Захід UFC або Дана Вайт та його дивні рішення

До вашої уваги розбір дій глави компанії, які ведуть її до провалу.
4 березня, 15:30
Дана Вайт / Getty Images
Дана Вайт / Getty Images

Нещодавно компанія UFC "стрільнула" в медіа просторі завдяки чудовій роботі голови компанії Дани Вайта, який особисто знаходив яскравих і сильних бійців, які вміють робити з жорсткого виду спорту справжнє шоу.

Конор Макгрегор та його хайп-машина привела в промоушн не лише мільйони глядачів, а й нових представників цієї дисципліни, які допомагали підтримувати весь галас навколо турнірів UFC.

Читайте також: Дана Вайт більше не є президентом UFC

При цьому останнім часом компанія не може похвалитися новими рекордами продажів PPV, адже той же Макгрегор вже знімається в кіно, а нових "дійних корів" поки що немає.

Нинішнє становище UFC показує, що Дана Вайт поступово втрачає хватку і не може видавати колишній рівень шоу, через що фанати по всьому світу починають перемикатися на інші дисципліни.

Які ж причини цього? Їх лише кілька, проте головний винуватець цього спаду зараз обіймає посаду голови компанії.

Алекс Перейра – новий Макгрегор?

Найактуальніше і головне рішення, яке шокувало всіх фанатів MMA - це мейн івент для Перейри на ювілейному турнірі UFC 300, який відбудеться вже у квітні. Фанати обурюються в соцмережах, адже чекали на камбека Макгрегора, проте отримали найнецікавіший бій із усіх можливих.

З чого все почалося? Вайт вирішив якось урізноманітнити середню вагу UFC, де вже кілька років незламною силою був Ісраель Адесанья. Президенту спала на думку банальна, але досить робоча схема - знайти того, кому програвав нігерієць на зорі кар'єри і закинути його у свій промоушен.

План був надійний як швейцарський годинник і Адесанья зазнав досить несподіваної поразки, відлетівши в нокаут, проте швидко взяв реванш, змусивши "заснути" Перейру.

Вайт подумав, що треба було б такого потужного хлопця закинути в іншу вагову категорію і нехай він там робить свою роботу. Підсунув бразильцеві він напівтяжа Іржи Прохазку, який щойно вийшов з лазарету, та він також був повалений за досить короткий час. Але питання: що ж далі?

Читайте також: Перейра - новий чемпіон UFC у напівважкій вазі

На папері ми маємо майже 37-річного бразильця-кікбоксера, який провів 40 боїв у кікбоксі та 11 у ММА, при цьому, як ми вже бачили, "держак" даного персонажа зовсім не той, та й сам Перейра вкрай нудний персонаж, який не вміє грати на камеру, і при цьому майже не знає англійську мову.

У результаті Алекс, який трохи більше року тому був досконалим ноунеймом, захищатиме свій пояс у напівважкій вазі проти Джамала Хілла (такого ж ноунейма, але з Америки). Навіщо і чому саме Перейру вибрав Вайт – загадка.

Шоу ляпасів - "найкращий" вид спорту

Друга причина спаду UFC - нове захоплення Дани, яке дуже користується попитом у хардкорних фанатів жорстокого та хайпового світу спорту. Іншими словами, Вайт вирішив підкорювати соцмережі.

Power Slap американський функціонер підглянув у блогерів на ютубі, вирішивши монетизувати те, що було популярне ще у 2020-21 роках. На папері ідея виглядала досить непогано, а за фактом вона стала обганяти за переглядами NBA, NHL та NFL! (Принаймні так каже сам Дана)

Однак представники світу ММА та боксу обурюються через ту жорстокість, яка показана в даному шоу. Алджамейн Стерлінг, Бен Аскрен та навіть Райан Гарсія залишили свої коментарі після перегляду шоу.

Досить дико. Я просто цього не розумію.

Я ненавиджу увагу до Power Slap. Таке відчуття, що треба бути садистом, щоб тобі це сподобалося.

Power Slap - це жахлива ідея. Це треба припинити. Ми маємо можливість захиститися, а у них — ні. Це тупа ідея, і це навіть не обговорюється.

Невідомо скільки ще протримається цей проєкт на плаву, проте видно, що він вийшов на перше місце в Вайта. Воно й логічно: що більше приносить грошей – те й розвиваємо. Але що робити зі світом ММА? Невже UFC піде на спад?

Невміння приборкати ключових зірок UFC

Фінальна частина даного аналізу - м'якотілість і страх перед тими, на кому тримався і тримається бізнес. Розглядатимуть лише дві ситуації: простій Макгрегора і відхід Нганну.

Конор Макгрегор є головною зіркою та примадонною компанії. Саме цей зухвалий, технічний та вкрай гострий на язик ірландець вивів UFC на вершину. Боєць має солідну історію успіху, однак після заробітку великих грошей вирішив піти і просувати інші бренди, щоб отримувати в десятки разів більше.

Замість того, щоб давати повну волю в діях Конору, Дана Вайт мав стежити й вирощувати самостійно зірку, яка приносила б гроші й ростила відразу кілька поколінь бійців, але функціонер готовий був кидати грошима у бік ірландця, що призвело до того, що маємо.

Макгрегор не поспішає повертатися до октагону і, за чутками, навіть відмовився від участі в UFC 300, адже хоче битися з Нейтом Діазом, а не Майклом Чендлером, з яким уже підписано контракт.

Читайте також: Глава UFC назвав причину тривалої відсутності боїв Макгрегора

Далі поговоримо про Френсіса Нганну, який хотів лише трохи більше свободи, але отримав різку критику на публіку, яка вийшла боком лише Вайту.

Дана відкрито заявляв на прес-конференціях, що у камерунця нічого не вийде в боксі і його доля лише бити тих, хто слабший за нього в рамках октагону. А як усе вийшло?

Нганну залишив UFC досить швидко приєднався до PFL, де йому дали справжню свободу у прийнятті рішень щодо дати боїв і навіть вибір суперника, при цьому бійцю не заважатимуть виступати на рингу, де він досить успішно дебютував.

Вайт явно кусає лікті, ось можна було веслувати гроші лопатою, влаштовуючи конференції під егідою своєї компанії, а також запросити чималу суму у боксерських промоушенів, що призвело б до більшої популяризації проекту.

А в результаті у нас лише постарілий Джон Джонс у важкій вазі, який гальмує розвиток дивізіону, запросивши бій проти іншої легенди, але все ж таки збитого льотчика - Стіпе Міочича.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!

КЛЮЧОВІ СЛОВА: UFC Дана Уайт

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK