Повернення Серени, справа честі Джоковича та перспективи українок: анонс та прогноз Вімблдону-2022

ISPORT презентує анонс престижного тенісного турніру, який відбудеться у Великій Британії в період з 27 червня по 10 липня.
2022 г., 26 червня, 15:35
Серена Вільямс та Даяна Ястремська / Getty Images
Серена Вільямс та Даяна Ястремська / Getty Images

У понеділок, 27 червня, стартує третій турнір Великого шолома у сезоні-2022 – Вімблдон.

Цього року він не буде схожим на попередні – через повномасштабне вторгнення Росії в Україну організатори турніру вирішили усунути росіян та білорусів, за що ATP та WTA відібрали у Вімблдону рейтингові очки.

Логотип Вімблдону
Логотип Вімблдону / Джерело: Getty Images

Втім, Всеанглійський клуб не розгубився, і щоб мотивувати спортсменів не відмовлятися від участі, оголосив про рекордні призові – 40,35 мільйонів фунтів стерлінгів (трохи більше 47 мільйонів євро). А переможці у чоловічому та жіночому одиночних розрядах отримають по 2 мільйони фунтів (близько 2,3 мільйонів євро).

У результаті всі головні тенісні зірки приїхали до Англії, а легендарна Серена Вільямс навіть вирішила повернутися на корт і виступити на Вімблдоні.

Таким чином, на нас чекає дуже цікавий турнір, перемога на якому хоч і не принесе рейтингових очок, але суттєво порадує призовими.

Жінки

Які шанси українок?

В основній сітці Вімблдону Україну представлять чотири тенісистки – Марта Костюк, Даяна Ястремська, Ангеліна Калініна та Леся Цуренко.

Ангеліна Калініна
Ангеліна Калініна / Джерело: Getty Images

Загалом у першому колі всі наші спортсменки мають цілком реальні шанси виграти та пробитися далі. Проте вже у другому раунді можуть розпочатись проблеми. Так, Ястремська у разі перемоги над Аною Богдан може зустрітись з Петрою Квітовою, і шансів її обіграти небагато.

Костюк дісталася легша сітка – у першому турі вона зіграє з володаркою wild cars Кеті Свон, а у разі успіху в цьому поєдинку зустрінеться з переможницею пари Гарсія – Міядзакі, і Марта може подолати цю стадію.

Марта Костюк
Марта Костюк / Джерело: Getty Images

А ось жеребкування для Калініної та Цуренко виявилося не найсприятливішим – навіть якщо вони обидві подолають перше коло, то в другому ми точно втратимо одну представницю, бо вони гратимуть одна з одною. І виходячи з останніх матчів, більше шансів у Ангеліни.

Прогноз ISPORT : Костюк та Калініна дійдуть до третього кола, Цуренко та Ястремська вилетять після другого раунду.

Повернення Серени Вільямс

Безумовно, одна з головних подій майбутнього турніру в жіночій сітці – повернення на корт іменитої американської тенісистки.

Серена Вільямс
Серена Вільямс / Джерело: Getty Images

Серена – семиразова переможниця Вімблдону, проте після дострокового завершення матчу першого кола турніру торік перестала грати. Ніхто не очікував, що 40-річна тенісистка повернеться на корт, але вона отримала wild card та прибула до Великої Британії.

А перед стартом Вімблдону навіть зіграла в парі з Унс Джабір в Істбурні, де вони дійшли до півфіналу, але знялися з турніру через травму спортсменки з Тунісу.

Серена Вільямс на турнірі в Істборні
Серена Вільямс на турнірі в Істборні / Джерело: Getty Images

Чого чекати від американки? Це важке запитання. Як сказав Джон Макінрой: "Серена може програти як у першому колі, так і виграти турнір".

У першому колі Вільямс зіграє проти Хармоні Тан, і пройти її цілком під силу американці. Загалом якщо дивитися на сітку, то першим серйозним випробуванням для американки може стати третє коло, де вона може зустрітися з Кароліною Плішковою.

Далі можуть потрапити Симона Халеп, Коко Гауфф, Петра Квітова чи Каміла Джорджі. А ось з Ігою Швентек Серена може зустрітися лише у півфіналі, якщо вони обидві дійдуть до цієї стадії.

Прогноз ISPORT : Вільямс, безумовно, зірка світового масштабу. Але найімовірніше дійде максимум до четвертого раунду.

Ще один тріумф Швентек?

Безумовно, вся увага на турнірі буде прикута до першої ракетки світу. Польська тенісистка проводить дивовижний сезон і нещодавно стала переможницею Ролан Гаррос.

Іга Швентек
Іга Швентек / Джерело: Getty Images

Але не можна забувати, що тенісистка на траві зіграла лише близько 10 днів (але не в офіційних матчах, а в рамках тренувального процесу), тож часу на підготовку було не дуже багато. Плюс величезний тиск чинитиме 35-матчева переможна серія.

Швентек потрапила в першу половину сітки, і вона має всі шанси дістатися фіналу. Все залежатиме від її психологічного та фізичного стану, і якщо вона впорається, то титул буде в неї.

Іга Швентек готується до Вімблдону
Іга Швентек готується до Вімблдону / Джерело: Getty Images

Прогноз ISPORT : Швентек має всі шанси стати чемпіонкою Вімблдону

Чи є темні конячки?

Загалом нинішній турнір навряд чи може здивувати. Звісно, багато хто чекає на високу гру від Емми Радукану. Британська тенісистка виграла US Open у 2021 році і змусила говорити про себе, але поки що гра 19-річної спортсменки далека від ідеалу.

Емма Радукану
Емма Радукану / Джерело: Getty Images

Можливо, що Аннет Контавейт, яка є другою сіяною турніру, вразить своїми успіхами та дійде хоча б до чвертьфіналу, але виграти їй навряд чи під силу.

Прогноз ISPORT : Аутсайдери навряд чи зроблять великі сюрпризи, але можуть здивувати в окремих матчах.

Чоловіки

Нове протистояння Джоковича та Надаля

Зовсім недавно весь тенісний світ спостерігав за тим, як два легендарні спортсмени билися на Ролан Гаррос. Перед стартом турніру фаворитом вважався Новак, але Рафа зумів вибити його в чвертьфіналі, а потім і виграти рекордний 14-й титул у Франції.

Новак Джокович та Рафаель Надаль на Ролан Гаррос-2022
Новак Джокович та Рафаель Надаль на Ролан Гаррос-2022 / Джерело: Getty Images

Загалом Новак проводить не найстабільніший сезон у кар'єрі – він то захоплює своєю грою, то з тріском провалюється. І зараз для нього справа честі – виграти Вімблдон. Тим більше, що це може бути останній для нього Великий шолом цього сезону – на US Open його можуть не пустити через позицію щодо вакцинації від коронавірусу.

На шляху до фіналу Джоковичу, який виграв три останні Вімблдони, можуть зустрітися Карлос Алькарас та Хуберт Хуркач, і це буде випробуванням для Ноле. Чи дозволить сербу його спортивна форма дістатись фіналу та захистити чемпіонський титул? Питання відкрите.

Новак Джокович - переможець Вімблдону-2021
Новак Джокович - переможець Вімблдону-2021 / Джерело: Getty Images

Надаль потрапив у другу половину сітки, і з Новаком може зустрітися лише у фіналі. На відміну від серба, іспанець зіграв у виставковому турнірі перед стартом Вімблдону, щоб підготуватися.

Не можна забувати про те, що Надаль лікував травму стопи після Ролан Гарросу, і поки незрозуміло, чи завадить йому це в Англії. Не вперше Рафа виступатиме в таких умовах, але трава – це не ґрунт. Навіть у найкращі роки він лише двічі перемагав тут (2008, 2010).

Рафаель Надаль
Рафаель Надаль / Джерело: Getty Images

Тож для 36-річного іспанця Вімблдон – таке ж серйозне випробування, як і для Джоковича. Чи зможе хтось з них вийти переможцем чи вони обоє залишаться ні з чим? Незабаром дізнаємось.

Прогноз ISPORT : Обидва тенісисти дійдуть як мінімум до чвертьфіналу, але навряд чи хтось з них виграє турнір.

Темна конячка – Маттео Берреттіні

26-річний італієць виграв два останні турніри на траві, хоча повернувся в тур після тримісячної відсутності та травми.

Минулого сезону Маттео грав у фіналі Вімблдону, але програв Джоковичу. Цього року він цілком здатний не лише повторити торішнє досягнення, а й взяти титул. На його боці молодість і нижчий тиск у порівнянні з Ноле та Рафою.

Маттео Берреттіні
Маттео Берреттіні / Джерело: Getty Images

Також слід звернути увагу на дворазового чемпіона Вімблдону британця Енді Маррея. Він непогано показав себе в недавніх іграх, але на нього чекає не найпростіша сітка. Навряд Маррей виграє черговий трофей, але може дійти досить далеко.

Прогноз ISPORT : Італієць виграє свій перший турнір Великого шолома в кар'єрі.

Зазначимо, що представників України не буде у чоловічій сітці турніру.

 

Катерина Бедан, ISPORT.ua


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK