Аргентина - Франція 3:3 (дод. час 1:1, по пен. 4:2): огляд матчу та результат гри 18.12.2022

Команди видали найкращий фінал мундіалю за багато років.
2022 г., 18 грудня, 20:01
Збірна Аргентини - чемпіон світу / Getty Images
Збірна Аргентини - чемпіон світу / Getty Images

У неділю, 18 грудня, у Лусаїлі на стадіоні Лусаїл Айконік відбувся головний матч усього чемпіонату світу 2022 року – фінал між збірним Аргентини та Франції.

До початку першої половини поєдинку всі очікували напруженої, конкурентної гри від обох команд. Але, чесно кажучи, у перші 45 хвилин один із фіналістів просто забув вийти на поле.

З самого стартового свистка польського арбітра Шимона Марциняка підопічні Ліонеля Скалоні захопили м'яч, ініціативу та розум французьких футболістів. Поки "Les Bleus" намагалися зрозуміти, де вони знаходяться, аргентинці щоразу погрожували воротам рекордсмена Уго Льоріса.

В один із таких моментів сталося зіткнення двох гравців Тоттенгема: у боротьбі з Дайо Упамекано Крістіан Ромеро ліктем влетів у Льоріса, якому згодом кілька хвилин надавали медичну допомогу.

На 22-й хвилині оборона європейців все ж таки дала слабину. Анхель Ді Марія один в один обіграв Усмана Дембеле, який упустив свого візаві на вході до штрафного майданчика. Не придумавши нічого кращого, гравець Барселони штовхнув Ді Марію, який моментально повалився на газон.

Марциняк вказав на "позначку". Гравці збірної Франції просили арбітра перевірити момент за допомогою ВАР, але до перевірки справа не дійшла.

До м'яча підійшов Ліонель Мессі (хто ж ще), який впевнено переграв Льоріса.

Цей гол ніяк не розбудив і не збадьорив французів, а скоріше навпаки відправив їх в анабіоз.

Незабаром південноамериканці організували другий гол. Втікши в контратаку, Алексіс Мак Аллістер з флангу видав поперечну передачу на вільного Ді Марію, який спокійно переправив м'яч у сітку воріт Франції.

Такий удар змусив Дідьє Дешама піти на радикальні заходи, а саме відразу зробити подвійну заміну ще до перерви: замість непомітного Олів'є Жиру і Дембеле, що повністю провалив тайм, вийшли Рандаль Коло Муані і Маркус Тюрам.

Здавалося, що ці події кардинально нічого не змінили, але про це пізніше. У другій 45-хвилинці Аргентина очікувано віддала м'яч супернику, перейшовши на контратаки, які часом серйозно погрожували зробити рахунок розгромним.

На 65-й хвилині відбулася знаменна подія – Франція завдала першого (!) удару по воротах Еміліано Мартінеса. Коло Муані ударом головою направив м'яч навіть не в площину, а просто у бік воріт. Це багато про що говорить...

За десять хвилин до кінця основного часу французи видали ударну двохвилинку, яка повністю перевернула гру. Коло Муані втік від Ніколаса Отаменді, який завалив опонента у своєму штрафному майданчику. Марциняк призначив другий за матч пенальті. Мартінес був близький, щоб врятувати команду, але дуже сильний і точний вийшов удар у Мбаппе.

І практично відразу ж "триколірні" зрівняли рахунок. Поки Аргентина відходила від пропущеного гола, Кінгслі Коман відібрав м'яч у Мессі, під час атаки Тюрам віддав м'яч на Мбаппе, який не став обробляти м'яч, а шикарним ударом у дотик відправив його в дальній кут воріт. Мартінес виявився безсилим.

Стало зрозуміло, що психологічна перевага тепер за Франції. Об'єктив камери знайшов обличчя Ді Марії, якого вже встигли замінити – він виглядав вкрай розгубленим.

Обидві команди намагалися в час, що залишився, вирвати перемогу, але ні Льоріс, ні Мартінес більше не пропустили. Гра перейшла до овертайму.

Сценарій розвитку подій цього матчу дуже був схожий на те, що ми бачили в 1/4 фіналу, коли Аргентина грала з Нідерландами. Так само південноамериканці вели 2:0, так само пропустили двічі наприкінці матчу, не витримавши першого удару.

Перший екстра-тайм пройшов досить рівно. Команди не сильно ризикували, не створюючи небезпеки ні біля чужих, ні біля своїх воріт. 

Але в останню хвилину у Лаутаро Мартінеса було одразу два моменти, щоб відзначитися, але обидва рази він не зміг скористатися наданою можливістю.

Другі додаткові 15 хвилин розпочалися з атак команди Скалоні, і одна з таких завершилася голом. Мартінес уникнув офсайду і пробив з гострого кута. Льоріс із цим ударом впорався, але першим на добиванні виявився Мессі, який оформив дубль.

Але й на цьому нічого не скінчилося. За дві хвилини до кінця овертайму Франція отримала право на другий пенальті - Гонсало Монтьєлю не варто було рукою блокувати удар, особливо у власному штрафному майданчику. Мбаппе вдруге виграв битву нервів у Мартінеса.

Коло Муані навіть міг вирвати перемогу, але жодного зі своїх двох моментів він не реалізував. Те саме стосується і Мартінеса, який традиційно вдарив не туди, куди треба. Гра завершилася, все вирішувалося у серії пенальті.

Мбаппе та Мессі свої спроби використали, а ось Коман не зумів переграти Мартінеса, допустивши перший промах серії. Дібала був близький, щоб повторити "успіх" попередника, відправивши м'яч по центру, але Льоріс не дістав його ногою.

Чуамені вирішив виділитися, зовсім не потрапивши в площину воріт - Мартінес, до речі, знову вгадав напрямок удару. Льоріс теж вгадав, куди проб'є Паредес, але цього було замало.

Коло Муані потужно пробив по центру, зробивши рахунок 3:2. Все вирішувалося від удару Монтьєля – і гравець Севільї, який своєю рукою привіз останній пенальті, своїм ударом приніс Аргентині кубок світу.

Статистика матчу Аргентина - Франція финалу ЧС-2022

Аргентина - Франція 3:3 (дод. час 1:1, по пен. 4:2)
Голи: Мессі, 23 (пен.), 109, Ді Марія, 36 - Мбаппе, 80 (пен.), 81, 116 (пен.).

Володіння м'ячем: 54% - 46%
Удари: 20 - 10
Удари в площину: 10 - 5
Фоли: 26 - 19
Атаки: 81 - 113

Аргентина: Еміліано Мартінес - Моліна (Монтьєль, 91), Ромеро, Отаменді, Тальяфіко (Дибала, 120+2) - Фернандес, Де Пауль (Паредес, 102), Мак Аллістер (Пеццелья, 116) - Мессі, Альварес (Лаутаро Мартінес, 102), Ді Марія (Акунья, 64).

Франція: Льоріс - Кунде (Дісасі, 120+1), Варан (Конате, 113), Упамекано, Ернандес (Камавинга, 71) - Чуамені, Грізманн (Коман, 71), Рабьо (Фофана, 96) - Дембеле (Коло Муані, 41), Жиру (Тюрам, 41), Мбаппе.

Попередження: Фернандес, Акунья, Паредес, Монтьєль - Рабьо, Тюрам, Жиру.


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK