Міжнародні федерації вкотре довели свою корумпованість і безпорадність у ситуації з Харлан

Василь Медвідь дуже не задоволений від того наскільки відірвані від реальності спортивні функціонери.
2023 г., 28 липня, 09:00
Ольга Харлан / instagram.com/olgakharlan
Ольга Харлан / instagram.com/olgakharlan

В Мілані, Італія, проходить чемпіонат світу з фехтування, в рамках якого проходять жіночі одиночні змагання на шаблях.

Існувала велика ймовірність, що в цій категорії взагалі не буде представлена Україна, але на щастя, нашим спортивним функціонерам вистачило розуму “здати назад” та скасувати заборону на участь в турнірах, де представлені “нейтральні” російські і білоруські спортсмени.

На жаль, розуму не вистачило організаторам турніру в Мілані та міжнародній федерації фехтування.

Вже в першому ж раунді жереб звів Ольгу Харлан та росіянку Анну Смірнову (також проти росіянина Вадіма Анохіна мав змагатись Ігор Рейзлін, але наш спортсмен відмовився виходити на доріжку).

За правилами в фехтуванні відмова потиснути руку карається дискваліфікацією з турніру, а саме це зробила Харлан після поєдинку зі Смірновою з рахунком 15:7.

Проте FIE відхилила протест росіянки, і здавалося б тут крапка в цій історії. Сталась “перемога”, можна тріумфально відкривати шампанське, радіти за спортсменку і спостерігати за її просуванням далі. Але ні.

 Функціонери вирішили “всидіти на двох стільцях”, не пропустивши далі росіянку, але й не давши далі змагатись українці, дискваліфікувавши її. Ба більше, ймовірно відсторонення буде поширюватися не тільки на цей турнір, а й на інші впродовж найближчих двох місяців.

Шкода, що в міжнародному спорті не розуміють того, що цим вони догоджають не всім, а росіянам. Країні-терористці і всім хто там живе глибоко начхати на спортивні успіхи Анни Смірнової. Автор глибоко впевнений, що пересічний громадянин умовного омська сьогодні вперше почує це ім’я, проте, від того, що вдалось насолити Україні і українській спортсменці російська пропаганда і той таки пересічний житель умовного омська буде в захваті, бо це національне кредо росіян у чому вони самі залюбки зізнаються.

Погано всі ці міжнародні федерації виконують і функцію миротворців, яку вони на себе взяли. Або радше погано розуміють, що функцію миротворців виконувати не потрібно.

FIE, WTA, ATP, FIFA, UEFA, МОК та іншим спортивним організаціям варто нарешті зрозуміти одну річ. Неможливо вимагати від українців прояви поваги до спортсменів з країн-терористів.

Неможливо хотіти, щоб наш спортсмен, якого кожного дня може вбити ракета, тиснув руку росіянину, який лайкає так званий “Z-контент” в Instagram, неможливо чекати, що українка, друзі якої, перебувають в окупації буде з повагою ставитись до спортсменки, яка підтримує путіна чи лукашенко, неможливо сподіватись на те, що представник нашої країни, родич якого помер на війні не зможе спокійно дивитись у очі представнику країни-терориста, родич якого також воює, але на іншій стороні.

Міжнародні федерації цього не розуміють. Або не хочуть розуміти, бо залежні від російського впливу.

ФІФА не спромоглась забрати у росії право проведення ЧС після окупації Криму, а вже після повномасштабного вторгнення додала російську в список офіційних мов, а Зеленському не дала виступити на ЧС.

УЄФА зробили поступку білорусам, не виключивши їхні клуби і збірну зі своїх змагань.

Президент МОК каже, що зробить все для повернення росіян в спорт, а вже згадану FIE до 3 березня 2022 року буквально очолював близький до путіна Алішер Усманов. Чи очолював би він її надалі якби не накладені на нього санкції - це, до речі, питання відкрите, бо міжнародну асоціацію боксу досі очолює Умар Кремльов.

Безумовно, наші чиновники робили і продовжують робити купу неприпустимих помилок, а надто неприпустимих в умовах війни на виживання, але це аж ніяк не знімає відповідальності з чиновників міжнародних, помилки яких, на жаль, не так сильно впливають на їхні подальші політичні кар’єри.

Але є і хороші новини. Ситуація з Харлан знов доводить, що хоч українці й повернулись до чвар між собою через свої розбіжності, але вони зникають тоді, коли треба підтримати своїх.

Ольгу підтримали і футболісти Динамо, і гравці Шахтаря. Ті, кому сподобався фільм Барбі, і ті, кому більш до вподоби стилістика Оппенгеймера. Ті, хто є палким шанувальником фехтування і ті, хто про нього згадує під час Олімпійських Ігор. Коротше кажучи, всі хто виконує хоча б якусь соціальну діяльність і це прекрасно, бо вкотре показує, що в важкі моменти ми здатні об’єднатись, щоб або протистояти ворогу, або підтримати того/ту/тих хто так чи інакше від цього ворога постраждав.

Василь Медвідь, ISPORT.ua

КЛЮЧОВІ СЛОВА: Ольга Харлан

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK