Але коли хлопець став професійним футболістом, в молоді роки перспектив грати за збірну Франції у нього не було, тому 22-річний футболіст Клермона вирішив виступати за Марокко і дебютував за цю команду в 2012 році.

З тих пір Саїсс зробив собі ім'я в світовому футболі, провів круту кар'єру в англійському Вулвергемптоні, а цього року перебрався до турецького Бешикатша. В своїй збірній він залишається незмінним не дивлячись на вік. Всього за Марокко Саїсс відіграв 70 матчів.

Софьян Буфаль (Марокко)

Вінгер марокканської збірної народився в 1993 році в столиці Франції – Парижі. Батьки майбутнього футболіста - вихідці з Марокко. У родині також був старший брат та сестра-близнючка Соф‘яна. Але батьки розійшлися і голова сім’ї повернувся на історичну Батьківщину, а мама з трьома дітьми проживала в містечку Анже.

Саме в цьому однойменному клубі Буфаль розпочав займатися футболом і досягати успіхів в цій справі.

Джерело: Getty Images

Буфаль пройшов через всі щаблі дитячого футболу в Анже і доріс до основної команди, а потім перебрався в Лілль. Пізніше були Саутгемптон і Сельта, а декілька років тому і повернення в рідний Анже.

Шансів грати за Францію у хлопця було мало, а тому він вирішив виступати за Марокко, де вже провів біля 40 матчів.

Маттео Гендузі (Франція)

Історія Гендузі подібна до історії Буфаля - також народився у Франції, також обоє батьків марокканці, але відмінність лише в тому, що виступає Маттео за збірну Франції.

Хлопець до речі дев'ять років навчався футбольному ремеслу в академії Парі Сен-Жермен, але в 15 перейшов до Лор'яна, в якому і дебютував у дорослому футболі. Потім був перехід в лондонський Арсенал, оцінка в 50 мільйонів євро від Transfermarkt та статус одного з найперспективніших гравців світу.

Джерело: Getty Images

Але пізніше Маттео почав проявляти не найкращі сторони свого характеру і його кар'єра пішла, мабуть, не тим шляхом, про який всі думали. Гендузі пограв за німецьку Герту, а потім повернувся у Францію, де став ключовим гравцем Марселя.

Уже в 20 років вперше потрапив в заявку збірної Франції, але дебютував за "ле бльо" тільки через два роки. На ЧС зіграв тільки проти Тунісу, коли Дешам виставив другий склад, а тому з великою долею імовірності буде спостерігати за матчем двох рідних країн з лави запасних.

Валід Реґраґі (Марокко)

Головний тренер збірної Марокко народився в середині 70-х років на півночі Франції в не найблагополучнішому районі Корбей-Ессонна. Він був третьою дитиною в марокканській сім'ї.

Загалом, Реґраґі з етнічною батьківщиною більше спільного, ніж у попередніх хлопців.

"Кожного літа мій батько возив нас в місто Фрідек, що на півночі Марокко. Кожного року по два місяці я знаходився там, тому в мене так багато друзів звідти".

Джерело: Getty Images

Реґраґі майже всю кар'єру провів у французьких клубах, лише наприкінці переїхавши до Марокко. Там же він розпочав і тренерську кар'єру.

Спочатку був асистентом в національній команді, потім виграв чемпіонат країни з клубом ФУС, пізніше, після короткого перебування в катарському Аль-Духаїлі, повернувся і став чемпіоном ще й з Відадом, а пару місяців тому був назначений керманичем збірної.

Колишні гравці

Цікаво, що крім Гендузі в збірній Франції не так часто зустрічалися марокканці. Власне, на минулому чемпіонаті світу був інший – Аділь Рамі. Як і Маттео, центрбек не відігравав великої ролі в тій чемпіонській команді.

В Марокко "французів" було значно більше.

Це і прославлений форвард Маруан Шамах, який засвітився свого часу в лондонському Арсеналі та провів за Марокко 62 матчі. Це і відомий українським вболівальникам Юнес Беланда, який також має французький паспорт.

Джерело: Getty Images

Також громадянином Франції є і один з найсильніших марокканців в історії – Медхі Бенатія, який свого часу пограв за Баварію та Ювентус.

Також на ЧС-2022 через травму не поїхав 25-річний гравець Марселя Амін Харіт, який також має паспорт Франції.


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK