Україна може бойкотувати Олімпіаду у разі допуску до змагань росіян і білорусів

У МОК заговорили про можливе відновлення у правах представників країни-агресора та її посіпаки.
2023 г., 26 січня, 17:30
Україна на відкритті Олімпіади-2022 в Пекіні / Getty Images
Україна на відкритті Олімпіади-2022 в Пекіні / Getty Images

Міністр молоді та спорту України та президент НОК України Вадим Гутцайт не виключає, що українські спортсмени можуть бойкотувати Олімпіаду, якщо до змагань буде допущено росіян та білорусів.

Напередодні Міжнародний олімпійський комітет почав розглядати можливість повернення представників країни-агресора та її посіпаки, які зможуть виступати в нейтральному статусі, якщо активно не підтримували війну проти України.

"МОК підтвердив свої санкції проти урядів держав-агресорок, а також свою солідарність із українськими спортсменами та нашою Олімпійською родиною. Однак також розпочалася дискусія щодо можливості участі у змаганнях атлетів з усіх країн, особливо між якими тривають війни.

Заява МОК за підсумками засідання Виконкому 25 січня 2023 року фактично є описом ситуації, яка склалася в Олімпійському русі у зв’язку із повномасштабною агресією рф за допомоги рб, розпочатою під час Олімпійського перемир’я. Вона нещодавно обговорювалася вузьким колом осіб на так званому Олімпійському саміті, куди запросили представників лише трьох НОКів (США, КНР та рф).

У рамках подальших консультацій, організованих МОК, на жаль, питання допуску росіян і білорусів порушувалося більшістю НОКів. Україна і деякі держави-партнери, які брали слово, виступили проти цього до завершення агресії рф. Для всієї української спортивної спільноти – це принципове питання! У цьому нас підтримує і Президент нашої держави, і все суспільство.

Частина міжнародних федерацій обурилася намаганням МОК просувати повернення росіян і білорусів. Їхні лідери ігнорували запрошення на Олімпійський саміт і заявили про свою позицію на відповідних консультаціях МОК.

Недопустимою така ситуація є і для нашої держави. Ми зверталися і будемо звертатися до всіх міжнародних організацій, які можуть вплинути на ситуацію та до думки яких можуть дослухатися члени МОК. Наша позиція незмінна: допоки в Україні триває війна, російських і білоруських спортсменів не повинно бути на міжнародних змаганнях!

Безперечно, наші національні спортивні федерації мають посилити комунікацію з міжнародними федераціями, аби заборона лишилася в силі. Прикладом є Національний комітет спорту інвалідів України, який спільно з партнерами домігся призупинення членства рф та рб у Міжнародному паралімпійському комітеті. Без згоди МПК, МОК навряд чи зможе виробити якісь рішення у цьому питанні. Крім того, чинними залишаються санкції Всесвітнього антидопінгового агентства щодо російських спортсменів.

Наразі триває робота щодо подальших можливих кроків та першочергових заходів для продовження санкцій і недопуску росіян і білорусів до міжнародних змагань. Якщо ж нас не почують, я не виключаю можливості, що ми будемо бойкотувати і відмовимось від участі в Олімпіаді", - написав Гутцайт у Facebook.

Нагадаємо, раніше Міжнародний паралімпійський комітет (IPC) призупинив членство паралімпійського комітету росії.


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK