Супер мульти-чемпіони, божевільна 100-метрівка та унікальна церемонія на брудній річці: чим запам'яталась Олімпіада в Парижі

ISPORT згадує найяскравіші моменти минулих Олімпійських ігор-2024.
15 серпня, 10:18
Колаж Василь Войтюк / Getty Images
Колаж Василь Войтюк / Getty Images

Влягся пил після церемонії закриття Олімпійських ігор 2024 року.

Париж приймав Олімпіаду, яка вийшла по-своєму захопливою, скандальною та яскравою. Але найголовніше - вона подарувала фанатам спорту повно моментів, які вони будуть згадувати.

Тому ISPORT пропонує підбити свого роду підсумки Олімпіади-2024, виділивши найяскравіші її моменти.

США продовжують домінувати в баскетболі

Коли рік тому ЛеБрон Джеймс почав дзвонити зіркам НБА і кликати їх на Олімпіаду, всім усе стало зрозуміло - це буде одна з найсильніших команд в історії збірної США.

Поки американці збирали своїх "Месників", усі задавалися одним питанням - хто зможе їх зупинити? Претендентами на цю роль були Канада, Франція та Німеччина. Але ближче за всіх до того, щоб обіграти США, підібралася Сербія. Але навіть маючи 17-очкову перевагу, вона не впоралася із завданням.

У світі немає жодної збірної, яка може зрівнятися з американцями за силою ростера. У них була можливість випускати з лавки Ентоні Девіса, Джейсона Тейтума та Ентоні Едвардса. Ніхто не може похвалитися подібним.

Збірна США
Збірна США / Джерело: Getty Images

У потрібні моменти включався Стеф Каррі, який завоював своє перше "золото", Дюрант став рекордсменом, ставши чотириразовим чемпіоном, а ЛеБрон виграв звання MVP турніру.

Те ж саме стосується і жіночої збірної США. Причому американки в баскетболі виступають ще більшим гегемоном, ніж чоловіки.

Представляючи США на Олімпіаді, з дванадцяти можливих випадків американські баскетболістки завоювали "золото" десять разів!!! Причому, починаючи з 1996 року, ніхто не може обіграти їх на Олімпійських іграх.

Але цікаво, що в обох фіналах американцям протистояла Франція. І саме в жіночому фіналі могла відбутися сенсація - американки перемогли з рахунком 67:66. Хто знає, може через чотири роки хтось зможе скинути їх з першого місця.

Леон Маршан - найкращий спортсмен Олімпіади

Головну сенсацію Олімпіади в плаванні організував Леон Маршан.

Поки американські плавці розчаровували легенду спорту Майкла Фелпса, 22-річний плавець став тим, ким багаторазовий олімпійський чемпіон міг би пишатися.

Майкл Фелпс та Леон Маршан
Майкл Фелпс та Леон Маршан / Джерело: Getty Images

За всю Олімпіаду Маршан завоював п'ять медалей, що стало другим результатом серед усіх спортсменів.

Але при цьому він став єдиним, хто записав на свій рахунок одразу чотири золоті медалі. Тому його справедливо вважати найуспішнішим спортсменом Олімпійських ігор 2024 року. 

До того ж не варто забувати, що він став володарем унікального досягнення, завоювавши два "золота" в один день, водночас встановивши два олімпійські рекорди, що, безсумнівно, варте поваги і визнання.

Для Леона домашня Олімпіада стала дебютною, а тому у нього ще є час, щоб стати спадкоємцем Фелпса.

Проблеми з нирками завадили Тамбері захистити статус олімпійського чемпіона

Італійський легкоатлет Джанмарко Тамбері готувався до Олімпійських ігор у чудовому настрої.

За півтора місяця до головної події року 32-спортсмен встановив новий європейський рекорд, стрибнувши на 2,37 метра.

Усі очікували на чудовий виступ у виконанні італійця: фанати, суперники і сам Джанмарко. Але було дещо, що ніхто не міг передбачити.

У день фіналу Тамбері відвезли в лікарню - у нього виникли проблеми з нирками, були підозри на камені. Здавалося, що він пропустить фінал, за яким він стежитиме з лікарняного ліжка.

Але ні! Напевно, багато хто здивувався, коли побачив Джанмарко на стадіоні у своїй екіпіровці. Але на цьому позитивний момент завершився. Тамбері не зміг з трьох спроб взяти 2,27 метра, завершивши фінал на 11-му місці.

Джанмарко Тамбері
Джанмарко Тамбері / Джерело: Getty Images

Український стрибун Олег Дорощук нещодавно заявив, що не особливо вірить у те, наскільки погано було Тамбері: "Він прийшов у колрум перемотаний, пластирі, бинти - я не знаю. Його шоу, він у ньому актор, йому класно".

Але факт залишається фактом: італієць не зміг захистити статус олімпійського чемпіона, який він набув на Іграх у Токіо. Навряд чи він хотів створити шоу і провалити свій виступ.

"Золоті" 0,005 секунди Ноа Лайлса та його "війна" з НБА

Один із найбільш "тісних" фінішів відбувся в забігу на 100 метрів, у якому на золоту медаль претендували Ноа Лайлс і Кішейн Томпсон.

Атлети перетнули фінішну лінію буквально одночасно - для визначення переможця знадобився фотофініш.

У підсумку "золото" віддали американцеві, а представнику Ямайки довелося задовольнятися "сріблом". Томпсону має бути дуже прикро, адже він поступився американцеві всього 0,005 секунди, що виявилося неймовірним результатом.

Зате Лайлс зміг відповісти гравцям НБА та їхнім фанатам за свої слова річної давності, коли він обурився тим, що чемпіони НБА називають себе чемпіонами світу.

Один уболівальник написав: "Ноа Лайлс, ти пережив наш перегляд ненависті на 100 метрів. Ми знову зберемося, коли ти побіжиш 200 метрів". 

Найкумедніша відповідь вийшла у Джоша Гарта з Нікс, який став на захист Ноа: "Лол, ні, він олімпійський чемпіон. Він може базікати все життя".

За лічені дні збірна США стала чемпіоном баскетбольного турніру, тому "війна" продовжилася.

Але вже не з атлетом, а зі звичайними підписниками, які уточнили, що чинним чемпіоном світу є Німеччина, а США стали олімпійськими чемпіонами. До зустрічі на ЧС-2027 у Катарі?

"Оновлена" і контраверсійна церемонія відкриття

Цьогорічна церемонія відкриття Олімпійських Ігор точно буде найбільш пам'ятною і найбільш обговорюваною, принаймні, за останній час. Основою цьому є дві причини.

По-перше, організатори Ігор придумали, на перший погляд, цікаву новинку. Замість того, щоб проводити стандартний "парад країн", де кожна країна проходить стадіоном, на церемонії відкриття Ігор в Парижі країни проходили зі своїми прапорами на човнах по річці Сена. При тому лише кілька країн, зокрема, господарка Франція та засновниця Олімпіади, Греція пропливали окремими човнами, а іншими доводилось ділитись з іншими.

По-друге, увагу суспільства привернув один з інтервал-актів, а саме драг-квін шоу, яке було схоже на відсилку на Таємну вечерю. Це обурило багатьох користувачів соцмереж. Використали це в своїх цілях і росіяни або проросійські акаунти в західних соцмережах, наприклад, проводячи порівняння церемоній в сочі та в Парижі.

Організатори й самі не поспішали втручатись в ситуацію, лише через кілька днів пояснивши свій справжній задум. Художній керівник заявив, що насправді дрег-квін пародіювали язичницьке свято богів Олімпу, і це достатньо схоже на правду, оскільки, в кінці цього епізоду церемонії один з артистів з'являється в образі грецького Бога виноробства Діоніса, а в самій сцені приймало участь більше 12 людей.

Невдача з тріатлонними змаганнями

Французька влада мала амбіціозні плани на тріатлон. Етап з плаванням організатори мали намір провести у вже згаданій вище Сені, була тільки одна проблема, в Сені не можна було купатись з 1900 року, оскільки, річка була забрудненою. Примітно, що в 1900 році Олімпіада також проходила в Парижі, і заплив з тріатлону також проводили в Сені.

Чиновники мали намір вирішити цю проблему, витративши велику кількість грошей на очищення річки, однак, суспільство було проти такої витрати своїх податків, вважаючи що це не допоможе. В знак протесту вони навіть збирались надзюрити в річку в той день, коли по ній згідно зі своєї обіцянки мали пропливти президент Франції Емманюель Макрон та мер Парижа Анн Ідальго.

На це активісти врешті не пішли, але, змаганням з тріатлону це все ж не надто допомогло. Річка виявилась достатньо забрудненою, через що тренувальні запливи і самі змагання довелось переносити та чекати сигналу від відповідних служб, які б запевнили, що вода є придатною для плавання.

У підсумку, щонайменше, бельгійка Клер Мішель відчула біль у шлунку після запливу індивідуальних змагань в жінок, а у срібного призера серед чоловіків Гейдена Вайлда проявились симптоми кишкової інфекції після запливу в Сені, щоправда, згадана вище пані Ідальго не пов'язує цю подію з участю в тріатлонних змаганнях.

"Немає жодного спортсмена, який би захворів через те, що купався в Сені, або хто знявся зі змагань, після того, як купався в Сені. Це фейкові новини, це доведено. До того ж самі олімпійські комітети встановили правду. Тому давайте зупинимось та не будемо тиражувати ці фейкові новини, які руйнують всю довіру між людьми та зв'язок між всіма. Сена - знезаражена, ми дуже пишаємося та раді цьому", - заявила Анн вже після проведення змагань.

Боротьба Дюплантіса з самим собою

Домінуючі спортсмени є в різних видах спорту, але шведський стрибун з жердиною Арман Дюплантіс – це просто щось з чимось. Три десятка спортсменів в цьому секторі приїхали на Олімпіаду боротися за срібло, адже за найвищу нагороду в цій дисципліні боротьба відсутня.

24-річний швед лише кілька місяців тому оновив свій світовий рекорд і було зрозуміло, що в Париж він їде не по золоту медаль, а по новий світовий рекорд.

Арман легенько взяв всі висоти аж до шести метрів, саме на цій позначці він і заробив собі золото Парижу (хоча йому навіть і 5,95 вистачило б). Ну а далі розпочалося шоу одного актора.

Для початку Дюплантіс підняв планку на 10 сантиметрів, щоб як мінімум встановити новий Олімпійський рекорд, адже в Токіо йому цього не вдалося – тоді він цілив на світовий і не взяв його, і хоч золото тієї Олімпіади він теж взяв, але без жодного рекорду.

6,10 підкорилися з першої ж спроби, а тому планка піднялась ще на півтора десятки сантиметрів. І ось на цій висоті глядачі вперше за вечір побачили невдалу спробу від шведа. Потім ще одну. Але все ж з третього разу 6,25 йому таки підкорилися. Цікаво, на якій позначці він все ж зупиниться?

П'ять золотих медалей на п'яти Олімпіадах – це законно?

Стати Олімпійським чемпіоном – це круто. Стати Олімпійським чемпіоном п'ять разів - божевільно круто. Вигравати золото на кожній з п'яти останніх Олімпіад – це взагалі що таке?

Одним з героїв Парижа став дзюдоїст Тедді Рінер - ветеран, який на домашніх ОІ став п'ятиразовим чемпіоном. Це була його п'ята Олімпіада, але на найпершій, в 2008 році, він не зміг завоювати золото.

А ось кубинський борець Міхайн Лопес зміг!

Уявіть тільки – боротьба, надважка вага. В Афінах, в 2004, тоді ще 22-річний хлопець програв майбутньому чемпіону і це була його остання поразка на Олімпіадах (програв він тоді росіянину, якого на наступній Олімпіаді переміг в фіналі, а в підсумку виявилося, що той був на допінгу).

Кожна Олімпіада, починаючи з Пекіна, завершувалась для Лопеса однаково – золотою нагородою. Цей чоловік вже майже десять років не їздить на чемпіонати світу з боротьби в якості спортсмена, але в 42 приїхав на Ігри і вп'яте поспіль їх виграв. Божевілля.

Що може бути краще перемоги на п'яти Олімпіадах поспіль? Перемоги на шести Олімпіадах поспіль

Даяна Тауразі – легендарна особистість для жіночого баскетболу. Це ім'я як мінімум чув кожен фанат гри з м'ячем та кільцями, навіть якщо не цікавиться тим, як в неї грають дівчата.

Зараз Тауразі вже 42 роки, але вона продовжує грати і перемагати. Вперше вона поїхала на Олімпіаду ще в Афінах, де здобула перемогу зі збірною США.

Надалі американки продовжували домінувати в жіночому олімпійському баскетболі, а Даяна була в кожній команді, яка приїздила на Ігри. Так було і цього разу. Звісно Тауразі вже не має великого впливу на гру команди, а в фіналі цьогоріч навіть не грала, але все ж вона здобула свою шосту золоту нагороду на шостих Іграх.

Що може бути краще перемоги на шести Олімпіадах? Ви вже знаєте

Знайомтесь, на фото нижче – німкеня Ізабелль Верт і вона восьмиразова Олімпійська чемпіонка (+ще шість срібних нагород).

Вона виступає в кінному спорті, а саме бере участь у "виїздці". Вперше на Олімпіаду Ізабель поїхала ще в 1992 році, в Барселону. Тоді їй було 23 роки і  вона виграла золото в командних змаганнях і взяла срібло в індивідуальних.

Через чотири роки вона пішла ще далі і стала чемпіонкою в обох видах програми. В Сіднеї знову повторила результат за схемою золото в команді та індивідуальне срібло. Далі вона провертала такий самий трюк ще чотири рази – в Пекіні, Ріо, Токіо і ось в Парижі.

Сім Олімпіад – сім золотих нагород в командній виїздці, одна в індивідуальній і ще шість срібних в індивідуальній.

Уважні читачі могли помітити, що дві Олімпіади пропущені. Так, Ізабель не приймала участь в ОІ в Афінах та Лондоні через травми своїх коней. А ми ж могли зараз писати про Золото на 9-ти Іграх поспіль…

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!

КЛЮЧОВІ СЛОВА: Олімпіада

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK