Рекордсмени світу, зірка Playboy та Ярослава Магучіх: українські чемпіони світу з легкої атлетики

ISPORT.ua пропонує згадати всі найвидатніші досягнення українців на світових першостях.
2023 г., 29 серпня, 08:30
Колаж Василь Войтюк
Колаж Василь Войтюк

У серпні 2023 року в столиці Угорщини Будапешті пройшов чемпіонат світу з легкої атлетики, який подарував Україні нову володарку золотої нагороди найбільш значущих після Олімпіади змагань у "королеві спорту".

Ярослава Магучіх із третьої спроби, після двох срібних медалей попередніх світових першостей, стала чемпіонкою у секторі стрибків у висоту на відкритих аренах. Для України це золото стало четвертим у цій дисципліні та перервало десятирічний період без нагород найвищого ґатунку на чемпіонатах світу, останні з яких датовані 2013 роком.

ISPORT пропонує згадати всіх українських чемпіонів з легкої атлетики, які досягали найвищих вершин на світових першостях.

Сергій Бубка (стрибки з жердиною)

Золота медаль: 1993 (Штутгарт), 1995 (Гетеборг), 1997 (Афіни)

Останнім часом скандальний функціонер у 90-х був справжньою зіркою легкої атлетики та домінував у секторі стрибків із жердиною. Ще до того, як він став чемпіоном світу у складі збірної України, він брав золото ЧС у 1991 році у складі іншої збірної.

На сьогодні Бубка є єдиним українцем, який має більше двох золотих медалей чемпіонатів світу з легкої атлетики.

Інеса Кравець (потрійний стрибок)

Золота медаль 1995 (Гетеборг)

У 1995 році Інесса Кравець приїхала на чемпіонат світу як чинна срібна призерка Олімпіади та чемпіонка світу в приміщенні. У фінал Інесса пройшла досить легко, а ось там стартувала не найкращим чином - два заступи.

Але яким був третій стрибок! 15 метрів та 50 сантиметрів - рекорд світу, який згодом протримався майже 15 років!

Жанна Пінтусевич-Блок (100 метрів та 200 метрів)

Золота медаль: 1997 (Афіни), 2001 (Едмонтон)

Єдина українка, яка брала золото ЧС у різних дисциплінах. У 1997 році Жанна Пінтусевич стала срібною призеркою на 100-метрівці, а на вдвічі більшій дистанції взагалі виборола золото.

Через чотири роки Жанна знову опинилася на вершині, але тепер на 100-метрівці. Такі здобутки українки змусили Playboy звернутися до неї, і 2004 року Пінтусевич-Блок стала першою українською спортсменкою, яка знялася в еротичній фотосесії для цього журналу.

Інга Бабакова (стрибки у висоту)

Золота медаль 1999 (Севілья)

Першою чемпіонкою світу у складі збірної України у стрибках у висоту стала Інга Бабакова. 1999 року у фіналі вона з першої спроби брала кожну висоту аж до 199 см.

Коли планку підняли на 201, крім Інги залишалося лише дві спортсменки - обидві з рф. Але жодна не змогла взяти висоту, а через меншу кількість спроб раніше перемогу здобула саме українка.

Юрій Кримаренко (стрибки у висоту)

Золота медаль 2005 (Гельсінкі)

У 2003 році золота Україна не виборола, а у Фінляндії перемогу здобув стрибун у висоту Юрій Кримаренко. До того ж перемога йому далася досить важко.

Ще на стадії кваліфікації йому знадобилося три спроби, щоб взяти висоту 2,20 м, також з останньої спроби він взяв і «прохідні» 2,27, які дозволили йому з 11-м результатом пройти у фінал.

У фіналі Кримаренко з першої спроби взяв 2,29, але щоб стати чемпіоном, йому обов'язково треба було брати наступну планку - 2,32. І він це зробив, ставши єдиним спортсменом, кому підкорилася ця висота у тому фіналі.

Ольга Саладуха (потрійний стрибок)

Золота медаль 2011 (Південна Корея)

Два чемпіонати світу поспіль пройшли для України без золота, доки Ольга Саладуха не підкорила сектор потрійного стрибка.

Та першість для стрибунки пройшла під девізом - без розгойдування. У кваліфікації вона з першої ж спроби здобула «прохідний» результат, а у фіналі також першим стрибком показала результат у 14,94 м, який дозволив їй стати чемпіонкою світу.

Ганна Мельниченко (семиборство)

Золота медаль 2013

У 2013 році Ганні Мельниченко було вже 30, але саме цей рік став найкращим у її кар'єрі. Вона стала третьою на чемпіонаті Європи у приміщенні у пентатлоні, а потім виграла ЧС у семиборстві.

Українка стартувала з другого місця у стометрівці з бар'єрами, після чого встановила особистий рекорд у стрибках у висоту та показала непоганий результат (7 місце) у штовханні ядра та увійшла до топ-5 у бігу на 200 метрів.

Стрибки в довжину для Ганни завершилися третьою позицією, а єдиним видом, який можна назвати невдалим, стало метання списа (16 місце). Перед 800-метрівкою у Ганни вже був непоганий доробок, а впевнений виступ дозволив виграти золото без особливого стресу.

Богдан Бондаренко (стрибки у висоту)

Золота медаль 2013

За два дні після золота Мельниченко на тому ж ЧС у сусідній країні золото взяв і Богдан Бондаренко. У фіналі він стартував лише з третьої висоти (2,29) та впевнено її взяв. Потім пропустив 2,32 і відразу перестрибнув 2,35.

2,38 Богдан також вирішив пропустити, а 2,41 взяв із другої спроби. Тоді ще юний катарець Мутаз Есса Бершим вирішив одразу переходити на 244 сантиметри, але обійти українця не зумів.

Ярослава Магучіх (стрибки у висоту)

Золота медаль 2023 (Будапешт)

Десять років Україна не бачила золотих медалей чемпіонатів світу, і ось нарешті Ярослава Магучіх зуміла перервати цю серію.

У своєму фіналі Яся могла когось налякати, коли не взяла 194 см з першої спроби, але далі впевнено брала планку за планкою та стала єдиною спортсменкою, якій вдалося стрибнути понад 2 метри.

Джерело: Getty Images

Таким чином, завдяки довгоочікуваному тріумфу Магучіх після десятирічної перерви Україна отримала свого дев'ятого чемпіона світу з легкої атлетики. Загалом на рахунку цих спортсменів 12 нагород найвищого ґатунку.

Також за свою історію українські спортсмени 15 разів зупинялися за крок від золота, як Марина Бех-Романчук у потрійному стрибку на цьогорічних змаганнях у Будапешті. Ще на рахунку наших атлетів 16 бронзових медалей світової першості.

Сподіватимемося, що почин Магучіх зі сходження на вершину буде підтриманий і вже на наступному чемпіонаті світу з легкої атлетики, який відбудеться 2025 року в Токіо, ми побачимо нових українських чемпіонів, які поповнять скарбничку країни свіжим золотом.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: Ярослава Магучіх

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK