Повторний тріумф Усика, друга медаль Абраменка та найкращий гравець в історії CS:GO: підсумки українського спорту в 2022 році

Пропонуємо разом згадати головні досягнення українських спортсменів у році, що минає.
2022 г., 30 грудня, 11:00
Підсумки українського спорту в 2022 році / Getty Images
Підсумки українського спорту в 2022 році / Getty Images

2022 рік, що минає, увійшов в історію України, як в історичному і громадському плані, так і спортивному. На 2022-й українські громадяни мали величезні надії на спорт, на спортсменів, а також команди з організаціями.

Цей рік подарував нам нових чемпіонів, нові команди та спортсменів, які прославляють Україну на весь світ.

ISPORT.ua підбиває українські підсумки спорту у році, що минає.

Усик знову переміг Джошуа

Вересень 2021 року – подія, яка увійшла до історії боксу та України. Олександр Усик провів титульний поєдинок з Ентоні Джошуа на Вемблі (Велика Британія). Британець був фаворитом, але українець виступив неймовірним чином, здобувши перемогу.

Планувалося, що реванш боксерів пройде навесні 2022 року, однак у лютому розпочалася повномасштабна війна України з росією. Українець допомагав співвітчизникам, вступив у територіальну оборону, а британець старанно тренувався. У результаті команди домовились про проведення другого поєдинку на серпень.

Команди влаштували яскраве шоу перед титульним поєдинком, проводили класні заходи, а також не забували тренуватись. Джошуа змінив тренера, а Усик проходив пекельну підготовку. Прогнозів із приводу підсумку бою було багато, але також і сумнівів – як впорається Олександр із тиском, як британець виступатиме під керівництвом нового тренера, як організують бій у Саудівській Аравії.

У результаті глядачі побачили зміни у британця, який справді став іншим у рингу. Але також фанати побачили те, що українець має характер і стійкість, які допомогли йому наприкінці встояти і здобути перемогу за очками.

Олександр Усик зумів захистити звання чемпіона світу за версіями WBA, WBO та IBF. Своєю перемогою він відкрив шлях до бою за звання абсолютного чемпіона світу у надважкій вазі – поєдинок із чемпіоном світу за версією WBC Тайсоном Ф'юрі.

Абраменко виграв чергову медаль на Олімпійських іграх

Зимові олімпійські ігри стали останніми масштабними змаганнями перед війною. Україна була представлена у багатьох дисциплінах, проте виграти вдалося лише одну медаль.

Героєм України став Олександр Абраменко, котрий виграв для країни єдину медаль. Абраменко взяв участь у суперфіналі індивідуальних змагань із лижної акробатики, де показав другий результат. Українець поступився лише представнику Китаю.

Зазначимо, що чотири роки тому Олександр став олімпійським чемпіоном у цій дисципліні. Завдяки виграній медалі у Пекіні Абраменко став найтитулованішим українцем на зимових Олімпійських іграх – дві медалі. Рівно стільки, скільки у Віти Семеренко.

Провал Динамо у єврокубках

У сезоні-2022/23 Україна в єврокубках була представлена декількома командами: Шахтар, Динамо Київ, Дніпро-1, Зоря, Ворскла. Останні два колективи не змогли пробитися до групового етапу Ліги конференцій.

Шахтар одразу був у групі Ліги чемпіонів, київське Динамо провалилося у кваліфікації головного клубного турніру, а Дніпро-1 потрапив лише до Ліги конференцій, програвши у відборі Ліги Європи.

Для Дніпро-1 – ця участь була дебютною в історії клубу у єврокубках. Від команди мало що чекали, особливо на тлі перестановок у клубі та тренерському штабі на тлі війни. Проте дніпровський клуб здивував усіх та вийшов у плей-офф Ліги конференцій.

Якщо Дніпро-1 здивував зі знаком плюс, то київське Динамо зі знаком мінус. Опинившись у групі Ліги Європи разом із Фенербахче, АЕК Ларнакою та Ренном, команда набрала лише одне очко. Провал. Команду критикували не за кількість набраних очок, а за гру, адже вона була жахливою на тлі таких суперників.

Фанати не стримували себе у плані критики, а футболісти змогли набрати форму лише до кінця першої половини сезону УПЛ. Однак це не вплинуло на провал у єврокубках.

Україна на чемпіонаті Європи та світу з водних видів спорту

Українці дуже люблять воду – море, річку та озера. Україна завжди славилася спортсменами з водних видів спорту: були великі перемоги, прикрі поразки та лідери світового рівня. Нині ми також маємо таких спортсменів, які прославляють Україну на весь світ.

У 2022 році пройшли чемпіонат світу та Європи з водних видів спорту: індивідуальні та командні змагання з різних дисциплін.

Спочатку пройшов чемпіонат світу, у якому взяла участь Україна. За підсумками змагання наші спортсмени виграли 10 медалей (2 золота, 6 срібних та 2 бронзи). У результаті восьме місце у загальному медальному заліку.

На європейському турнірі Україна виступила трохи краще – 15 медалей, з яких дев'ять золотих та шість срібних. Такий результат дозволив нам стати третьою у медальному заліку.

Друге місце на Паралімпіаді

Українці сильні характером, витримкою, любов'ю та відданістю. Незважаючи на різні проблеми, як на духовному, так і на фізичному рівні, завжди намагаємося досягати максимуму. На Паралімпійських іграх у Пекіні Україна знову довела своє право бути найкращими.

Україна на Паралімпіаді була представлена у різних дисциплінах, у різних видах спорту. У результаті нашим спортсменам вдалося виграти 29 медалей (11 золотих, 10 срібних та вісім бронзових). Сумарно ми посіли друге місце у медальному заліку, пропустивши вперед лише Китай.

Примітно, що у 2018 році Україна у медальному заліку була на шостому місці із 22 медалями в активі.

Найкращі на Дефлімпіаді

Торік у бразильському місті Кашіас-ду-Сул мала пройти Літня Дефлімпіда (мультиспортивні змагання людей із порушеннями слуху), проте турнір перенесли на весну 2022 року.

Участь у змаганні брала Україна. Наші спортсмени стали найкращими у різних дисциплінах та видах спорту. Сумарно українцям вдалося виграти 138 медалей (62, 38, 38). Завдяки такому результату Україні вдалося виграти медальний залік, випередивши США та Іран, які стали другим та третім у медальному заліку.

S1mple – найкращий гравець в історії CS:GO

Кіберспорт в Україні набирає своєї популярності серед фанатів, але на світовому рівні є організація, яка йде в лідерах у різних дисциплінах. Natus Vincere – має команди Dota 2, PUBG, Valorant, CS:GO.

Саме у шуторі від першої особи – CS:GO – є найкращий гравець в історії, який з України. Олександр "S1mple" Костилєв - снайпер команди NaVi. Він багато років вважається одним із найкращих у всьому світі.

Незважаючи на командні провали цього року – лише одна перемога на великому турнірі, українець знову підтверджує свою значущість для всього спорту. S1mple виграв безліч індивідуальних нагород, однак отримав одну з найважливіших за всю кар'єру.

Організація ESL офіційно оголосила про те, що Костилєв – найкращий гравець в історії CS:GO. Українець випередив голосування гравців з усього світу. Абсолютно заслужений результат.

Україна на Євробаскеті

Європейський баскетбольний турнір – це свято для багатьох фанатів та глядачів. На змаганні було представлено збірну України. Команда Айнарса Багатскіса потрапила до групи разом із: Грецією, Хорватією, Італією, Естонією та Великою Британією.

"Жовто-сині" за п'ять ігор здобули три перемоги: над Великою Британією, Естонією та Італією. За підсумками групи вийшли чотири команди у плей-офф, включаючи Україну.

У плей-офф збірна України зустрілася з Польщею. Поєдинок проходив у рівній боротьбі, лідер змінювався кожну чверть, але зрештою перемогу здобула польська команда.

Для України вихід у плей-офф – чудовий результат, але прикро, адже команда Багатскіса могла проходити до чвертьфіналу.

За підсумками турніру Україна повернулася до ТОП-30 найкращих команд Європи. Багатскіс одразу після Євробаскету оголосив про звільнення, але за кілька місяців повернувся і далі керувати командою.

Мультиспортивний чемпіонат Європи

Мультиспотивний Євро – аналог Олімпійських ігор. Другі в історії дані змагання проходили у Мюнхені (Німеччина).

До програми об'єднаного чемпіонату входили змагання з 9 видів спорту: легка атлетика, пляжний волейбол, велоспорт, спортивна гімнастика, веслування на байдарках та каное, академічне веслування, скелелазіння, настільний теніс, тріатлон.

Збірна України була представлена великою кількістю спортсменів, які зуміли виграти 22 медалі (5 золотих, 8 срібних, 9 бронзових). Цей результат дозволив нашій команді посісти 11-те місце у рейтингу.

Зазначимо, що у 2018 році Україна стала восьмою у рейтингу з 26 нагородами (8–12–6).

Світові ігри та Україна

У Бірмінгемі (штат Алабама, США) відбулися Всесвітні ігри-20222. Участь на турнірі взяла збірна України, яка була представлена у 19 видах спорту (103 спортсмени).

За підсумками десяти днів змагання в активі України 45 медалей – 16 золотих, 12 срібних та 17 бронзових.

Такий результат дозволив Україні стати третьою у медальному заліку, пропустивши вперед Німеччину та США.


Незважаючи на безліч перемог на спортивному рівні, українці чекають на найголовнішу – перемогу над рашистами. Віримо і чекаємо, що 2023 рік подарує нам таку важливу і потрібну перемогу!

Дмитро Данець


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK