Флорида - Вегас: анонс фіналу НХЛ

ISPORT анонсує фінальну серію Кубка Стенлі, в якій визначиться найсильніша команда всього сезону-2022/23 в НХЛ.
2023 г., 3 червня, 09:00
Вегас - Флорида / Getty Images
Вегас - Флорида / Getty Images

Незабаром стартує фінал Кубка Стенлі, в якому на нас чекає протистояння явного андердога і команди без яскравих зірок, але з працюючим механізмом. Флорида зустрінеться з Вегасом.

Як би клішейно це не звучало, але обом командам довелося пройти через багато чого, щоб мати можливість завоювати чемпіонство.

Цей фінал, можливо, не ввійде в історію, як один із найбільш видовищних, інтригуючих чи захопливих, але передбачити переможця в ньому справді доволі складно. Попри це ми все ж спробуємо це зробити, хоча навряд-чи це вийде.

Шлях до фіналу

Флорида

Франшизу з однойменного штату на початку цього сезону після відмінної регулярки в минулій кампанії дуже сильно штормило. Незважаючи на те, що "пантери" посилилися одним із найкращих бомбардирів минулого чемпіонату (зазначимо, що натомість довелося відправити свого найкращого гравця), старт у них не задався і дуже довго вони не могли знайти свою гру.

Флорида залізла в плей-оф з великими проблемами, випередивши Піттсбург і Баффало всього на один пункт. Якби не поразка "пінгвінів" в одному з останніх турів безнадійному аутсайдеру в особі Чикаго, то зараз ми б не говорили про цю команду, як про учасника фіналу Кубка Стенлі, але, як відомо, щастить найсильнішим.

Уже в постсезоні підопічні Пола Моріса довели, що пощастило їм дійсно не просто так. У першому раунді на них чекав важкий суперник в особі Бостон Брюїнс, які побили всі можливі рекорди регулярного сезону і команда справді була близька до вильоту. Від цього їх відділяла всього одна хвилина сьомого матчу серії, але Брендон Монтюр встиг перевести матч в овертайм, а Картер Верхаге там закинув переможну шайбу.

Півфінал та фінал конференції для клубу пройшли значно спокійніше.  Торонто було обіграно в серії з рахунком 4:1, а з Кароліною трапився "свіп" - 4:0. Хоча все ж варто зазначити, що "урагани" в кожному з матчів неабияк вимотали "пантер" і перемоги в цих поєдинках здобувалися з мінімальною перевагою.

Вегас

"Золоті лицарі" це зовсім інша історія. Вегас провів чудовий регулярний сезон у доволі конкурентній західній конференції, хоча, приклад уже згаданого Бостона показує, що топова регулярка нічого не гарантує в постсезоні, тому Вегас не був фаворитом у своїй конференції.

Багато хто очікував проходу до фіналу Ойлерс із двома головними зірками ліги в особі Макдевіда і Драйзайтля в складі, хтось думав, що за трофей зможе поборотися Даллас із проривним сезоном Джейсона Робертсона, однак, Вегас переграв усіх своєю командною роботою.

У першому раунді підопічні Брюса Кессіді зустрілися з Вінніпегом, ворота якого захищає Коннор Хеллебак, який претендував на трофей найкращому воротареві регулярного сезону. У підсумку Геллебак у кожному з п'яти матчів серії пропустив щонайменше 4 шайби і разом із Джетс відправився на передчасний відпочинок.

У другому раунді Едмонтон з уже згаданими Драйзайтлем і Макдевідом, які утворюють найкращий атакувальний дует ліги, вистачило на 6 матчів, два з яких вони виграли з однаковим рахунком 2:5, проте однією атакою ситий не будеш, а в захисті в "нафтовиків" коїться справжній жах через те, що на контракти Леона і Коннора йде більша частина стелі зарплат, а побудувати глибину складу, яка буде відповідати рівню боротьби за Кубок Стенлі, практично не представляється можливим.

У фіналі конференції Джейсона Робертсона і його помічника в особі Роопе Хінца також вистачило всього на 2 перемоги. У Старс справи з так званим кепхітом йдуть трохи краще, тому, і глибина складу у них непогана, однак, як виявилося у Вегаса вона краща, хоча, можливо, тут все ж таки більшу роль зіграло те, що у складі "лицарів" є чимало гравців, які пройшли величезний шлях в НХЛ і досвід переміг молодість.

Головна зірка

Флорида: Меттью Ткачак

Ткачак саме той згаданий на початку матеріалу один з найкращих бомбардирів минулого сезону, якого придбали "пантери". Флориді довелося віддати за нього Джонатана Юбердо, який у минулому сезоні був навіть кращим за Ткачака, і з огляду на провальний початок поточної кампанії в експертів і фанатів почали виникати питання стосовно того, хто ж "виграв трейд", однак, час розставив усе на свої місця, адже Калгарі, до якого відправився Юбердо, пролетів повз плей-оф.

Статистика обох гравців також красномовно говорить про те, який з менеджментів зробив правильний вибір. У Ткачака в регулярці набралося 109 балів за системою гол+пас, тоді як Юбердо обмежився скромними 55 попри те, що відіграв практично весь сезон повністю.

У плей-офф Меттью трохи затьмарює впевнена гра у воротах Сергія Бобровського, однак, він все ще залишається головною ударною силою своєї команди і другим бомбардиром усього постсезону.

До слова, у Ткачака є польське або українське коріння, про що говорив його батько, також колишній професійний хокеїст, а також він товаришує із зіркою Бостон Селтікс Джейсоном Тейтумом, котрий опинився в статусі того, хто програв у фіналі східної конференції в НБА. Вибила "кельтів", до речі, команда зі штату Флорида, а саме Майамі Хіт.

Читайте також: Денвер проти Маямі, Йокіч проти Батлера: анонс Фіналу НБА

Вегас: Брюс Кессіді

Так, ви все правильно зрозуміли. "Золоті лицарі" сильні саме своєю командною згуртованістю і правильним розумінням ідей тренера, тому, якщо і виділяти когось, то саме фахівця, який привів їх до маленького успіху і може привести до великого успіху. 

"Бутч" закріпився в НХЛ не з першої спроби. У 2002 він очолив Вашингтон Кепіталс і в першому сезоні він вивів їх у плей-офф, але в другому все пішло під укіс. 28 ігор і лише вісім перемог призвели до того, що Кессіді був негайно звільнений зі столичного клубу.

Наступного шансу довелося чекати довгих 14 років. Тоді Брюс, якого на початку сезону призначили асистентом тренера в Бостоні, отримав по ходу кампанії можливість попрацювати в якості В.О. Керівництво "ведмедиків" не прогадало. Американець врятував сезон, що котився під укіс, вивівши команду в плей-офф. Там він, щоправда, програв Оттаві в першому раунді, але все одно заслужив право стати повноцінним наставником команди.

У наступні п'ять років роботи в цій франшизі фахівець стабільно виходив у плей-оф. Найближче до перемоги в Кубку Стенлі він був у сезоні 2019-20, де потрапив у фінал, але поступився Сент-Луїсу в семи іграх.

Примітно, що Блюз сезону-2019/20 пройшли, по суті, практично той самий шлях, що і Флорида сезону-2022/23, тож, вкрай цікаво, чи повториться історія цього разу.

З Вегасом, як ви вже встигли зрозуміти, Кессіді заскочив у фінал Кубка з першої спроби, заслуживши номінацію на звання кращого тренера, однак, за іронією долі поступившись ним Джиму Монтгомері, який замінив його в Бостоні.

Прогноз

Прогнозування справа невдячна, адже завжди є спокуса утриматися від прораховування всіх можливих факторів і просто сказати: "Переможе фаворит протистояння". Але ми, певне, так робити не будемо.

На щастя, для фанатів обох команд і просто любителів хокею Вегас і Флорида підходять до фінальної битви без травм.

І "пантери", і "золоті лицарі" мають у своєму складі виконавців, які здатні брати на себе гру в скрутну мить, що життєво необхідно в плей-офф.

У Флориди це Меттью Ткачак, про якого ми детально вже говорили. У Вегаса - Джек Айкел, який драфтувався колись Баффало в статусі однієї з головних надій ліги, однак, страшна травма загальмувала його розвиток. У поточній регулярці він теж не відзначався результативністю, але в постсезоні включився на повну.

Айкел приніс колективу Брюса Кессіді кілька важливих перемог і, можливо, повторить це у фінальній серії, але чи вистачить цього для перемоги?

На наш погляд ні. У плей-оф все ж таки велику роль відіграє ростер команди, який більш привабливий у переможця східної конференції. Той же Ткачак більше підходить на роль гравця, який веде за собою команду-переможця. Не забуваємо і про Бобровського, який "прокинувся" в плей-оф.

Александер Барков, Сем Рейнхарт, Аарон Екблад, Картер Верхаге, Брендон Монтюр. Усі ці люди забезпечать своїм більш зірковим партнерам необхідну підтримку у фіналі, і ймовірно саме це зіграє головну роль.

Так, Брюс Кессіді крутіший тренер, ніж Пол Морріс. Вірогідніше, що він придумає як нейтралізувати Ткачака, ніж те, що Морріс придумає, як нейтралізувати Айкела, однак, усіх хокеїстів Флориди Брюс разом не зможе вимкнути з гри, а чудес Едіна Гілла, який несподівано через травму Логана Томпсона став основним воротарем в плей-офф, скоріш за все, не вистачить.

Прогноз: Перемога Флориди 4-2

Василь Медвідь, ISPORT.ua


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK