Падель, Брейкданс, Муай тай та інші: Незвичні види спорту на Європейських іграх-2023

ISPORT знайомить вас із менш відомими видами спорту, які будуть представлені на змаганнях у Кракові.
2023 г., 17 червня, 13:00
Getty Images
Getty Images

У Кракові, Польща, з 20 червня по 2 липня відбудуться Європейські ігри 2023 року.

Серед таких звичних видів спорту, як бокс, стрільба, дзюдо будуть представлені і менш відомі.

ISPORT розповість детально про незвичайні види спорту, які з'являться в програмі Європейських ігор-2023.

Падель

Падель - ракетний вид спорту, який схожий з тенісом, однак, є і серйозні відмінності.

Джерело: Getty Images

Так, у Падель зазвичай грають лише в парах, корт на 25% менший, також у ньому є стіни, від яких може відбиватися м'яч, як у сквоші.

Спорт був заснований 1969 року Енріке Коркуерою в Акапулько, Мексика. Федеральна федерація паделя при цьому була заснована лише в 2011 році.

Пляжний гандбол

Пляжний гандбол з'явився в Італії в 90-их роках минулого століття. Є думка, що як і класичний гандбол, він виник на уроках фізкультури.

Джерело: Getty Images

Майданчик для гри являє собою прямокутник завдовжки 27 метрів і завширшки 12 метрів, що включає ігрову зону і дві площі воріт. Поверхня майданчика має бути засипана піском глибиною не менше 40 см. Навколо майданчика має бути зона безпеки довжиною не менше 3 метрів.

До складу команд входить 8 гравців. Принаймні 6 гравців повинні перебувати на майданчику під час початку гри. Якщо в однієї з команд під час гри кількість гравців зменшується до чотирьох, то гра закінчується і переможцем оголошується команда суперника.

Гра триває два періоди по 10 хвилин. Перерва між періодами - 5 хвилин.

Велоспорт (BMX)

BMX як вид спорту з'явився в 70-их роках минулого століття, у квітні 1981 року було засновано міжнародну федерацію.

У BMX Racing входить чотири типи перегонів: Класик, Крузер, естафета, перегони на час.

Перегони класик стануть олімпійською дисципліною. Вони проводяться на ґрунтовій або асфальтовій трасі завдовжки не менше 300 метрів. Переможцем стає той, хто пройде трасу за найменшу кількість часу.  В одному заїзді одночасно стартує 8 велоспортсменів.

Джерело: Getty Images

У крузері правила ідентичні з тією лише відмінністю, що дозволяється використовувати тільки велосипеди з колесами 24 дюймів.

Естафетна гонка складається з 4-ох етапів. У перегонах стартує 4 спортсмени, 3 з яких чоловіки і одна жінка. Перегони починаються з кваліфікаційних заїздів, у фінал проходять 4 найкращі команди. 

У перегонах на час кожен велоспортсмен стартує окремо. Переможцем стає спортсмен, який пройшов трасу за найменшу кількість часу.

Маунтенбайк

Маунтенбайк - вид спорту, що включає їзду бездоріжжям. Ділиться на чотири категорії: Крос-кантрі, швидкісний спуск, фрірайд, тріал.

Крос-кантрі - перегони по пересіченій місцевості зі спусками, затяжними підйомами, швидкісними і технічними ділянками. Траса включає в себе як природні, так і штучні перешкоди.

Змагання з крос-кантрі відбуваються на трасах шорт-трек (довжина траси 2 - 5 км, зазвичай 6 - 10 кіл), класичного крос-кантрі (тривалість перегонів від 1:30 до 2:00, зазвичай довжина траси 5 - 9 км, 3 - 7 кіл), веломарафону тощо.

Через свою доступність і відносно невелику травматичність є найпопулярнішим різновидом маунтенбайку.

Швидкісний спуск або даун-хілл - екстремальна перегонова дисципліна гірського велосипеда, суть якої полягає у проходженні траси на певний час. Типова траса даун-хілла містить у собі різні ділянки - круті спуски, різкі повороти (контрнахили), нерівності у вигляді ям і горбів, стирчить каміння і коріння дерев.

Фрірайд включає їзду на велосипеді по складних, іноді штучно споруджених трасах, які використовують природні та штучні перешкоди. Траси фрірайду включають подолання крутих схилів заввишки до десятків метрів, стрибки на високій швидкості, рух вузькими звивистими стежками, прокладеними крутими схилами або містками (для цих трас вживають спеціальну назву норд-шор).

Тріал - дисципліна маунтінбайку, що полягає в подоланні перешкод на велосипеді. Перешкоди можуть бути найрізноманітнішими, природними або штучними: парапети, каміння, колоди, дошки тощо. Головною метою є подолання серії перешкод, не спираючись ногами, руками та іншими частинами тіла.

Велосипедний тріал зародився наприкінці 1970 - початку 1980-роках в Іспанії.

Муай тай

Муай тай або тайський бокс - бойове мистецтво, яке, зародилося, власне кажучи, в Таїланді. 

Джерело: Getty Images

Муай тай часто називають боксом восьмируких. Це через те, що в ньому задіюються руки, гомілки, лікті та коліна, тобто вісім ударних поверхонь.

Тайський бокс вважається одним із найжорстокіших бойових мистецтв у всьому світі. 

Брейкданс

Брейкданс є одним із найстаріших і найпопулярніших вуличних танців. Він був винайдений афроамериканською і пуерто-риканською молоддю США в 1970-их роках.

У 2007 році було винайдено єдину систему оцінювання змагань із брейкдансу. У новій системі брейкери оцінюються за п'ятьма критеріями: основа, динаміка (силові трюки), баттл, оригінальність і виконання. У кожній категорії є один суддя, і під час батлів результати відображаються на великому екрані, щоб глядачі могли бачити, хто перемагає в будь-який момент.

У 2024 році брейкданс буде представлений у програмі Олімпійських ігор.


 

Текбол

Джерело: Getty Images

Текбол, по суті, є сумішшю футболу і настільного тенісу. Для гри в нього використовується викривлений стіл, який схожий на стіл для гри в настільний теніс, і м'яч, який схожий на футбольний.

Вдаряти по м'ячу можна будь-якою частиною тіла, крім рук. У змаганнях із текболу вже брала участь низка відомих футболістів, наприклад, Неймар і Коутіньо.

Вид спорту був винайдений у 2014 році двома любителями футболу з Угорщини

Нагадаємо, на ISPORT доступний розклад змагань Європейських ігор-2023.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: Європейські ігри

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK