Ображений Сайнс, повернення Боттаса чи шанс для молоді: хто замінить Гемілтона у Мерседес

ISPORT представляє п'ять основних та два додаткові претенденти на майбутнє вільне місце за кермом боліда "срібних стріл".
7 лютого, 15:10
Льюїс Гемілтон / Getty Images
Льюїс Гемілтон / Getty Images

Те, що всі фанати Формули 1 бачили або у своїх мріях, або у своїх кошмарах, збулося - Льюїс Гемілтон виступатиме за Феррарі.

Через 13 років у Мерседес було складно уявити, що семиразовий чемпіон світу надягне червоний комбінезон, але це стане реальністю в 2025 році.

Перехід сера Льюїса до Скудерії застав зненацька Мерседес і Тото Вольфф особисто. На їх щастя, німецька команда має ще рік, щоб визначитися з пілотом, який замінить британця.

І поки "срібні стріли" ще не оголосили ім'я змінника Гемілтона, ISPORT вирішив прикинути кілька варіантів, які на даний момент мають певний сенс.

Варіант №1: прямий обмін на Сайнса

Подібне у Формулі 1 відбувається максимально рідко, зазвичай такими промишляли Ред Булл і Торо Россо, змінюючи місцями пілотів. Але в цьому випадку такий обмін має сенс.

Карлос Сайнс не зумів домовитися з Феррарі про термін дії контракту і тепер, після закінчення сезону-2024, він стане "найгарячішою" опцією на ринку пілотів. Якщо Мерседес не домовиться із ним заздалегідь.

Джерело: Getty Images

Іспанцю вже 29 років, йому зараз не можна йти в команду значно нижчого рівня, ніж Скудерія. І Мерседес є ідеальним для нього варіантом. Однак у німців є один серйозний конкурент в особі Ауді.

Ні для кого не секрет, що батько Сайнса, Карлос Сайнс-старший, вже працює в якості посередника, пропонуючи синові погодитися на пропозицію Ауді. Від цього вибору Карлоса залежатиме, як пройдуть найближчі років п'ять-шість його кар'єри.

Імовірність: 65%.

Варіант №2: перехопити Алонсо

Цей перехід буде в стилі самого Нандо, а не команди, але в цьому немає нічого такого поганого.

Алонсо, переходячи в Астон Мартін, підписав трирічний контракт за схемою 1+1+1. Тобто після кожного сезону він може залишити британський колектив. Причому вибір робить сам гонщик.

Джерело: Getty Images

Як виявилося, Гемілтон підписав дворічний контракт із Мерседес за такою ж схемою. Тому ніхто не здивується, якщо команда з Бреклі вирішить ризикнути та переманити Фернандо.

На рішення самого Алонсо вплине те, як пройде наступний сезон. Якщо він побачить, що АМ ніяк не спрогресував у порівнянні з минулим роком, то його ніщо не втримає в команді.

Нандо 42 роки, а тому гаяти час у команді, яка не зможе боротися за перемоги, він навряд чи захоче. А така досвідчена, титулована та медійна людина, як Фернандо Алонсо, буде Мерседес дуже доречною.

Імовірність: 60%.

Варіант №3: повернення Боттаса

Валттеры Боттаса можна було б вважати найбезпечнішим для Мерседес варіантом. Якби не одне "але".

Усі в команді чудово знайомі з фінським гонщиком. Усі знають, на що він здатний. Валттері, у найкращих традиціях Кімі Райкконена, не запальний, не конфліктний, спокійний. Тому він був би ідеальною заміною Льюїса.

Джерело: Getty Images

Все це було б так, якби у команді не було Джорджа Расселла. Саме з британцем Боттас мав конфлікт, коли той заговорив про бажання змінити Вільямс на Мерседес. Саме у цієї пари була аварія на Гран-прі Емілії-Романьї-2021, яка викликала обурення в боксах німецької команди.

Повертати Боттаса – гарний варіант, але не коли його напарником буде Расселл. Це все одно, що кинути Ментос в Кока-Колу і чекати, що ніякої хімічної реакції не буде.

Імовірність: 15%.

Варіант №4: викуп контракту Албона

Повернувшись до Формули 1 два роки тому у складі Вільямса, Алекс Албон продовжує доводити, що він буде гарною опцією на роль лідера в команді середньої групи пелотону чи навіть трохи вище.

Саме такою командою найближчим часом і ризикує стати Мерседес. І ось такий Албон може чудово зайти в цей колектив.

На відміну від Боттаса, Алекс може похвалитися добрими стосунками з Расселлом. Зрозуміло, коли команда виборює перемоги з двома рівними пілотами, може статися всяке - ніяка дружба не врятує. Але зараз ця комбінація може вважатися мало не ідеальною.

Джерело: Getty Images

Нещодавно керівник Вільямса Джеймс Воулз заявив, що Албон підписав контракт до кінця 2025 року. Але це не має стати проблемою.

У команд хороша співпраця по силовим установкам, яка продовжуватиметься й надалі. Воулз раніше був директором зі стратегії Мерседес. Тож можна припустити, що команди зможуть домовитися про компенсацію.

Головною проблемою для "срібних стріл" стане Ред Булл, який, за повідомленнями інсайдерів, запропонував Албону варіант із поверненням на три роки. І якщо в нього залишилася образа за звільнення, то тайський гонщик стане чудовим доповненням до Джорджа Расселла.

Імовірність: 70%.

Варіант №5: красива історія з Шумахером

Варіант із Міком Шумахером – це більше про гарну паралель із його батьком, великим Міхаелем Шумахером.

Втративши місце в Хаас, 24-річний німець зумів залишитися у Формулі 1, ставши резервним пілотом Мерседес. Тепер він вважається одним із претендентів на місце Гемілтона.

Джерело: Getty Images

Багатьом уже очевидно, що Мік і далеко не такий хороший пілот, як його батько. Але його підвищення до бойового пілота може стати не лише гарною історією, а й привабливою опцією для інвесторів, адже це буде німець за кермом німецького боліда.

Але віриться у такий розвиток подій дуже слабко. Аж надто привабливішими бачаться інші кандидати - Шумахер на їхньому фоні здається не таким вже й переважним варіантом.

Імовірність: 5%.

Бонусний варіант: шанс для молодих пілотів

Сумнівно, що Мерседес піде на цей крок, але це не означає, що такий варіант слід виключати.

Наразі у молодіжній академії німецького колективу є декілька імен, які фігурують у чутках на заміну Гемілтона.

Одним із них є 17-річний Андреа Кімі Антонеллі. Це італійський гонщик, батько якого був фанатом Кімі Райкконена, на що вказує друге ім'я сина. У 2024 році Андреа братиме участь у Формулі 2, пропустивши Формулу 3.

Так, Вольфф поспішив заявити, що Антонеллі рано думати про місце у Формулі 1, але за наступний рік ця думка може ще сто разів змінитись.

Другий - Фредерік Весті, 22-річний данець, який має досвід водіння боліда Мерседес: у 2022 році він побував на тестах в Абу-Дабі, а минулого сезону він брав участь у першій практиці Гран-прі Мексики.

Андреа Кімі Антонеллі та Фредерік Весті
Андреа Кімі Антонеллі та Фредерік Весті / Джерело: Getty Images

Однак нинішній статус Мерседес не дозволяє вірити у те, що хтось із молоді стане напарником Расселла. Тото Вольфф, напевно, зробить ставку на досвідченого гонщика, який зможе стабільно добувати результат і допомагати команді з розвитком боліда.

Імовірність: 10%.

Олексій Погорелов, ISPORT.ua

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!


x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK