Аргентина за тиждень в Катарі завоювала два титули чемпіонів світу – історія, про яку ви могли не знати

ISPORT розповідає про титул неофіційних чемпіонів світу.
2022 г., 19 грудня, 11:00
Getty Images
Getty Images

Мундіаль в Катарі завершився. Закінчився він перемогою збірної Аргентини на чолі з Ліонелем Мессі, який нарешті досягнув того, до чого йшов все життя.

Найближчі три з половиною роки Аргентинці будуть гордо носити офіційний титул чемпіонів світу. Але також уже наступного року вони можуть втратити таке саме звання, але вже не офіційне.

Що за неофіційний чемпіонат світу?

В 2003 році британський журналіст вирішив визначити команду, яка наразі є "лінійним чемпіоном світу", взявши за прототип боксерський варіант.

В боксі існує багато чемпіонів світу за різними версіями, але лінійний – один. За початок відліку брали першого чемпіона, титул відбирав той, хто переміг "чемпа" і так далі.

Ось і цей журналіст взявся зробити щось подібне. За час відліку він взяв найперший матч в історії між збірними. Тоді Англія і Шотландія в 1872 році зіграли внічию, а вже в наступному поєдинку між цими командами був розіграний перший титул неофіційно найкращої команди світу – нею стала Англія.

Джерело: Getty Images

Аж до середини 1931 року титул тримався у команд з Британії, адже вони майже не грали проти інших збірних і (не відвідали жодного з трьох перших чемпіонатів світу). Тоді його завоювала Австрія в Шотландії, але через 11 матчів програла іншим британцям – англійцям.

Неофіційний чемпіон світу на офіційному чемпіонаті світу

В 1940-х титул "гуляв" між різними командами Європи, але перед стартом офіційного чемпіонату світу повернувся до Англії, яка в такому статусі і поїхала до Бразилії. А там сталась дуже нетривіальна подія.

Англійці в другому турі неочікувано програли США (вперше титул "переїхав" через океан), а самі штати в наступному ж матчі програли його Чилі.

Джерело: Getty Images

Цікаво, що всі три команди не вийшли з групи, програвши Іспанії. Таким чином, неофіційним і офіційним чемпіонами світу стали різні команди.

На наступний ЧС неофіційний чемпіон не поїхав (ним на той момент був Парагвай). Подібні випадки після цього повторювалися ще декілька разів (Швейцарія в 1970, Греція в 1990, Нідерланди в 2002 та Уругвай в 2006).

Чемпіонат світу 2022 року

В 2010 "неофіційними" на чемпіонат світу поїхали Нідерланди і програли цей титул в фіналі іспанцям. Через чотири роки свій "титул" в Бразилії програли уругвайці, а на турнір в недокраїну в цьому статусі взагалі поїхали Перу.

Джерело: Getty Images

В Катар неофіційним чемпіоном прилетіла збірна Хорватії, яка здобула цей титул, перемігши Данію в рамках Ліги націй (самі данці здобули його за два матчі до цього, обігравши французів).

Потім був сам мундіаль, де команда Златко Даліча не програвала в груповому раунді, а потім вийшла до півфіналу, де й програла збірній Аргентини.

Джерело: Getty Images

Таким чином, Аргентинці стали чемпіонами світу ще до фінального матчу проти Франції. Хоча, звісно, цей титул точно не приніс їм тих емоцій, які вони відчули напередодні.

Найкращі команди в історії неофіційного чемпіонату світу              

Аргентина, до речі – найкраща команда в історії, якшо не рахувати британські збірні. Найбільше матчів UFWC (Unofficial Football World Championships) провели шотландці (149) вигравши з них 86. На три матчі відстали англійці, а в Аргентини таких 107 і 64 перемоги.

ТОП-5 збірних в історії UFWC

  1. Шотландія – 149 матчів / 86 перемог
  2. Англія – 146 / 73
  3. Аргентина – 107 / 64
  4. Нідерланди – 96 /58
  5. Італія – 79 / 45

На шостому місці наші не дуже адекватні сусіди, які, як зазвичай, загребли під себе всю історію СРСР.

Загалом, цей титул носили 49 національних команд. Серед них такі як Північна Корея (10), Болівія (8 перемог), Коста-Ріка (8), Зімбабве (7), Ангола (7), Грузія (2), Венесуела (1) та Кюрасао (1).

Джерело: Getty Images

Україна чотири рази зустрічалася з командою, яка на той момент тримала титул неофіційного чемпіона, але жодного разу перемогти не вдалося (тричі зіграли внічию і одного разу програли Німеччині).


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK