Як маленький клуб з Північної Європи вчить європейських грандів перемагати завдяки статистиці

Цей клуб вважається піонером статистичної революції в футболі
2023 г., 8 березня, 13:46

Історія цього клубу налічує менше 25 років. Він базується в місті з населенням, як у Фастові. Увесь його склад коштує менше, ніж Олександр Зінченко. Капітан цього клубу міг грати за збірну України. А ще цей клуб вважається піонером статистичної революції в футболі. Знайомтеся – «Мідтьюлланн».

Створений у 1999 році внаслідок злиття двох місцевих клубів – ФК «Гернінґ» та ФК «Ікаст» – «Мідтьюлланн» протягом перших 15 років свого існування був непримітним середняком чемпіонату Данії. Все змінилося в 2014 році, коли клуб придбав Метью Бенем. Випускник Оскфорда, що розбагатів на ставках, Бенем вважав статистику ключем до успіху на полі.

Він переконав тодішнього тренера Ґлена Ріддерсхольма впровадити систему з використанням таких метрик, як очікувані голи та очікувані очки за гру. Таким чином клуб створив власну «лігу справедливості», де команди ранжувалися відповідно до якості гри і де роль удачі була нівельована.

Таким чином нерідко гравці «Мідтьюлланна» після серії переможних матчів чули критику від тренерського штабу – мовляв, нам просто пощастило, а кількість та якість створених нами моментів залишає бажати кращого.

Прикметно, що профіль кожного гравця на клубному сайті містить інформацію про показник очікуваних голів, точність передач або відсоток виграних єдиноборств.

Для тренерського штабу та менеджменту «Мідтьюлланна» кожна дрібниця – можливість удосконалити гру.

Вони першими найняли тренера з аутів, якого згодом переманив до себе «Ліверпуль». Після цього мерсисайці покращили відсоток збереження володіння м’ячем під тиском після аутів з 45% до 68%. Це другий показник у Європі. Перший – у «Мідтьюлланна».

Клуб розробив цілий посібник зі сценаріями розіграшів стандартних положень, внаслідок чого майже половину усіх голів команда забиває після стандартів. Дані підказують, які точки є безперспективними для ударів по воротах з точки зору вірогідності успіху, і футболісти таким чином не марнують нагоди, а шукають кращу позицію для завдання удару.

Клуб покладається на статистичні дані для пошуку нових талантів. Командні аналітики ідентифікують недооцінених футболістів із нижчих ліг, які демонструють високу якість створених моментів та точність передач під тиском. Так, наприклад, «Мідтьюлланн» підписав Луку Пфайфера із «Вюрцбургер Кікерс», команди, яка на той момент грала у третій лізі Німеччини.

Повсюдне використання статистики та увага до дрібниць не зробила із «Мідтьюлланна» гранда європейського футболу, проте результати команди на євроарені значно перевищують її можливості. Маючи склад вартістю як у луганської «Зорі» данці вийшли до плей-офф Ліги Європи, перемігши в груповому етапі «Лаціо» з рахунком 5-1 та пропустивши вперед «Феєнорд» лише за додатковими показниками.

Навіть перебуваючи на передовій футбольних інновацій «Мідтьюлланн» програє матчі. А от на krumpli.tech програти буквально неможливо. Там платять гроші за вгадані результати футбольних матчів, але ставити свої кошти не потрібно. Вгадав результат – виграв гроші, не вгадав – нічого не втратив. Той випадок, коли можна тільки виграти, а програти – неможливо.


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK