Привіт, Лас-Вегас: п'ять трас, які нещодавно з'явилися (і зникли) у календарі Формули 1

ISPORT розповідає про новостворені траси для "королеви автоспорту" і тих, що нещодавно побували там на тимчасовій основі.
2023 г., 16 листопада, 10:00
Гран-прі Лас-Вегаса / Getty Images
Гран-прі Лас-Вегаса / Getty Images

У неділю, 19 листопада, у Неваді відбудеться перший в історії Формули 1 Гран-прі Лас-Вегаса. І ніхто не знає, чого варто очікувати від цього етапу, який стане 1100-м в історії серії.

Це буде ще одна міська траса, яка спроектована спеціально під "королеву автоспорту". Заїзд відбудеться пізно ввечері (для нас - о 8 ранку) на знаменитій Лас-Вегас Стріп, де, напевно, збереться чимало знаменитостей.

Організатори гонки підписали з Ф1 10-річний контракт, так що вже зовсім скоро ми дізнаємося, чи будемо ми з нетерпінням щороку чекати на Гран-прі або ж це буде Маямі 2.0.

І поки до Гран-прі Лас-Вегаса залишилося всього нічого, ISPORT вирішив згадати п'ять трас, які нещодавно поповнили календар Формули 1 на постійній чи тимчасовій основі.

Міжнародний автодром Маямі (Гран-прі США)

Сезони: 2022 - 2023
Проведено Гран-прі: 2

Як уже згадувалося раніше, Гран-прі Маямі вийшов далеко не таким, яким його представляли організатори.

Чи варто розповідати, наскільки нудними були дві гонки у Флориді, якщо про це говорять самі пілоти? А фейл із фейковим басейном, який американці так і не виправили, продовжує змушувати пробивати обличчя долонею.

Джерело: Getty Images

Траса була спеціально побудована для Формули 1 і мала вперше з'явитися в 2021 році, але дебют було перенесено на 2022 рік.

На мою суб'єктивну думку, краще б його взагалі не було. Якщо американці нічого не придумають, як змінити трек, ми ще наступні вісім років стежитимемо за цим смутком. Все-таки три Гран-прі (особливо такий) для однієї країни – це вже занадто.

Міжнародний автодром Лусаїл (Гран-прі Катару)

Сезони: 2021, 2023
Проведено Гран-прі: 2

Переходимо до секції близькосхідних трас. Автодром у Лусаїлі був відкритий ще в 2004 році, але Формула 1 вперше відвідала його лише два роки тому.

Раніше трек приймав змагання MotoGP, Porsche GP3, WTC, мотокрос, чемпіонат світу з супербайку та багато інших. Зараз, крім Ф1, тут проходитимуть заїзди Формули 2, Clio Cup, жіночої Ф1. Та й MotoGP нікуди не подівся.

Гран-прі Катара-2021 запам'ятався раптовими проколами у Валттері Боттаса, Джорджа Расселла та Ніколаса Латіфі - через особливості траси у них не витримали передні ліві шини.

Фернандо Алонсо, який виступав за Альпін, фінішував на третьому місці, П'єр Гаслі стартував з другого місця, а Макс Ферстаппен проривався на подіум на ще не домінуючому Ред Буллі з сьомого.

Гонку виграв Льюїс Гемілтон, який стартував із поула. Катар був одним із трьох останніх етапів сезону, який увійшов в історію як один із найсуперечливіших.

Цього року можна відзначити подвійний подіум для МакЛарена, перемогу Оскара Піастрі в спринті, атаку на напарника і схід Гемілтона і ... все. "Не добре, не жахливо" (с).

Міська траса Джидда або траса Джидда Корніш
(Гран-прі Саудівської Аравії)

Сезони: 2021 - 2023
Проведено Гран-прі: 3

Трек у Джидді став дітищем Карстена Тільке, сина легендарного Германа Тільке, який раніше займався проєктуванням трас для Формули 1.

Джидда своєю конфігурацією намагається наслідувати Монако, де найменша помилка може коштувати тобі всієї гонки.

Саме це і сталося з Ферстаппеном під час кваліфікації у 2021 році, коли він йшов на поул, але в останньому повороті зачепив стіну та зламав задню підвіску (вираз обличчя Алонсо, який під час інтерв'ю спостерігав за цим, каже саме за себе).

У дебютних перегонах теж було весело: після нудного старту Мік Шумахер "привітався" з бар'єрами, після чого сталося так багато всього, що коротко це не опишеш. Можна хіба відзначити зіткнення Гема і Макса, які тоді вели битву за титул.

Етап у 2022 році почався "бомбезно", причому лапки можна і не ставити - під час першої практики Джидда зазнала ракетної атаки з боку хуситів, під удар потрапив нафтовий об'єкт компанії Aramco, який знаходився не надто вже і далеко від траси.

Джерело: Getty Images

Говорили про відміну Гран-прі, деякі гонщики виступали проти проведення заїзду, але Формула 1 наполягла на своєму і гонка відбулася. Вона завершилася перемогою Ферстаппена та подвійним подіумом Феррарі – тоді фанати Скудерії ще не знали, як вони розчаруються щодо очікування чемпіонського титулу.

Нинішнього сезону все пройшло набагато спокійніше. Гонку виграв Серхіо Перес, який почав говорити про наміри поборотися з Максом. На перемогу претендував Алонсо, але штраф через неправильне розташування боліда завадив йому здобути свою 33-ю перемогу.

Міжнародний автодром Алгавре або Портімао
(Гран-прі Португалії)

Сезони: 2020 - 2021
Проведено Гран-прі: 2

На відміну від інших представлених у цьому списку, Гран-прі Португалії вже був у календарі Формули 1 до свого повернення. Просто він проводився на різних трасах, але не на Алгавре.

Перший Гран-прі Португалії в рамках "королівських перегонів" проводився в 1958 році в Боавішті. Проведення заїзду переривалося (1961 – 1983, 1997 – 2019), а в період з 1964 по 1966 рік він проходив, але не у Ф1.

З 1984 по 1996 рік гонка проводилася в Ешторілі, після чого Гран-прі залишив календар Ф1, доки він не повернувся в 2020 році - але не тому, що його так сильно хотіли побачити.

Усьому виною пандемія коронавірусу, через яку сезон-2020 був помітно скорочений. У результаті було прийнято рішення провести в Портімані гонку, яка доповнила календар, ставши своєрідною затичкою.

Джерело: Getty Images

У 2021 році планувалося провести перший в історії Гран-прі В'єтнаму. Через той самий COVID-19 його дебют перенесли з 2020 на 2021 рік, але потім його прибрали з календаря через арешт голови Народного комітету Ханоя Нгуена Дик Чунга за звинуваченням у корупції (не пов'язаному з Гран-прі).

І знову в ролі "милиці" виступив Портімао, який замінив В'єтнам. Самі гонки не були захоплюючими, а тому, починаючи з 2022 року, заїзд у Портімані не проводиться.

Можна хіба що відзначити перемогу Льюїса Гемілтона у 2020 році - саме в Португалії британець виграв свою 92-у гонку та побив, здавалося, вічний рекорд Міхаеля Шумахера, на рахунку якого 91 перемога.

Міжнародний автодром Муджелло
(Гран-прі Тоскани, Італія)

Сезони: 2020
Проведено Гран-прі: 1

Варто відразу зазначити, що Муджелло – автодром, який належить Феррарі. Саме там Скудерія проводить усі свої тести, саме там народжуються надії фанатів, які руйнуються вже по ходу сезону.

У 2011 році команди Ф1 домовилися проводити там тести протягом сезону. Але там проходять не лише тести – Муджелло приймає Гран-прі Італії в рамках MotoGP, а раніше там проходили заїзди DTM.

Історія Гран-прі Тоскани 2020 року повністю повторює історію Гран-прі Португалії. Через коронавірус було прийнято рішення провести етап у Тоскані - в тому році в Італії проводилися відразу три гонки. І саме ця стала 1000-ою для Феррарі у Ф1.

Джерело: Getty Images

Муджелло виконав свою місію – заповнити порожнечу в календарі. Що ж до самого Гран-прі... Що можна сказати про сезон-2020, який пройшов за повного домінування Мерседес? Напевно, те саме, що й у попередні роки: "Гемілтон переміг, Боттас приїхав другим".

Але єдиний Гран-прі на Муджелло став особливим для Алекса Албона, адже саме там він уперше у своїй кар'єрі піднявся на подіум. Не варто забувати і про дві масові аварії на старті і рестарті гонки.

До речі, до фінішу дісталися лише 12 із 20 пілотів. Знову не пощастило Джорджу Расселлу на Вільямсі, який зупинився за крок від дебютних очок. Цей гештальт він закрив через кілька місяців у Сахірі, але вже за кермом Мерседес, замінюючи Гемілтона, який підхопив "корону".

Олексій Погорелов, ISPORT.UA

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK