Україна виступить на чемпіонаті світу з фехтування попри допуск росіян і білорусів

Однак, картина не настільки радісна, як може здатися на перший погляд.
2023 г., 8 липня, 16:13
Ольга Харлан  / Getty Images
Ольга Харлан / Getty Images

Українські спортсмени зможуть виступити на чемпіонаті світу з фехтування, незважаючи на те, що до змагань було допущено росіян і білорусів, однак, станеться це в обмеженому форматі.

Як повідомив президент федерації фехтування України Михайло Ілляшев, наші атлети виступлять у всіх командних змаганнях, але не будуть цього робити в особистих турнірах, де змагаються спортсмени з країн-окупантів.

Таким чином, Україна не буде представлена в жодному жіночому турнірі на чемпіонаті світу, а також у змаганнях на шпагах серед чоловіків. Ілляшев прокоментував це рішення для Суспільне Спорт.

"У нас нічого не змінилося, наша делегація братиме участь на чемпіонаті світу. А там, де змагатимуться спортсмени з Росії та Білорусі, українські фехтувальники участі не братимуть. Нічого не змінилося: як це було на попередніх змаганнях, так буде і надалі.

Командні будуть у всіх. В індивідуальних - там, де будуть росіяни та білоруси, - нас не буде. Там, де їх не буде - ми братимемо участь. І питання ж буде вирішуватися безпосередньо там, коли буде зрозуміло. Тому що іноді траплялися ситуації, коли заявки подавалися, а спортсмени не з'являлися. Тому якщо вони [росіяни та білоруси] фізично не з'являться, ми будемо виступати. І в нас є кілька інших країн, які оголосили про таку саму позицію, що вони не змагатимуться.

Але якщо це робити демонстративно під час змагань, не продовжувати [змагання], тому що з'явилися росіяни чи білоруси по сітці, то це тягне за собою покарання і для спортсмена, і може навіть для федерації. Тому це великий ризик. А якщо буде дискваліфікація для спортсмена, вона поширюватиметься і на командні змагання. Тобто, він не зможе змагатися ні в особистих, ні в командних. Так хоч командні залишаються як найгірший сценарій. А так, якщо в особистих вийти, сказати, що з росіянами не буду - чорна картка, дискваліфікація. А через два дні тебе вже немає, тому що ти дискваліфікований", - заявив функціонер.

Зазначимо, що через ухвалене рішення на майбутньому світовому форумі в індивідуальних змаганнях не зможе виступити Ольга Харлан, яка виборола золото на Європейських Іграх і присвятила нагороду Україні.


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK